Δίσεκτο έτος. Πότε ο Φεβρουάριος έχει μία επιπλέον ημέρα και γιατί θεωρείται γρουσούζικο

Κάθε τέσσερα χρόνια, ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες και όχι 28. Πρόκειται για το δίσεκτο έτος, που πολλοί θεωρούν κακότυχο. 

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, η «Google» με ένα doodle «γιορτάζει» το δίσεκτο έτος. Πώς προέκυψε όμως το δίσεκτο έτος;
Δίσεκτο ονμάζεται το έτος που έχει 366 ημέρες, αντί για 365. Πρόετειται δηλαδή για άλλη μία ημέρα, για τη τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται

από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.

Τα σφάλματα αυτά είναι αποτέλεσμα της μέτρησης του χρόνου σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί σήμερα ο Δυτικός κόσμος.
Κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, κάθε ημερολογιακό έτος διαρκεί σχεδόν έξι ώρες περισσότερο από τις 365 ημέρες του Ιουλιανού Ημερολογίου.
Ειδικότερα, 365,242199 ημέρες, που σημαίνει περίπου 1/4 της ημέρας, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας.

Ιούλιος Καίσαρας και Φεβρουάριος 

Το 46 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας, μετά από την προτροπή του Σωσιγένη, αστρονόμου από την Αλεξάνδρεια, θέσπισε το Ιουλιανό Ημερολόγιο.
Σύμφωνα με αυτό, ο Φεβρουάριος από τελευταίος μήνας του έτους μετατέθηκε σε δεύτερο, μετά τον Ιανουάριο. Η διάρκειά του ήταν 30 ημέρες.
Παράλληλα, μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου πρόσθεταν άλλη μία μέρα, δηλαδή η 24η Φεβρουαρίου υπολογιζόταν δύο φορές.
Κι επειδή η μέρα αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου – 1η Μαρτίου -, η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτιο.

Το 46 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας, μετά από την προτροπή του Σωσιγένη, αστρονόμου από την Αλεξάνδρεια, θέσπισε το Ιουλιανό Ημερολόγιο

Ο όρος δίσεκτο με τα χρόνια, χαρακτήριζε ολόκληρο το έτος που είχε μία επιπλέον ημέρα.
Αργότερα, από τον Φεβρουάριο αφαιρέθηκε μία μέρα και άλλη μία επί του Αυγούστου, που προστέθηκε προς τιμή του αυτοκράτορα στον μήνα Αύγουστο.
Έτσι, ο Φεβρουάριος παρέμεινε με 28 μόνο ημέρες.
Από τους μεταχριστιανικούς χρόνους, η επιπλέον μέρα προστίθεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28.

Το κακότυχο δίσεκτο έτος

Τα δίσεκτα έτη, για πολλά χρόνια θεωρούνταν γρουσούζικα και κακότυχα. Και αυτό γιατί, παλαιότερα οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν  και να κατανοήσουν την επιστημονική εξήγηση μιας επιπλέον ημέρας στο έτος.
Έτσι, κυκλοφόρησαν διάφορες δεισιδαιμονίες, αλλά και μύθους γύρω από τα δίσεκτα έτη.

Σύμφωνα με τους Ρωμαίους, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού απολογισμού.
Έτσι, πίστευαν ότι τον Φεβρουάριο, ο θεός του κάτω κόσμου, ο Άδης, κυκλοφορούσε ανάμεσά τους και τους μοίραζε δεινά. Σταδιακά, η «κακοτυχία» του Φεβρουαρίου, θεωρήθηκε κακοτυχία ολόκληρου του δίσεκτου έτους.

Όταν η ρωμαϊκή αυτοκρατορία κατέκτησε την Ελλάδα, η δεισιδαιμονία για το δίσεκτο έτος, πέρασε στον ελληνικό λαό.
Στα δίσεκτα έτη, που ήταν γρουσούζικα, δεν έπρεπε να τελούνται γάμοι, αλλά και να αποφεύγεται το φύτεμα των αμπελιών.
Ακόμη και σήμερα, στην Ελλάδα, τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρευτούν την 29η Φεβρουαρίου.

Στη Βόρεια Ευρώπη, πάντως, η 29η Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα που οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν πρόταση γάμου, αντί οι άνδρες!

Τα επόμενα δίσεκτα έτη είναι τα: 2024, 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2048, 2052, 2056, 2060, 2064, 2068, 2072, 2076, 2080, 2084, 2088, 2092, 2096, 2104 κλπ.

The post Δίσεκτο έτος. Πότε ο Φεβρουάριος έχει μία επιπλέον ημέρα και γιατί θεωρείται γρουσούζικο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα