Ανακαλύψεις για ελέφαντες και φάλαινες στη Ρόδο. Παλαιοντολογικές έρευνες φέρνουν στο φως τα πελώρια ζώα που ζούσαν κάποτε στις ακτές του νησιού

Κάποτε υπήρχαν στη Ρόδο ελέφαντες και φάλαινες, όπως αποδεικνύεται από τα απολιθώματα που βρέθηκαν στην περιοχή.

Η ερευνητική ομάδα του Γεωλογικού Μουσείου Ιαλυσού με επικεφαλής τον Χρόνη Σταματιάδη, σε συνεργασία με τον Χάρη Χατζηαλεξίου, έκανε σημαντικές παλαιοντολογικές ανακαλύψεις στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Σταματιάδη, φαίνεται πως στα απολιθώματα βρέθηκαν και αυτά μίας πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σταματιάδης στο rodiaki.gr, «η Πτεροφάλαινα το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου, με μέγεθος που

φθάνει τα 23 μέτρα και βάρος τους 75 τόνους, είναι η μοναδική φάλαινα που έχει σταθερή παρουσία στη Μεσόγειο και τις Ελληνικές θάλασσες. Σπάνια έχουν καταγραφεί άλλα δύο είδη φαλαινών, η μεγάπτερη και η βόρεια ρυγχοφάλαινα. Απολίθωμα μεγάπτερης φάλαινας έχει βρεθεί για πρώτη φορά στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2014. Πρόκειται για ένα οστρακοειδές παράσιτο (coronula diadema), ένα βαλανόμορφο οργανισμό που βρίσκεται αγκιστρωμένος αποκλειστικά και μόνο πάνω στο δέρμα της μεγάπτερης καμπουρωτής φάλαινας (megaptera novaengliae)».

Τα οστά της φάλαινας μεταφέρθηκαν στο Γεωλογικό Μουσείο Ιαλυσού και μετά τη συντήρηση διαπιστώθηκε πως πρόκειται για την κάτω σιαγόνα της φάλαινας μήλους ενός μέτρου και 40 εκατοστών. Πρόκειται για φάλαινα μικρής ηλικίας της οποίας τα απολιθώματα βρέθηκαν αρκετά μέτρα μακριά από τη θάλασσα.

Επίσης στα νησιά του Αιγαίου διαπιστώθηκε πως υπήρχαν και νάνοι ενδημικοί ελέφαντες ενώ στο παρελθόν έχουν βρεθεί απολιθώματα θηλαστικών όπως νάνοι ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις και ελαφοειδή. Ο νανισμός αυτών των θηλαστικών ιδίως των ελεφάντων κατά το τεταρτογενές σημειώνεται και σε άλλα νησιά της Μεσογείου (Κύπρο, Μάλτα, Σικελία, Σαρδηνία κ.α).

Η παλαιοντολογική ομάδα ανακάλυψε το τμήμα ενός χαυλιόδοντα ελέφαντα του γένους mastodon και ένα μαστόδοντα του είδους Αnancus arvernensis που χρονολογούνται πριν από 1,6 εκατομμύρια έτη.

Το απολίθωμα είχε εντοπιστεί μέσα σε αμμώδη και κροκαλοπαγή ιζήματα να εξέχει σε ένα τεχνητό χάσμα που δημιουργήθηκε από κάποιο σκαπτικό μηχάνημα τύπου μπουλντόζας, αφαιρώντας οικοδομικά υλικά για κάποια νεόκτιστη οικοδομή ή για την επίστρωση κάποιου δρόμου με αποτέλεσμα την αποκοπή και την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του χαυλιόδοντα.

Τα νέα ευρήματα εντοπίστηκαν πεσμένα και σκορπισμένα στο έδαφος σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό φαίνεται να έχει συμβεί μετά από τις βροχές που έπληξαν το νησί της Ρόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

πηγή: reader.gr

The post Ανακαλύψεις για ελέφαντες και φάλαινες στη Ρόδο. Παλαιοντολογικές έρευνες φέρνουν στο φως τα πελώρια ζώα που ζούσαν κάποτε στις ακτές του νησιού appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα