Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Γώγος: «Είμαστε σε φάση έξαρσης». Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος
Όπως αναφέρει το thestival.gr, το δεύτερο κρούσμα είναι μία 11χρονη, που βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο με το πρώτο κρούσμα που είχε σημειωθεί.Η 11χρονη βρίσκεται καραντίνα και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Περίπου 100 παιδιά αποχωρήσει από την συγκεκριμένη κατασκήνωση, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. Η 15χρονη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου. Τέσσερις μέρες αργότερα ανέβασε δέκατα.
«Σε φάση έξαρσης του κορωνοϊού» βρίσκεται η χώρα, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.
Αν και όπως τόνισε, ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30-0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση. Έχουμε κάθε μέρα δεκάδες κρούσματα, τα οποία δεν είχαμε πριν λίγο καιρό. Μακάρι αυτό να είναι μια παροδική καμπύλη που θα ξαναπέσει. Εξάλλου, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σχέση με αυτή την έξαρση. Είναι μια κατάσταση δυναμική που παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις που μπορεί αύριο να τις αλλάξουμε, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν», σημείωσε ο Χ. Γώγος.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: Η ιστορική «Λαγουδέρα» στην Ύδρα απ’ όπου πέρασαν σταρ, γαλαζοαίματοι και κορυφαίοι πολιτικοί. Ωνάσης, Νιάρχος, Καρέζη ξεφάντωναν μέχρι το πρωί. Ποιες ταινίες γυρίστηκαν …Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής δεν απέκλεισει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ποιο είναι το απρόβλεπτο; Ότι έγινε αυτή η επιδημία στα βόρεια σύνορα, στις βαλκανικές χώρες. Δεν το περιμέναμε αυτό. Επομένως στοχεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι πρέπει να κάνουμε; Κόψαμε την είσοδο από τη Σερβία που είχαμε πολλά κρούσματα. Πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο βλέποντας δυναμικά την επιδημία και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή τη στιγμή αυξήσαμε τα τεστ και κυρίως ζητάμε το pre-testing, δηλαδή να έχει κανείς τεστ πριν μπει στη χώρα μας, για όλους όσοι έρχονται από αυτές τις περιοχές. Κι επειδή συζητείται ότι σε αυτές τις χώρες μπορούν να έχουν «μαϊμού» ή πλαστογραφημένα τεστ, γι’αυτό το λόγο χθες που το συζητήσαμε, είπαμε ότι θα γίνονται παράλληλα κι ένας σημαντικός αριθμός τεστ κατά την είσοδο στη χώρα μας ούτως ώστε να διπλοτσεκάρεται αυτό».
Σχετικά με τα εγχώρια κρούσματα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους συνωστισμούς που παρατηρούνται στα πανηγύρια προειδοποιώντας ότι αν αντίστοιχες εικόνες συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.
«Υπάρχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πια, λίγα μεν, αλλά υπάρχουν παντού. Είναι μια μικρή διασπορά στην Αθήνα, είναι στη Θεσσαλονίκη αρκετά και σχεδόν καθημερινά, στην Πάτρα νοσηλεύονται 5 ασθενείς και μάλιστα οι δύο είναι και σοβαρά και βρίσκονται στη ΜΕΘ, ενώ εκεί είχαμε κλείσει σχεδόν το τμήμα. Επομένως υπάρχει διασπορά στη χώρα μας και υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά», ανέφερε ο κ. Γώγος.
Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να σπάσουμε τη μετάδοση εδώ. Ποιο είναι το πιο προφανές που συζητάμε τόσο καιρό; Είναι αυτοί οι φοβεροί συνωστισμοί -είδατε μια γυναίκα ότι μέσα σε ένα ασανσέρ μετέδωσε σε 70-80 άτομα- έστω και σε ανοιχτούς χώρους. Αυτό είναι επικίνδυνο. Ποιο είναι το χειρότερο που γίνεται αυτή τη στιγμή; Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις, οι μεγαλύτεροι συνωστισμοί, όπως στα πανηγύρια. Θα τα σταματήσουμε για ένα διάστημα να δούμε την επιδημιολογία πως πάει και αν χρειαστεί θα σταματήσουμε και τα υπόλοιπα. Αν το φαινόμενο αυτό το δούμε και σε μπαρ και σε νυχτερινές συναθροίσεις ή beach bar πιθανότατα θα πάρουμε κι άλλα σχετικά μέτρα», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στα καταστήματα εστίασης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δε φοράνε τις μάσκες.
Στο θέμα των εκκλησιών, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι «δε συζητήσαμε για τις εκκλησίες, αλλά οι συναντήσεις μας στην Επιτροπή, είναι πλέον καθημερινές, οπότε είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι».
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε ένα νησί, δήλωσε ότι «αν είναι σε μια περιοχή, θα γίνει περιοχικό lockdown. Αν είναι σε όλο το νησί, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία με το νησί αυτό. Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε σε αυτό».
Τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματοςΣτα χέρια τους έχουν οι επιστήμονες τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς του κορωνοϊού.Ηχορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα με COVID-19 αυξάνονται συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποτελεσματική θεραπεία, η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν από τη νόσο, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19.
Στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη από την 28 Απριλίου πολυκεντρική μελέτης φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες, που λαμβάνει χώρα σε 6 νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Μελέτιο Α. Δημόπουλο, και συμμετέχοντες 22 ακόμη ερευνητές υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ.
Διαβάστε επίσης: Τραβόλτα, Σταλόνε, Τσάπλιν, Μπράντο, Νιούμαν, Ριβς. Οι προσωπικές απώλειες που στιγμάτισαν μεγάλα ονόματα του σινεμά, της μουσικής και του αθλητισμού …Τα νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα και οι συμμετέχοντες ερευνητές φαίνονται παρακάτω
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας)Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» (Μ. Πολίτου)Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης)Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Μ. Α. Δημόπουλος, Ε. Τέρπος, Χ.Ματσούκα)Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής)Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)National Cancer Institute USA (Γ. Παυλάκης)Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.
Αρχικά ελέγχονται εθελοντικά ασθενείς που νόσησαν από τον SARS-CoV-2 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού. Εφ’ όσον ανιχνευθούν τα αντισώματα αυτά και οι υγιείς, πλέον, δότες πληρούν τα κριτήρια της αιμοδοσίας ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που είναι η συλλογή πλάσματος. Το πλάσμα περιλαμβάνει τα αντισώματα έναντι του ιού. Το πλάσμα συλλέγεται με τη διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μια πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε 3 θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά 3 μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον SARS-CoV-2. Έτσι όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξετασθούν 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού 261 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2. Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστερ. Ογδόντα δύο υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή στη χώρα μας και όλοι είχαν βελτίωση της νόσου. Η μελέτη προβλέπει τη χορήγηση πλάσματος σε 100 ασθενείς με COVID-19.
The post Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Γώγος: «Είμαστε σε φάση έξαρσης». Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- 6 πράγματα που δεν περίμενες ποτέ να κάνει το κλιματιστικό σου. Και όμως τα κάνει
- Nicola Peltz: Η πάμπλουτη μέλλουσα κυρία Beckham είναι το ‘κακό κορίτσι’ του Hollywood
- H πρωινή-μεσημεριανή τηλεθέαση της Δευτέρας-Τι νούμερα έκανε η πρεμιέρα του Booth;
- Εμμανουέλα Μόσxου: η πρώτη των πρώτων στις Πανελλήνιες, χωρίς φροντιστήριο!
- Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τον Ιούλιο!
- Συνεχίζει την επιτυχημένη παράδοση ο ΑΝΤ1...
- Γιώργος Ντούτσουλης: Ο πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων που δεν σταματάει να τρέχει για τα παιδιά μας
- Η νέα σειρά που έρχεται στον ANT1 και τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών
- Παντελής Κυραμαργιός – “Αλισάχνη”
- “Λύγισε” η Πόπη Τσαπανίδου στον αέρα της ΕΡΤ – «Είναι πραγματικά τραγική η στιγμή»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Γώγος: «Είμαστε σε φάση έξαρσης». Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος
- Πτήση πάνω από τους διάσημους αμμόλοφους της Καβάλας με τα πολύχρωμα νερά. Θεωρείται μια από τις δέκα καλύτερες παραλίες της χώρας (drone)
- Τα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας που ετοιμάζονται να «εξαφανίσουν» οι Τούρκοι. Είχαν καλυφθεί με ασβέστη στο παρελθόν και αποκαλύφθηκαν όταν έγινε μουσείο
- Η ιστορική «Λαγουδέρα» στην Ύδρα απ’ όπου πέρασαν σταρ, γαλαζοαίματοι και κορυφαίοι πολιτικοί. Ωνάσης, Νιάρχος, Καρέζη ξεφάντωναν μέχρι το πρωί. Ποιες ταινίες γυρίστηκαν
- Τραβόλτα, Σταλόνε, Τσάπλιν, Μπράντο, Νιούμαν, Ριβς. Οι προσωπικές απώλειες που στιγμάτισαν μεγάλα ονόματα του σινεμά, της μουσικής και του αθλητισμού
- Εντοπίστηκε η σορός της ηθοποιού, Νάγια Ριβέρα. Αγνοούνταν τα τελευταία 24ωρα. Ο 4χρονος γιος της είχε βρεθεί σώος μέσα σε βάρκα στη λίμνη Πιρού
- Πέθανε σε ηλικία 59 ετών η μικρή κόρη του Νέλσον Μαντέλα, Ζίντζι. Υπήρξε στο πλευρό του πατέρα της, που παρέμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια ως πολέμιος του Απαρτχάιντ
- Τέλος τα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου, με απόφαση του υπουργείου Υγείας
- Νεκρός στα 27 του χρόνια, ο εγγονός του Έλβις Πρίσλεϊ. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η απίστευτη ομοιότητα με τον παππού του
- Πέθανε στα 57 της χρόνια η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα, ηθοποιός Κέλι Πρέστον. Έπασχε από καρκίνο. Το 2009 έχασαν και τον 16χρονο γιο τους Τζετ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Παντελής Κυραμαργιός – “Αλισάχνη”
- Ερχόμαστε «Πιο Κοντά» με τη Μάγδα Βαρούχα
- Γιώργος Ντούτσουλης: Ο πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων που δεν σταματάει να τρέχει για τα παιδιά μας
- 6 πράγματα που δεν περίμενες ποτέ να κάνει το κλιματιστικό σου. Και όμως τα κάνει
- Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τον Ιούλιο!
- Επικίνδυνη ομορφιά, του Tate Taylor
- Το Netflix και η Warner Bros στον αγώνα για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού;
- Το Due Pentole μας συστήνει την καλοκαιρινή του εκδοχή και το ανανεωμένο του μενού
- Η οικογένεια του Bob Marley ενισχύει το ταμείο της UNICEF για τον κορονοϊό
- Η Deborah De Luca στα decks του Bolivar Beach Bar