Ανατροπή στην υπόθεση βύθισης του MS Estonia που κόστισε 853 ζωές. Τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο εντόπισε ρήγμα 4 μέτρων

Έτοιμη να άρει την απαγόρευση διεξαγωγής υποβρύχιων ερευνών του ναυαγίου του οχηματαγωγού «Estonia», 26 χρόνια μετά τη ναυτική τραγωδία με 852 νεκρούς στη Βαλτική, δηλώνει η Σουηδία.

«Πρέπει να δούμε πώς πρέπει να προσαρμοσθεί ο νόμος ώστε να επιτραπούν οι επιθεωρήσεις που θέλει να κάνει η αρμόδια για τα ατυχήματα υπηρεσία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε τον Σεπτέμβριο έφερε στο φως ένα μεγάλο ρήγμα μήκους τεσσάρων μέτρων στο κύτος του ναυαγισμένου πλοίου,

και επανέφερε τα ερωτήματα για τα αίτια του ναυαγίου.

Το ιστορικό

Το πλοίο βυθίστηκε εν μέσω καταιγίδας στις 28 Σεπτεμβρίου 1994, ανάμεσα στη Στοκχόλμη και το Ταλίν. Μόλις 137 από τους 989 επιβάτες και μέλη πληρώματος επέζησαν από την τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε 501 Σουηδούς και 285 Εσθονούς πολίτες.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Estonia: η ανακάλυψη που αλλάζει τα πάντα» ερεύνησαν το ναυάγιο με τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο και ανακάλυψαν την οπή στο κύτος του πλοίου.

Το 1997, η διεθνής έρευνα είχε αποδώσει το ναυάγιο σε ελαττωματική λειτουργία του συστήματος κλειδώματος του καταπέλτη του πλοίου, απ’ όπου εισχώρησε το νερό στον χώρο του γκαράζ, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ναυτική καταστροφή από το ναυάγιο του «Τιτανικού».

Παρόλα αυτά, επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων αγωνίζονται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια για μία πιο ενδελεχή έρευνα.

Ειδικοί δήλωσαν στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ ότι μόνο ένα ισχυρό σοκ προερχόμενο από το εξωτερικό του πλοίου θα μπορούσε να προκαλέσει οπή τεσσάρων μέτρων, εγείροντας πλήθος ερωτημάτων σχετικά με αυτό που πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα.

Πολλοί από τους επιζήσαντες δηλώνουν ότι άκουσαν μία ισχυρή έκρηξη, ενώ ένας επιβάτης είχε δηλώσει τότε ότι είδε ένα μεγάλο λευκό αντικείμενο μέσα στο νερό, δίπλα στο οχηματαγωγό. Το στοιχείο αυτό δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν στο παρελθόν, σύμφωνα με τους ειδικούς που ρωτήθηκαν.

Το ναυάγιο σήμερα

Μέχρι σήμερα, οι εμπλεκόμενες χώρες έδειχναν εξαιρετικά απρόθυμες να επανεξετάσουν τα αίτια της καταστροφής. Οι σουηδικές αρχές ήταν αντίθετες με την ανέλκυση του πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 85 μέτρων, και έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε εξερεύνηση του κύτους.
Οι κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας αγνοούσαν επί χρόνια τα επίμονα αιτήματα των συγγενών, προκαλώντας τη διατύπωση κατηγοριών για αδιαφάνεια.

Το ναυάγιο έχει κηρυχθεί ταφικός τόπος, όπου έχουν παραμείνει παγιδευμένα τα λείψανα εκατοντάδων θυμάτων. Το 1995, με σύμβαση ανάμεσα στη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Δανία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο τόπος του ναυαγίου κηρύχθηκε ιερός, γεγονός που συνοδεύθηκε από την απαγόρευση προσέγγισης για κάθε πολίτη των χωρών αυτών.

Θεωρίες

Πολλές θεωρίες για τα αίτια του ναυαγίου κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Από το ενδεχόμενο έκρηξης εντός του πλοίου μέχρι τη σύγκρουση με άγνωστης ταυτότητας υποβρύχιο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας στηρίζονται στους δυνατούς κρότους που πολλοί από τους επιζήσαντες άκουσαν μισή ή μία ώρα πριν από τη βύθιση του πλοίου και στο γεγονός ότι το πλοίο βυθίστηκε τόσο γρήγορα, μέσα σε μισή ώρα, καθώς οι ειδικοί επισήμαναν ότι ένα τέτοιο πλοίο θα έπρεπε να παραμείνει στην επιφάνεια ακόμη και αναποδογυρισμένο.

Διαβάστε ακόμα: Το μυστικό του ύφαλου «Λευτέρης». Το άγνωστο ναυάγιο του γερμανικού πλοίου, που έγινε καταδυτικό φιλμ στη κατοχή. Εκεί ο Ξέρξης είχε κατασκευάσει τον πρώτο φάρο

The post Ανατροπή στην υπόθεση βύθισης του MS Estonia που κόστισε 853 ζωές. Τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο εντόπισε ρήγμα 4 μέτρων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα