Αρτέμης Μάτσας, o «κινηματογραφικός δοσίλογος». Στην πραγματική ζωή κινδύνευσε να πεθάνει στην κατοχή. Οι γερμανοί συνέλαβαν και δολοφόνησαν τον πατέρα του
Ο κόσμος ήταν τόσο επηρεασμένος από τους
Ο Αρτέμης Μάτσας έπαιξε πολλούς ρόλους στους οποίους ήταν συνεργάτης των Γερμανών. Στην αληθινή ζωή όμως και ειδικά στην παιδική του ηλικία, υπέφερε πολύ απ΄ αυτούς.
Η σύλληψη του πατέρα του από τους Γερμανούς
Τον Μάρτιο του 1944, ο πατέρας του ηθοποιού συνελήφθη από τους Γερμανούς επειδή ήταν Εβραίος. Το όνομα του ήταν Πίνχας Μάτσας.
Ο πατέρας του ηθοποιού συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσηςΤην ημέρα της σύλληψής του, τα τρία του παιδιά τον περίμεναν να επιστρέψει από τη δουλειά για να φάνε όλοι μαζί, όπως συνήθιζαν.
Η μητέρα της οικογένειας είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία και ο Μάτσας μεγάλωνε μόνος του τα παιδιά του.
Ο μικρότερος αδελφός του ηθοποιού, Νέστορας Μάτσας, κατέγραψε σε ημερολόγιο τη σκληρή εμπειρία της Κατοχής.
και τη σύλληψη του πατέρα τους:
«Δεν το περιμέναμε γιατί ξέραμε πως ο πατέρας αργεί να έρθει τα μεσημέρια. Έρχεται πάντα με τα πόδια από τη δουλειά του που είναι μακριά γιατί δεν του αρέσει να μπαίνει στο γκαζόζεν. Λέει πως καθώς στριμώχνεται με τον άλλο κόσμο μπορεί να κολλήσει ψείρες, γιατί όλος ο κόσμος τότε είχε ψείρες και ο πατέρας τις φοβάται. Και αργεί πολύ και το μεσημέρι και το βράδυ και εμείς δεν ανησυχούμε γιατί ξέρουμε πως αργεί. Εκτός βέβαια που κάποιες φορές αργεί πιο πολύ γιατί πηγαίνει στον Ασύρματο που είναι οι μαυραγορίτες μήπως και βρει καμία λαχανίδα ή κανένα άλλο ζαρζαβατικό. Μας ήρθε ξαφνικό, όταν χτύπησε η πόρτα δυνατά και άνοιξε η αδελφή μας και μπήκε ένα ψηλός κύριος που δεν τον ξέραμε. Μας είπε καλημέρα, αλλά έδειχνε σα να μη μπορούσε καθόλου να μας πει τι ήθελε».
Έτσι ο ηθοποιός και τα δύο του αδέλφια έμειναν μόνοι τους αντιμέτωποι με την πείνα, τη φτώχεια και τον καθημερινό κίνδυνο σύλληψής τους.
Δεν ξαναείδαν ποτέ τον πατέρα τους και το μόνο που κατάφεραν να μάθουν ήταν το νούμερο του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που τον οδήγησαν οι Γερμανοί. Ο πατέρας ήταν το νούμερο «47712».
Αμέσως μετά τη σύλληψη του πατέρα τους, ο Αρτέμης Μάτσας και τα αδέλφια του εγκατέλειψαν το σπίτι τους για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς. Είχαν ακούσει ότι οι κατακτητές δεν έκαναν διακρίσεις και αιχμαλώτιζαν ακόμα και μικρά παιδιά.
Ο Αρτέμης Μάτσας και τα αδέλφια του τρέφονταν στα συσσίτια κατά την ΚατοχήΓια λίγο καιρό τα αδέλφια χωρίστηκαν και κρύφτηκαν σε φιλικά σπίτια. Όταν ξαναέσμιξαν, κατάφεραν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο στα Εξάρχεια από μια ιερόδουλη που τους φέρθηκε με αγάπη. Το κορίτσι της οικογένειας, ως μεγαλύτερη, ανέλαβε τη φροντίδα των δύο αδελφών της.
Τα αδέλφια Μάτσα δεν είχαν κανένα εισόδημα και αναγκάζονταν να πουλάνε καθημερινά τα προσωπικά αντικείμενα της χαμένης μητέρας τους για να εξασφαλίζουν λίγο φαγητό. Όταν τελείωσαν και αυτά, η πείνα άρχισε να τους θερίζει. Τα συσσίτια στα οποία ήταν γραμμένοι δεν κάλυπταν τις ανάγκες τους.
Ο Αρτέμης και ο Νέστορας πούλαγαν τσιγάρα με το κασελάκι στους δρόμους της Αθήνας.
Όσα λεφτά έβγαζαν, τα έδιναν στην αδελφή τους για να αγοράζει τρόφιμα από τους μαυραγορίτες.
Οι καλύτεροι πελάτες των δύο αγοριών ήταν κάποιες ιερόδουλες οι οποίες δούλευαν σε έναν οίκο ανοχής στην οδό Γαμβέτα.
Κάθε φορά που τα δύο αδέλφια επισκέπτονταν το «σπίτι», ξεπουλούσαν και έφευγαν ικανοποιημένοι, αλλά δεν ανέφεραν πουθενά πού πουλούσαν τα τσιγάρα τους, γιατί ντρέπονταν.
Και τα τρία παιδιά της οικογένειας ήταν καλλιεργημένα, καθώς ο πατέρας τους πριν από τη σύλληψή του, είχε φροντίσει για τη μόρφωσή τους. Έτσι, τα αγόρια ήξεραν ότι δεν ήταν σωστό να επισκέπτονται έναν οίκο ανοχής, αλλά η πείνα τους έκανε να ξεχνάνε τις απαγορεύσεις.
Ο Αρτέμης ήταν το πιο ευαίσθητο από τα τρία αδέλφια. Από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής αρρώσταινε συχνά, αλλά κατάφερνε πάντα να ξεπερνάει τις ασθένειες.
Η δουλειά στον δρόμο όμως, σε συνδυασμό με το κρύο και την πείνα, τον κατέβαλαν πολύ. Ένα βράδυ μετά τη δουλειά κατέρρευσε.
Ο Νέστορας έγραψε στο ημερολόγιό του:
«όταν γυρίσαμε το βράδυ από τους δρόμους που πουλούσαμε τσιγάρα, μόλις μπήκαμε στο σπίτι, ο αδελφός μου άρχισε να βήχει ασταμάτητα. Κι άλλες φορές έβηχε, αλλά όχι τόσο πολύ και τόσο δυνατά. Έκαιγε από τον πυρετό και τα μάτια του ήταν πολύ κόκκινα».
Τα ορφανά αδέλφια βοήθησε η σπιτονοικοκυρά. Έκανε στον Αρτέμη εντριβή με οινόπνευμα και του έδωσε δύο κινίνα για τον πυρετό.
Ο γιατρός του συσσιτίου που τον εξέτασε την επόμενη μέρα, διέγνωσε ότι έπασχε από προχωρημένη αδενοπάθεια και συνέστησε να μείνει στο κρεβάτι.
Του έγραψε γάλα σε σκόνη και μουρουνέλαιο, που δικαιούνταν από τον Ερυθρό Σταυρό σαν ασθενής.
Ο ηθοποιός κατάφερε σιγά- σιγά να αναρρώσει.
Κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του, φούντωσε η σπίθα του ηθοποιού
Ο Αρτέμης Μάτσας ήθελε από μικρός να γίνει ηθοποιός.
Αν και ήταν καλός μαθητής δεν ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο Πανεπιστήμιο, αλλά ονειρευόταν να κατακτήσει το σανίδι.
Η αδελφή του είχε αρχίσει τις σπουδές της σε Δραματική Σχολή πριν από την Κατοχή και ο Αρτέμης ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια της.
Η αγάπη του για το θέατρο ήταν τέτοια που παρά την αφόρητη πείνα, έπεισε τον αδελφό του να πουλήσουν μια μέρα το ψωμί που έπαιρναν με το δελτίο για να πάνε να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση.
Ο αδελφός του δέχτηκε και τα δύο αγόρια βρέθηκαν να χειροκροτούν μαγεμένα στο τέλος του έργου. Η ευχαρίστηση ήταν τέτοια που ξέχασαν για λίγο την πείνα τους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κρεβάτι για να αναρρώσει, ο Μάτσας διάβασε βιβλία με θεατρικά κείμενα τα οποία δανειζόταν ο αδελφός του από τη βιβλιοθήκη.
«Ο έμπορος της Βενετίας» ήταν το αγαπημένο του έργο. Διάβασε το κείμενο τόσες πολλές φορές που έμαθε απ’ έξω τους διαλόγους και τους απήγγειλε κάθε βράδυ στα αδέλφια του.
«Μου είπε πως όταν μεγαλώσει και γίνει ηθοποιός, αυτό το έργο θα παίξει. Και αν δεν του δώσουν το ρόλο, θα κάνει δικό του θέατρο με τη βοήθεια του πατέρα μας και και θα το παίξει εκεί», έγραψε ο Νέστορας στο ημερολόγιό του.
Ο Αρτέμης Μάτσας όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει στη Κατοχή, αλλά και να πετύχει το όνειρό του.
Έγινε ένας αξιόλογος ηθοποιός με συμμετοχή σε περισσότερες από ενενήντα κινηματογραφικές ταινίες και πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Το ταλέντο του ήταν τόσο που ενώ υποδυόταν συχνά τον συνεργάτη των Γερμανών, κανείς ποτέ δεν κατάλαβε το μίσος που έκρυβε για αυτούς για τα δείνα που είχε περάσει εξαιτίας τους όταν ήταν παιδί.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Νέστορα Μάτσα «Αυτό το παιδί πέθανε αύριο/ Ημερολόγιο Κατοχής» που κυκλοφορεί από τον «Ελευθερουδάκη».
Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο Μάνος Κατράκης παντρεύτηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής και η γυναίκα του έχασε τα δίδυμα στο όγδοο μήνα. Ο ίδιος πούλαγε τα ρούχα του για να ζήσει. Η ψαραγορά, ο τζόγος, η συντροφιά με τον θάνατο…The post Αρτέμης Μάτσας, o «κινηματογραφικός δοσίλογος». Στην πραγματική ζωή κινδύνευσε να πεθάνει στην κατοχή. Οι γερμανοί συνέλαβαν και δολοφόνησαν τον πατέρα του appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Δείτε πως μας καληνύχτισε η Χριστίνα Μπόμπα!
- Γυναίκα χωρίς όνομα: Αυτοί είναι οι ηθοποιοί που προστίθενται στη σειρά. Οι χαρακτήρες που θα υποδυθούν
- Αρτέμης Μάτσας, o «κινηματογραφικός δοσίλογος». Στην πραγματική ζωή κινδύνευσε να πεθάνει στην κατοχή. Οι γερμανοί συνέλαβαν και δολοφόνησαν τον πατέρα του
- Νίκος Μάνεσης: «Έχω απειληθεί με μηνύσεις…»
- Miley Cyrus: Το συναισθηματικό music video του «Slide Away»
- Όλες οι πληροφορίες για τον δεύτερο κύκλο του «Μαζί σου»...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Αρτέμης Μάτσας, o «κινηματογραφικός δοσίλογος». Στην πραγματική ζωή κινδύνευσε να πεθάνει στην κατοχή. Οι γερμανοί συνέλαβαν και δολοφόνησαν τον πατέρα του
- Με ποιο κόλπο επιβιώνουν τα άγρια άλογα από τους τυφώνες που πλήττουν την Αμερική. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για τα μάστανγκ που συνηθίζουν να τρέχουν πλάι στο κύμα
- Αρχαία Κύθνος: Εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πρωτοβυζαντινή εγκατάσταση και ιερό στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι»
- «Να με κρεμάσουν αν έχω ευθύνη για τον θάνατο του κοριτσιού». Τι λέει η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ στον Αλμυρό. Τρεις πραγματογνώμονες αναζητούν τα αίτια
- Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας δασκάλας που αντίκρισε το Πέρα μετά την καταστροφή των Σεπτεμβριανών στην Κωνσταντινούπολη. «Ο δρόμος μύριζε βενζίνη»
- Αυτή είναι η λίστα με τις χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο. Η πρώτη με την τρίτη έχουν υπέρ τριπλάσια διαφορά!
- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Υπερήφανος Χρυσός Χορηγός στους «2ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες – Πάτρα 2019»
- Απόφαση – σταθμός από την ιταλική δικαιοσύνη για το Δίστομο. Εγκρίνει αποζημιώσεις 25 εκατ. ευρώ για τις οικογένειες θυμάτων από τους Ναζί
- Ο Νορβηγός εξερευνητής που έκανε υπερατλαντικά ταξίδια με πρωτόγονες σχεδίες. Ήθελε να αποδείξει ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν επαφές μεταξύ τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Γυναίκα χωρίς όνομα: Αυτοί είναι οι ηθοποιοί που προστίθενται στη σειρά. Οι χαρακτήρες που θα υποδυθούν
- Δείτε πως μας καληνύχτισε η Χριστίνα Μπόμπα!
- Miley Cyrus: Το συναισθηματικό music video του «Slide Away»
- Νίκος Μάνεσης: «Έχω απειληθεί με μηνύσεις…»
- Όλες οι πληροφορίες για τον δεύτερο κύκλο του «Μαζί σου»...
- Το «Η Μαφία δεν Είναι πια Αυτό που Ηταν» είναι ένα mockumentary που δεν αφορά κανέναν εκτός Ιταλίας
- «Ο Αντρέας Μικρούτσικος είναι κομμάτι της ζωής μου, δεύτερος μπαμπάς μου»
- Ο Νίκος Οικονομόπουλος ηχογραφεί το νέο τραγούδι του (photo)
- Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, δια χειρός Θάνου Παπακωνσταντίνου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
- Γνωρίστε τη Yuki, την πιο αστεία φώκια στον κόσμο!