Χιλιάδες κλικ για την «σούπερ μπλε ματωμένη σελήνη». Τι συνέβη όταν συναντήθηκαν τρία φαινόμενα. Γιατί την λένε μπλέ ενώ είναι κόκκινη

Κορυφώθηκε το εντυπωσιακό φαινόμενο της ολικής έκλειψης υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας συνέπεσαν τρία φαινόμενα: Η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.Το φαινόμενο είναι σπάνιο καθώς τελευταία φορά συνέβη 30 Δεκεμβρίου 1982 και ήταν ορατή τότε στην Ευρώπη, την Αφρική και τη δυτική Ασία. Στην Αθήνα η έκλειψη έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 15.30 όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα (καθώς ανέτειλε λίγο πριν τις 18.00). Αυτό είχε ως συνέπεια το φαινόμενο
να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας. Το μοναδικό αυτό υπερθέαμα δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μικρότερη απόσταση από τη Γη. Σήμερα, μάλιστα, το φεγγάρι βρέθηκε στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.

Λήψη πάνω από το όρος Πεντέλη. Στην ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης της 31ης Ιανουαρίου 2018, συνέπεσαν τρία φαινόμενα: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Τι εννοούν με το μπλε φεγγάρι;

Το όνομα «μπλε φεγγάρι» δίνεται όταν μια δεύτερη πανσέληνος συμβαίνει μέσα σε ένα ημερολογιακό μήνα. Ωστόσο, παρά την ονομασία που δίνεται, το φεγγάρι δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μπλε κάτι που ακόμα και το γυμνό μάτι θα δει. Τον Ιανουάριο υπήρξε μια πανσέληνος στις 2 του μήνα και σήμερα είναι η δεύτερη. Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό είναι το «ματωμένο φεγγάρι», το οποίο αποτελεί φυσική συνέπεια μιας ολικής έκλειψης. Η έκλειψη συμβαίνει όταν η Γη περάσει μεταξύ της σελήνης και του ήλιου. Η επίδραση αυτής της σύντομης σκίασης είναι ότι το φεγγάρι φαίνεται κόκκινο ως αποτέλεσμα της διάθλασης του ηλιακού φωτός.

Γιατί το αποκαλούν ματωμένο φεγγάρι

Οι ολικές εκλείψεις είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που έχει νύχτα και η διάρκεια της ορατής έκλειψης διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως. Εξού και το «Ματωμένο φεγγάρι».

Παρακολουθήσετε το σπάνιο φαινόμενο όπως το κατέγραψε το Armstrong Flight Research Center της NASA στην Καλιφόρνια:

Το άρθρο Χιλιάδες κλικ για την «σούπερ μπλε ματωμένη σελήνη». Τι συνέβη όταν συναντήθηκαν τρία φαινόμενα. Γιατί την λένε μπλέ ενώ είναι κόκκινη δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα