H ιστορία της ψυχασθένειας και των πρώτων ψυχιατρείων. Γιατί οι αστυνομικοί έκαναν την διάγνωση και οι ιερείς αναλάμβαναν «θεραπεία» με εξορκισμούς. Νέα εκπομπή

Την ιστορία της ψυχασθένειας και των ψυχιατρείων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.Το επεισόδιο μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 17.00.

 Η εκπομπή παρουσιάζει έναν αιώνα εξέλιξης της ψυχιατρικής φροντίδας, από την ίδρυση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μέχρι τη μεγάλη ψυχιατρική μεταρρύθμιση του 1983.

Το επεισόδιο φωτίζει την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου από τον αρχαίο κόσμο μέχρι την

εμφάνιση της ψυχιατρικής επιστήμης, τον 19ο αιώνα. Η ψυχασθένεια αποτελούσε ανέκαθεν ένα μυστήριο για τον άνθρωπο, που συχνά προκαλούσε τον φόβο των λεγόμενων «φυσιολογικών», ενώ οδηγούσε στην περιθωριοποίηση των πασχόντων.

Καταξιωμένοι ψυχίατροι περιγράφουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στα πρώτα άσυλα που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη, όπου εγκλείονταν εκατοντάδες ασθενείς, ρακένδυτοι και αλυσοδεμένοι. Για αιώνες, βασικός στόχος αυτών των ιδρυμάτων ήταν η απομάκρυνση των μη λειτουργικών ατόμων απ’ την κοινωνία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μέριμνα για τη θεραπεία τους.

Στην Ελλάδα, η φροντίδα των ψυχασθενών ήταν ζήτημα της οικογένειας ή των μοναστηριών, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ψυχικά νοσούντων, που επιχείρησαν να τους θεραπεύσουν με ευχέλαια, εξορκισμούς και δοξολογίες.

Ωστόσο, από το 1887 και την ίδρυση του Δρομοκαΐτειου ψυχιατρείου στην Αθήνα, ψυχιατρική νοσηλεία απέκτησε και θεσμική υπόσταση στην Ελλάδα.

Μέσω ιστορικών αρχείων και φωτογραφιών, παρουσιάζονται οι συνθήκες που επικρατούσαν στα πρώτα ψυχιατρεία που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Ασθενείς και προσωπικό ζούσαν μαζί, με λιγοστές ανέσεις και πολλές φορές μοιράζονταν την ίδια αίσθηση απομόνωσης από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ο συνωστισμός ήταν μόνιμο πρόβλημα των ψυχιατρείων, καθώς φιλοξενούσαν όχι μόνο ψυχασθενείς, αλλά και τοξικομανείς, άπορους, ακόμα και απόβλητους της κοινωνίας. Ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε σημαντικά την περίοδο της κατοχής, όταν η έλλειψη φαγητού και το κρύο, προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ωστόσο, ακόμα και τότε, τα ψυχιατρεία αποτελούσαν πραγματικό άσυλο για πολύ κόσμο, καθώς προστάτευσαν όχι μόνο για ψυχασθενείς, αλλά αντιστασιακούς και Εβραίους από τα κατοχικά στρατεύματα. 

Στην εκπομπή μιλούν: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΟΥΒΙΚΑ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΦΙΣΤΕ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΕΜΠΕΛΗ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΑΓΓΟΥΡΑ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΡΗΣ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΑΤΣΑΛΑΚΗ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΠΡΩΪΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΙΣΟΥΡΙΔΟΥ – ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ.

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

The post H ιστορία της ψυχασθένειας και των πρώτων ψυχιατρείων. Γιατί οι αστυνομικοί έκαναν την διάγνωση και οι ιερείς αναλάμβαναν «θεραπεία» με εξορκισμούς. Νέα εκπομπή appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα