Cutty Sark. Το κοντό ρούχο και το ιστιοφόρο που έδωσαν το όνομα στο διάσημο σκωτσέζικο ουίσκι. Η μάγισσα και τα ταξίδια στην Κίνα

Γράφει ο αναγνώστης μας Σωτήρης ΖιώμαςΈνα από τα διασημότερα ουίσκι παγκοσμίως είναι το σκωτσέζικο Cutty Sark, του οποίου η πρώτη φιάλη κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1923. Στην κίτρινη ετικέτα του, ως σήμα κατατεθέν, έχει ένα πλοίο μόνο που αυτό δεν είναι ένα τυχαίο πλοίο. Είναι το πραγματικό πλοίο “Cutty Sark” που έδωσε το όνομά του στο πασίγνωστο ουίσκι.

Πρόκειται

για ένα ιστιοφόρο το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά για να μεταφέρει τσάι από την Κίνα το 1869! Αργότερα, ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου παίρνοντας θρυλικές διαστάσεις, μιας και φτιάχτηκε σε μια εποχή όπου το εμπόριο βρισκόταν στην ακμή του με τις νέες ανακαλύψεις και προϊόντα που θέλησαν οι Ευρωπαίοι να φέρουν στην ήπειρό τους.

Κατασκευαστής του ήταν ο Ηρακλής Λίντον και ιδιοκτήτης του, ο Σκωτσέζος Τζον “Τζοκ” Γουίλις, ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας “John Willis & Sons of London” ή αλλιώς “Jock Willis Shipping Line”.
Ο Γουίλις συνήθιζε να «βαπτίζει» τα πλοία του με ονόματα από τα τοπωνύμια της πατρίδας του, της Σκωτίας.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, επέλεξε κάτι διαφορετικό.
Το Cutty Sark λοιπόν προήλθε από το ψευδώνυμο μιας ηρωίδας μάγισσας, ονόματι Νάννυ Ντι, που εμφανιζόταν στο αφηγηματικό ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς “Tam o’ Shanter” το 1790.
Μάλιστα, σε μια συγκεκριμένη «στιγμή» του ποιήματος και ενώ οι μάγισσες χόρευαν με το διάβολο υπό τους έντονους ήχους της γκάιντας, ο Tam βλέποντας την ακόλαστη μάγισσα με κοντό ρούχο (cutty-sark) και μένοντας άναυδος απ’ το θέαμα, έχασε τον έλεγχο και φώναξε “Well done, cutty-sark!”.

Με την πάροδο των χρόνων, όταν τα ιστιοφόρα κατέστησαν επιζήμια, το πλοίο δεν μπορούσε να κάνει πια τα δρομολόγια Κίνα-Αγγλία κι έτσι το 1883 ο Τζον Γουίλις αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά μαλλιού από την Αυστραλία. Έπειτα από περίπου δέκα χρόνια, ο Γουίλις το πούλησε σε μια πορτογαλική ναυτιλιακή εταιρεία. Πλέον το Cutty Sark μετέφερε όλων των ειδών τα εμπορεύματα σε Βραζιλία, ΗΠΑ, τα νησιά Μπαρμπέιντος και τις πορτογαλικές αποικίες της Αφρικής.

Το 1922 πέρασε ξανά σε βρετανικά χέρια, χάρη σε έναν εύπορο Άγγλο συνταξιούχο καπετάνιο, τον Γουίλφρεντ Ντόουμαν. Όταν όμως το πλοίο έκλεισε τις πόρτες του το 2007 προκειμένου να επισκευαστεί, λόγω των εργασιών ξέσπασε πυρκαγιά που παραλίγο να το κάψει. Το 2012 η Βασίλισσα Ελισάβετ εγκαινίασε για άλλη μια φορά το πλοίο το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο στην περιοχή Γκρένιτς, δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: info@mixanitouxronou.gr Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών

Διαβάστε επίσης: Τζακ Ντάνιελ, «το καταραμένο παιδί» που έμαθε να κάνει ουίσκι από τον ιερέα της ενορίας. Λάτρευε τις νεαρές γυναίκες, έβαφε τα μαλλιά του και ακρωτηριάστηκε όταν κλώτσησε το χρηματοκιβώτιό του!

Το άρθρο Cutty Sark. Το κοντό ρούχο και το ιστιοφόρο που έδωσαν το όνομα στο διάσημο σκωτσέζικο ουίσκι. Η μάγισσα και τα ταξίδια στην Κίνα δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα