Δείτε τον επιδέξιο χειρισμό πιλότου σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ήταν μεταγωγικά του αμερικανικού στρατού

Τα πορτοκαλί ελικόπτερα με το χαρακτηριστικό σχήμα που επανδρώνουν το Πυροσβεστικό Σώμα θυμίζουν το βαρύ μεταγωγικό CH-54Β Tarhe του αμερικανικού Στρατού, κάποτε το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ελικόπτερο στον δυτικό κόσμο.Κι αυτό γιατί το πυροσβεστικό Aircrane είναι στην πραγματικότητα το στρατιωτικό Skycrane «καμουφλαρισμένο», καθώς μετά την απόσυρσή του από την αμερικανική Αεροπορία Στρατού, η εταιρία Erickson Air-Crane πήρε το 1992 από τη κατασκευάστρια Sikorsky τα δικαιώματα για την τροποποίηση/ανακατασκευή ενός αριθμού εξ αυτών. Από τότε τους χάρισε μια νέα
καριέρα.

Οι περισσότερες από 1.350 τροποποιήσεις που έκανε η Erickson κατέληξαν στο S-64F, ένα «τέρας» μήκους 21,3 μέτρων, σχεδόν 5,5 μ ψηλό και βάρους 8,7 τόννων, ικανό να μεταφέρει φορτίο βάρους 11 τόννων σε ύψος 9.000 ποδών 200 ναυτ. μίλια μακριά. Η εντυπωσιακή ισχύς (4.500 hp έκαστος) των δύο turboshaft P&W JFTD12A κινητήρων που περιστρέφουν ένα εξάφυλλο κύριο στροφείο διαμέτρου 21,9 μέτρων έχουν καταστήσει το Aircrane σε ανεκτίμητο όπλο της αεροπυρόσβεσης.

Οι χαρακτηριστικοί διπλοί σωλήνες πλήρωσης της δεξαμενής του ελικοπτέρου, επιτρέπουν την δυνατότητα υδροληψίας πρακτικά από οπουδήποτε, ακόμη και από δεξαμενή νερού ή πισίνα. Και 2.650 γαλόνια μπορούν να κάνουν την διαφορά, ειδικά αν δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος μεταξύ υδροληψιών.

Έτσι, το ελικόπτερο δεν χρειάζεται να κάθεται στο έδαφος μέχρι να γεμίσει η δεξαμενή του. Αντίθετα, η υδροληψία γίνεται εν πτήσει. Αν το νερό βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο, το ελικόπτερο έρχεται σε αιώρηση και χαμηλώνοντας τους σωλήνες «τραβάει» νερό. Χάρη στην πανίσχυρη αντλία που διαθέτει, η κοιλιακή δεξαμενή «γεμίζει» σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Σε περίπτωση που η υδροληψία γίνεται από λίμνη ή θάλασσα, ο πιλότος φέρνει το Aircrane χαμηλά πάνω από την επιφάνεια και πετώντας σταθερά σε ύψος 20-30 ποδών με ταχύτητα 30 κόμβων, τα ειδικά σχεδιασμένα ακροφύσια των σωλήνων πλήρωσης βυθίζονται ελαφρώς κάτω από την επιφάνεια. Με την πρόσθια κίνηση του ελικοπτέρου, το νερό εισέρχεται μέσω των στομίων εκάστου σωλήνα στην δεξαμενή ενώ η πλήρωση δεν κρατά πάνω από 30 δευτερόλεπτα.

Βέβαια, για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, κομβικό ρόλο παίζουν οι έμπειροι χειριστές. Το γεγονός ότι η υδροληψία γίνεται στον αέρα και εν κινήσει απαιτεί ιδιαίτερα επιδέξιους χειρισμούς και σωστούς ελιγμούς.

Ένα Aircrane μπορεί να ρίξει περίπου σε μια ώρα 30.000 γαλόνια νερού, ακριβώς στο σημείο που πρέπει, είτε με τον παραδοσιακό «βομβαρδισμό» είτε με συνεχή ρίψη, αφήνοντας 300 γαλόνια το λεπτό πάνω από τον στόχο του. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα πλήρωσης της δεξαμενής με ειδικό επιβραδυντικό υγρό.

Τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας, η Πολιτική Προστασία μερίμνησε για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος με δύο ακόμα Erickson Aircrane, εν όψει της επικίνδυνης θερινής περιόδου.

Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα του συνεργάτη μας Up Drones ενός ελικοπτέρου Erickson που επιχειρεί ανεφοδιασμό σε εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Εύβοια:

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η πτώση ελικοπτέρου στην Καστοριά που στοίχισε τη ζωή στον σκηνοθέτη των «Δέκα Μικρών Μήτσων» και σε ένα πιλότο. Η ανάσυρση των θυμάτων έγινε από ντόπιους ψαράδες

The post Δείτε τον επιδέξιο χειρισμό πιλότου σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα ήταν μεταγωγικά του αμερικανικού στρατού appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δείτε, Εύβοια,deite, evvoia