«Light and Shadows» στην Ύδρα. H εντυπωσιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης του Νίκου Μάρου. «Βλέπει φως μέσα στα αντικείμενα και τα «δουλεύει» μέχρι να το απελευθερώσει»

Μια ξεχωριστή έκθεση σύγχρονης τέχνης θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Ύδρας τον Ιούνιο με τίτλο «Light and Shadows». Δημιουργός είναι ο εικαστικός designer Νίκος Μάρος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ο πατέρας του Βασίλης Μάρος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και διευθυντής φωτογραφίας σε χολιγουντιανές παραγωγές. Με την κάμερά του κατέγραψε ιστορικά και επίκαιρα γεγονότα στην

Ευρώπη και στην Αμερική. Ο γιος του, Νίκος Μάρος ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και τη φωτογραφία στην Ελλάδα και εξωτερικό, καταθέτει την δική του καλλιτεχνική ματιά. Από τις 5 έως τις 30 Ιουνίου θα παρουσιάσει την ατομική του έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:30 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου Ο σύμβουλος τέχνης Νίκος Σταθούλης που είδε από κοντά τα έργα του γράφει: «Υπάρχουν δυο τρόποι για να λάμπεις: είτε να αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς» έγραφε ο Γάλλος ποιητής Πωλ Κλωντελ. Ο Νίκος Μάρος αφήνει μια ρωγμή στα έργα του. «Από μια ρωγμή μπαίνει μέσα το φως» έλεγε ο «Υδραίος» Λέοναρντ Κοέν.
Υπάρχει ένα εσωτερικό φως που αντανακλάται στα έργα του. Ολόκληρη η δουλειά του, περιέχει φως και σκιά. Εκεί βρίσκεται η ομορφιά.
«Η παλέτα». Ένα από τα εκθέματα του Νίκου Μάρου στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας.

Στα αντικείμενα του αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες οπτικές με τον ίδιο τρόπο που η ψυχανάλυση αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες αιτίες.
Ανάμεσα στη μορφή και το περιεχόμενο, υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη στιγμή στον χρόνο. Μια φωτογραφική μηχανή κατεστραμμένη απαθανατίζει κουρασμένη ακόμα την έκφραση της. Μια παλέτα στα χέρια του έγινε καθρέφτης. Έγινε διαλογισμός.

Ο Νίκος Μάρος είναι γιος του πολυβραβευμένου κινηματογραφιστή Βασίλη Μάρου που έφυγε από τη ζωή στα 73 του χρόνια το 2002

Όταν σε ένα έργο τέχνης διαβάζεις την Ιστορία του – όπως τα γράμματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας – πάντα από πίσω κρύβεται κάποιος μονομανής δημιουργός με ένα στόχο. Η προοπτική δεν δημιουργείται από ευχαριστημένους ανθρώπους, αλλά από μια ιδέα ενός ανήσυχου καλλιτέχνη. Το οπτικό πεδίο του Νίκου Μάρου είναι τα όρια του κόσμου. Εκεί βρίσκονται οι κρίσεις και οι συρράξεις του Σύγχρονου Πολιτισμού. Όταν φωτίζεται ο χώρος από τα έργα του, ονειρεύεσαι.

Όταν κοιτάς τα έργα του ξυπνάς. Γιατί το πιο δύσκολο να δεις είναι αυτό που είναι μπροστά στα μάτια σου. Κάθε στιγμή φανερώνει το απόλυτο μυστήριο του παρόντος.

Ο Νίκος Μάρος, είναι ένας καλλιτέχνης, που η φαντασία του και τα όνειρά του είναι τεράστια. Είναι αντικομφορμιστής και πνευματώδης. Είναι γοητευτικός.

Η ελευθερία, ο έρωτας και η ποίηση σημαίνουν ότι το αδύνατο μας ελκύει. Στα έργα του διακρίνεις ό,τι κρύβει πίσω μας η πραγματικότητα. Αν αυτό είναι μαγεία τότε αφήνεις τα έργα του να σε μαγέψουν. Ήταν μέσα σε μια θάλασσα και σε έναν φακό όλη του η ζωή, γι’ αυτό έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, τους τέλειους τρόπους ενός πολίτη του κόσμου.

Ο Νίκος Μάρος, έχει καθιερώσει έναν ολόδικο του κόσμο ζωής και σκέψης. Έχει ένα μοντέλο δικό του. Η πνευματικότητά του αποτυπώνεται στα έργα του και αυτά με τη σειρά τους, πνευματοποιούν τις αισθήσεις μας.

Σαν σύγχρονος θεός, όταν βλέπει ένα αντικείμενο, λέει απλά : «Γενηθήτω Φως». Γιατί δίνει μια δεύτερη ζωή στα αντικείμενα. Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή η δουλειά του. Γιατί είναι ανεπηρέαστη. Το να είσαι ανεπηρέαστος από την κοινή γνώμη είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για να επιτύχεις οτιδήποτε μεγάλο. Βλέπει φως μέσα στα αντικείμενα και τα «δουλεύει» μέχρι να το απελευθερώσει.

Το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο της Ύδρας, στο οποίο μεταξύ άλλων εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής του 19ου αιώνα και πλήθος αντικειμένων- κειμηλίων από τον Αγώνα του 1821 και υδραίικες φορεσιές της εποχής. ‘Ωρες επισκέψεων καθημερινά: 9:00-16:00 & 19:30-21:30Ένα σύντομο βιογραφικό του Νίκου Μάρου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο «Ζηρίδη» και έπειτα έφυγε στη Γερμανία. Σπούδασε Electronics στη σχολή Werna von Siemens στην Καρλσρούη.To 1986 επέστρεψε στην Ελλάδα. Στο πλευρό του πατέρα του έμαθε τα μυστικά της φωτογραφίας και της σκηνοθεσίας, μέχρι που τρία χρόνια αργότερα έφυγε και πάλι στην Γερμανία. Ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό εκθέσεων. Το 1994 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση με αφηρημένες συνθέσεις ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη πόλη Μάνχαϊμ της Γερμανίας. Το 1997 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα.
Εργάστηκε ως φωτογράφος στο περιοδικό 4 τροχοί, για την εταιρία Phillips φωτισμός, για πρακτορεία μόδας και στο ΒΗΜΑ συνεργαζόμενος με τον Θανάση Λάλα. Έκανε επίσης, του καταλόγους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Ιδρύματος «Ελπίδα».

Το 2009 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σκορπιός», το οποίο εμπεριείχε φωτογραφίες από το ντοκιμαντέρ που είχε κάνει ο πατέρας του για το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, Σκορπιός. Το 2010 η Γερμανική πρεσβεία της Αθήνας, φιλοξένησε τιμητικά μερικά από τα έργα του. Ακολούθησαν εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας, στη gallery Concept στις Σπέτσες, στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina, ενώ φέτος έργα του παρουσιάζονται και στην ομαδική έκθεση “The next decoration/Part 1 της gallery Art Appel.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Light and Shadows» στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο της Ύδρας θα γίνουν το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:30.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019

‘Ωρες επισκέψεων καθημερινά: 9:00-16:00 & 19:30-21:30

Διαβάστε στην «ΜτΧ»: Καλλιτέχνες παλαιοντολογίας. Πώς μετατρέπουν έναν προϊστορικό σκελετό σε ομοίωμα ανθρώπου με λεπτομέρειες για τα σπυράκια, τις τρίχες, ακόμη και το βλέμμα;

The post «Light and Shadows» στην Ύδρα. H εντυπωσιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης του Νίκου Μάρου. «Βλέπει φως μέσα στα αντικείμενα και τα «δουλεύει» μέχρι να το απελευθερώσει» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα