Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά. Τι θα ισχύσει με τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της οργάνωσης

Μακρά αναμένεται να είναι η διαδικασία και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Χθες το δικαστήριο δεν πρόλαβε να ανακοινώσει ποινές, καθώς ακούστηκαν τα αιτήματα των κατηγορουμένων της εγκληματικής οργάνωσης για να αναγνωριστούν ελαφρυντικά, σε μια διαδικασία από την οποία δεν έλειψε η ένταση.

Τι αναμένεται να γίνει σήμερα στο δικαστήριο
Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεχιστεί η διαδικασία, όπου θα συζητηθούν εκ νέου τα ελαφρυντικά και θα γίνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων

πρώην βουλευτών. Ακολούθως αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τα ελαφρυντικά και το επόμενο βήμα θα είναι να συζητήσει το δικαστήριο επί των ποινών. Τελευταίο βήμα στη διαδικασία θα είναι η εισήγηση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και η ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το σενάριο να μην ανακοινωθούν και σήμερα οι ποινές, αλλά αυτό να γίνει τη Δευτέρα, τόσο για το ύψος των ποινών, όσο και για το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ενταση λόγω της πρότασης να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά
Χθες, η εισαγγελέας ζήτησε αρχικά να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Εξαίρεσε μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι είχαν αιτηθεί συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα, με την πρότασή της να προκαλεί ένταση στο δικαστήριο. Η κ. Οικονόμου απάντησε πως θα ήταν αντιφατικό να δοθούν ελαφρυντικά για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους από τη στιγμή που κατηγορούνται για τόσο σοβαρά αδικήματα, με το δικαστήριο να διακόπτει τη συνεδρίαση καθώς οι συνήγοροι των υπολοίπων κατηγορούμενων ήθελαν να υποβάλουν την ίδια αίτηση με τους τρεις που είχαν εξαιρεθεί.

Διαβάστε επίσης: Πώς η κακόβουλη χρήση του Facebook προκάλεσε μία γενοκτονία. Η άγνωστη περίπτωση των 1000 θανάτων, των ομαδικών βιασμών και της προσφυγιάς 625 χιλ πολιτών …

Οταν επανήλθε, η εισαγγελέας στη νέα της πρόταση ζήτησε αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου για συγκεκριμένους ενόχους, που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα ή και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όχι όμως για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Παππάς, Γερμενής, Ματθαιόπουλος), καθώς και άλλους κατηγορούμενους, όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κ.λπ.

Η εισαγγελέας στη νέα της πρόταση ζήτησε:

Ελαφρυντικά για πρότερο έντιμο βίο για όλους όσοι έχουν ενοχή για πλημμέλημα.
Να δοθεί ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές κατηγορίες.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις
Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παραμένει σε ετοιμότητα για το σχέδιο σύλληψης μόλις ανακοινωθούν οι ποινές και κριθεί ποιοι θα μεταφερθούν στις φυλακές. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής γνωρίζουν πλέον τα ωράριά τους, τις συνήθειές τους και τα δρομολόγιά τους και περιμένουν να ανακοινωθεί η τελική απόφαση από το δικαστήριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σταύρου Μπαλάσκα της ΠΟΑΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν η αστυνομία είναι έτοιμη να εντοπίσει και να συλλάβει, εφόσον χρειαστεί, τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μπαλάσκας είπε: «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους χρυσαυγίτες. Με το που θα δοθεί εντολή, οι αστυνομικοί θα είναι στον διπλανό τοίχο».

Μάλιστα, είπε πως εφόσον καταδικαστούν, οι αστυνομικοί, όταν τους εντοπίσουν, θα τους περάσουν χειροπέδες προκειμένου να τους οδηγήσουν στη φυλακή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε όμως πως στην περίπτωση που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντισταθούν, τότε θα γίνει βίαιη προσαγωγή.

Σε ερώτηση σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν και αν θα δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα, ο κ. Μπαλάσκας δεν απάντησε, καθώς τόνισε πως η δουλειά της αστυνομίας σταματάει από τη στιγμή που θα τους μεταφέρουν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα 23 στελέχη που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε συνεργασία με το τμήμα αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών -Οι σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε ένα πρώτο επίπεδο θα έρθει ολοκληρωμένη ρύθμιση μέσα από πρόταση της επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να λυθεί σε θεσμικό επίπεδο το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος, η εν λόγω ρύθμιση δεν θεραπεύει το αδιέξοδο που υπάρχει με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και το ίδιο το κόμμα αναφορικά με τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και της δυνατότητας να κατέβουν στις εκλογές, πριν αποφασίσει αμετάκλητα η Δικαιοσύνη.

Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τόσο οι βουλευτές όσο και το κόμμα να αποκλειστούν. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπήκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής στη διαδικασία ουσιαστικής συζήτησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις προτάσεις που αυτά κατέθεσαν με τη μορφή τροπολογιών. Όπως ανέφεραν και από το βήμα στελέχη της κυβέρνησης, πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα που δεν μπορεί να λυθεί στο «πόδι», αλλά απαιτείται αναλυτική επεξεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, μια πρώτη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί αφορά στην κατάθεση ρύθμισης που θα απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές πρόσωπα που βρίσκονται φυλακισμένα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Πρόκειται για πρόταση που έχει τεθεί προς συζήτηση, αλλά που δεν μπορεί να ειπωθεί δημόσια μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η δίκη των χρυσαυγιτών.

Η δεύτερη σκέψη που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να δοθεί η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να προχωρά σε προληπτικό έλεγχο των αιτήσεων των κομμάτων που επιθυμούν να κατέβουν στις εκλογές, προκειμένου να διαπιστώνει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κομματικού φορέα με ποινικούς. Στόχος εδώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μόνο τα κόμματα αυτά καθαυτά, αλλά και ο έλεγχος των ίδιων των προσώπων με τρόπο που να μη χρησιμοποιηθεί ως κέλυφος πολιτικός φορέας για να επανέλθουν στην πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένο πως θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σχετικές πρωτοβουλίες.

The post Χρυσή Αυγή. Το δικαστήριο αποφασίζει για τα ελαφρυντικά. Τι θα ισχύσει με τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της οργάνωσης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα