Δέκα θρυλικά εξώφυλλα του περιοδικού Rolling Stone. Από τον γυμνό Τζον Λένον και τον ανώνυμο χίπη του Γούντστοκ, μέχρι τον Ομπάμα με φωτοστέφανο και τον διαβόητο βομβιστή της Βοστώνης

Το πρώτο τεύχος του ιστορικού, πλέον, περιοδικού «Rolling Stone» κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου 1967. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εξελίχθηκε ένα έντυπο – ορόσημο, όχι μόνo για τη βιομηχανία της μουσικής, αλλά και γενικότερα του θεάματος.

Αν και το «Rolling Stone» ακολουθούσε τις μουσικές και κοινωνικές τάσεις της εποχής, δεν ήταν λίγες οι φορές που φιλοξένησε πρόσωπα που έκαναν τα πρώτα καλλιτεχνικά τους βήματα, εκτοξεύοντας στην κυριολεξία τη δημοτικότητά τους.

Αντιθετικά μουσικά πρότυπα

Το περιοδικό δεν έκανε διακρίσεις και ποτέ δεν κατέκρινε ή κατηγοριοποίησε ως «καλό» ή «κακό» μουσικό, οποιονδήποτε καλλιτέχνη.
Έτσι, στο πρώτο εξώφυλλο φιγούραρε ο Τζον Λένον με στρατιωτικά ρούχα και τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η ακραία για τις εμφανίσεις της, Μάιλι Σάιρους φωτογραφιζόταν γυμνή μέσα σε μια πισίνα.
Τη δεκαετία του 1960, όταν μια μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης τασσόταν κατά του πολέμου του Βιετνάμ, το «Rolling Stone» φιλοξένησε σε πολλά εξώφυλλα τα «Σκαθάρια», το όνομα των οποίων είχε συνδεθεί με την μεγάλη εκστρατεία για την ειρήνη.
Ακολούθησαν και άλλα ροκ είδωλα της εποχής, όπως οι «Rolling Stones», η Τζάνις Τζόπλιν και ο Μπομπ Ντίλαν.
Όταν η ποπ μουσική βρέθηκε στο επίκεντρο, το περιοδικό, είτε στο εξώφυλλο είτε σε άρθρα του αναδείκνυε τις προτιμήσεις της εποχής, με τον Μάικλ Τζάκσον και τη Μαντόνα να γίνονται θέματα.
Χωρίς όμως να μείνει μόνο στο μουσικό μέρος, το «Rolling Stone» κινήθηκε και σε φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της κάθε εποχής.
Έτσι, το 1988, 20 χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμούσε μία «φωτογραφία» του με τίτλο «Πορτραίτο μιας Γενιάς».
Το 2009 ήταν η χρονιά του Ομπάμα, γεγονός που επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο.
Ωστόσο ένα συγκεκριμένο εξώφυλλο αντιμετωπίστηκε με οργή από τον αμερικανικό λαό. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο βομβιστής της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ.
Πέρα από αυτό, η φωτογραφία του παρέπεμπε σε παρόμοιο εξώφυλλο του περιοδικού με τον Τζιμ Μόρισον.

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο αντιμετωπίστηκε με οργή από τον αμερικανικό λαό. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο βομβιστής της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που παρέπεμπε σε παρόμοιο εξώφυλλο του περιοδικού με τον Τζιμ Μόρισον

Δέκα ιστορικά εξώφυλλα του περιοδικού «Rolling Stone»

10. Ο Τζον Λένον με τη σύντροφό του, Γιόκο Όνο, το 1968 έδωσαν μία συνέντευξη στο Λονδίνο με αφορμή την από κοινού δικσογραφική δουλειά τους, «Unfinished Music No.1: Two Virgins».
Μεταξύ άλλων, ο Λένον ανέφερε ότι το τραγούδι » Strawberry Fields», γράφτηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «How I won the War».
Μαζί με τη συνέντευξη, προχώρησαν σε μια προκλητική για την εποχή φωτογράφιση, όπου και οι δύο πόζαραν γυμνοί στον φωτογραφικό φακό.

Το ζευγάρι φωτογραφήθηκε γυμνό και προκάλεσε αντιδράσεις στη συντηρητική, ακόμη, αμερικανική κοινωνία

9. Στις 21 Ιανουαρίου 1970, το εξώφυλλου του περιοδικού κοσμούσε μια φωτογραφία από τη συναυλία του συγκροτήματος «Rolling Stones» στην Αμερική με τον τίτλο του τελευταίου τους δίσκου «Let it Bleed».
Στις 6 Δεκεμβρίου 1969, στο Άλταμοντ της βόρειας Καλιφόρνιας πραγματοποιήθηκε η «Δωρεάν Συναυλία στο Άλταμοντ», μία ροκ συναυλία της εποχής της αντικουλτούρας, όπου οι υπεύθυνοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο «Γούντστοκ».
Βέβαια, η συναυλία των «Rolling Stones» έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς ένα μέλος της μπάντας «Hells Angels» μαχαίρωσε κάποιον από το πλήθος.
Το περιστατικό αυτό σχολιάστηκε και από το περιοδικό.

Το εξώφυλλο του περιοδικού παρέπεμπε στο συμβάν της «Δωρεάν Συναυλίας στο Άλταμοντ»

8. Τον Απρίλιο του 1969 κυκλοφόρησε το εξώφυλλο του «Rolling Stone» με τίτλο «Αmerican Revolution». Η κεντρική φωτογραφία απεικόνιζε έναν αστυνομικό πάνω από ένα αιμόφυρτο διαδηλωτή.
Το περιοδικό με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε την αναταραχή της αμερικανικής κοινωνίας κατά του Πολέμου του Βιετνάμ και την εξάπλωση της δράσης των ακτιβιστών.
Ορισμένοι αργότερα συνέδεσαν το εξώφυλλο με ένα συγκεκριμένο γεγονός, που έμεινε γνωστό ως «People’s Park.».
Σύμφωνα με αυτό, μία ομάδα ανθρώπων κατέλαβαν έναν δημόσιο χώρο στάθμευσης και τον μετέτρεψαν σε «πάρκο» με το σύνθημα «χρησιμοποιούμε τη γη καλύτερα από ότι εσείς, άρα μας ανήκει».
Αυτή η πρωτοβουλία κατάληψης κατέληξε σε σύγκρουση, με συνέπεια την περιβόητη «Bloody Thursday

Τον Απρίλιο του 1969 κυκλοφόρησε το εξώφυλλο του «Rolling Stone» με τίτλο «Αmerican Revolution». Η κεντρική φωτογραφία απεικόνιζε έναν αστυνομικό πάνω από ένα αιμόφυρτο διαδηλωτή

7. Τον Σεπτέμβριο του 1969, το εξώφυλλο του περιοδικού ήταν αφιερωμένο στο περίφημο φεστιβάλ «Γούντστοκ».
Η φωτογραφία ήταν άκρως αποκαλυπτική για τα δεδομένα της εποχής. Έδειχναν ένα άνδρα με μακριά μαλλιά και μούσια που έκανε μπάνιο γυμνός. Μαζί είχε και το παιδί του, το οποίο επίσης έκανε μπάνιο χωρίς ρούχα.

Η αποκαλυπτική φωτογραφία, σύμφωνα με όσους έζησαν την εποχή εκείνη, σκιαγραφούσε το κλίμα του μεγάλου μουσικού Φεστιβάλ

6. Στις 25 Ιουνίου 1970, το «Rolling Stone» κυκλοφόρησε με ένα εξώφυλλο που του απέφερε Διεθνές Βραβείο. Η φωτογραφία δεν ήταν άλλη από εκείνη του κατά συρροή δολοφόνου, Τσαρλς Μάνσον.
Ο Μάνσον, στις 9 Αυγούστου 1969, δολοφόνησε την έγκυο σύζυγο του Ρομάν Πολάνσι, Σάρα Τέητ και άλλα τρία άτομα.
Το «Rolling Stone», κατάφερε να εξασφαλίσει μία αποκλειστική συνέντευξη του εγκληματία μέσα από τη φυλακή, την οποία βέβαια και δημοσίευσε.

Το εξώφυλλο του 61ου τεύχους του περιοδικού κέρδισε Βραβείο

5. Ήδη από τις αρχές του 1970, σημειώθηκε μια μικρή «μετατόπιση» στο είδος μουσικής που άκουγε το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας.
Το 1971, το περιοδικό φιλοξένησε τον 11χρονο Μάικ Τζάκσον, με μαλλί αφάνα και αναλλοίωτα αφρικανικά χαρακτηριστά.
Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης πρωταγωνίστησε στη μουσική βιομηχανία και στον χώρο του θεάματος τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι βέβαια να τον εμποδίσουν τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

«Γιατί αυτός ο 11χρονος μένει ξύπνιος μέχρι αργά;». Αυτός ήταν σε ελεύθερη μετάφραση ο τίτλος του περιοδικού με τη φωτογραφία του ανήλικου Μάικλ Τζάκσον

4. Το 1987, το περιοδικό αφιέρωσε ένα εξώφυλλο και ένα εκτενές ρεπορτάζ στον ψυχεδελικό κόσμο των «Pink Floyd». Απεικόνιζε αντικείμενα – πρωταγωνιστές των τραγουδιών τους που εκτοξεύονταν στον αέρα με τον τίτλο «The Inside story». Οι Γκίλμουρ και Γούοτερς έδωσαν μια συνέντευξη για την κοινή τους πορεία και τις σημαντικότερες στιγμές τους, αλλά και τους λόγους που ακολούθησαν χωριστές καριέρες.

Το 1987, το περιοδικό αφιέρωσε ένα εξώφυλλο και ένα εκτενές ρεπορτάζ στον ψυχεδελικό κόσμο των «Pink Floyd»

3. Ένα χρόνο μετά το εξώφυλλο των «Pink Floyd», το 1988, το περιοδικό φιλοξένησε τη φωτογραφία ενός εμβληματικού ηγέτη για τον καταπιεσμένο αφροαμερικανικό λαό.
Δεν ήταν άλλος από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη δολοφονία του.
Το πορτραίτο της σημαντικής προσωπικότητας, θύμισε στο αναγνωστικό κοινό έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που επηρέασε μια ολόκληρη γενιά, αλλά ο αιφνίδιος θάνατός του άφησε πίσω ένα μεγάλο και ανολοκλήρωτο έργο.

Το 1988, το περιοδικό φιλοξένησε το πορτραίτο ενός εμβληματικού ηγέτη για τον καταπιεσμένο αφροαμερικανικό λαό

2. Ένα άλλο ιστορικό εξώφυλλο του «Rolling Stone» ήταν εκείνο του 2009, όπου πόζαρε ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.
Η πολιτική εκλογή του Ομπάμα απασχόλησε πολύ τον διεθνή τύπο, αφού πολλά μέσα είχαν δώσει την εντύπωση ενός ανθρώπου που θα άλλαζε το κοινωνικό και διεθνή προφίλ της Αμερικής.
Το περιοδικό «στόλισε» τον τότε Πλανητάρχη με ένα φωτοστέφανο γεμάτο ερωτήσεις και προσδοκίες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος των ΗΠΑ

1. Στις 15 Απριλίου 2013, κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθώνιου της Βοστώνης, από την έκρηξη δύο βομβών, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 183, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν.
Ως υπεύθυνοι της βομβιστικής επίθεσης, κατηγορήθηκαν δύο αδέρφια, οι Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ.
Λίγους μήνες μετά, το «Rolling Stone» σόκαρε με το εξώφυλλο του που επέλεξε να φιλοξενήσει τον 19χρονο τότε Τζοχάρ, γνωστού και ως «βομβιστή της Βοστώνης».
Το γεγονός ήταν πολύ πρόσφατο και η αμερικανική κοινωνία δεν ήταν προετοιμασμένη, καθώς ακόμη δεν μπορούσε να αποποιηθεί το φοβικό της σύνδρομο μετά και την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Οι αντιδράσεις δεν έμειναν εκεί. Πολλοί κατηγόρησαν το περιοδικό ότι το «στήσιμο» της φωτογραφίας του βομβιστή παρέπεμπε σε ένα εξώφυλλο του περιοδικού με τον Τζιμ Μόρισον.

Το «Rolling Stone» σόκαρε με το εξώφυλλο του που επέλεξε να φιλοξενήσει τον 19χρονο τότε Τζοχάρ, γνωστού και ως «βομβιστή της Βοστώνης»

Πληροφορίες αντλήθηκαν από: music parer

Διαβάστε στη»ΜτΧ»: Η γυναίκα στην κρεατομηχανή, η γυμνή έγκυος Ντέμι Μουρ και ο βομβιστής της Βοστώνης. Ποια είναι τα εξώφυλλα περιοδικών που σήκωσαν θύελλα στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Άνδρας της χρονιάς ο Χίτλερ το 1938, σύμφωνα με το Time…

The post Δέκα θρυλικά εξώφυλλα του περιοδικού Rolling Stone. Από τον γυμνό Τζον Λένον και τον ανώνυμο χίπη του Γούντστοκ, μέχρι τον Ομπάμα με φωτοστέφανο και τον διαβόητο βομβιστή της Βοστώνης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα