«Εδώ ήλθομεν για νικήσωμεν ή να αποθάνομεν». Όταν 480 Έλληνες επαναστάτες κατατρόπωσαν για πρώτη φορά τον στρατό του Ιμπραήμ. Δείτε από ψηλά το πεδίο της μάχης των Μύλων (βίντεο drone)

Στους Μύλους μια περιοχή κοντά στο Άργος σημειώθηκε μια από τις πιο ηρωικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Ιμπραήμ Πασάς με τον αιγπυπτιακό στρατό είχε στρατοπεδεύσει στους Μύλους, προκειμένου να ελέγξει την περιοχή, καθώς διατηρούσε πλούσια αποθέματα δημητριακών και αποτελούσε θέση στρατηγικής σημασίας, καθώς τροφοδοτούσε τα στρατεύματα της Πελοποννήσου και εκεί βρίσκονταν η πηγή ύδρευσης του Ναυπλίου.

Οι Έλληνες επαναστάτες βλέποντας τους χιλιάδες στρατιώτες του Ιμπραήμ, δεν δίστασαν. Παρά τις εξουθενωτικές μάχες που είχαν δώσει συγκέντρωσαν στράτευμα

για να αμυνθούν. Ο Ιμπραήμ είχε ήδη νικήσει τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και είχε καταλάβει την Τριπολιτσά και τη Μεσσηνία. Ο Δημήτριος Υψηλάντης ως επικεφαλής και οι Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Ιωάννης Μακρυγιάννης, ανέλαβαν την υπεράσπιση του Ναυπλίου και κατέλαβαν την οχυρή θέση των Μύλων με 300 άνδρες, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν 100 οπλοφόροι από τον Όλυμπο.

Η μάχη ξέσπασε στις 13 Ιουνίου 1825. Εδώ ο Ιμπραήμ ηττήθηκε για πρώτη φορά επί Ελληνικού εδάφους και αποδείχθηκε ότι είναι εφικτή η καταπολέμηση του.

Η θέση των Μύλων αποτελούσε φυσικό οχυρό και για να καταληφθεί θα έπρεπε να γίνει κατά μέτωπον επίθεση, καθώς ήταν αδύνατον να τη προσεγγίσουν από πλάγιες θέσεις. Αμέσως, οι Έλληνες οχύρωσαν τους Μύλους και έφτιαξαν αμυντικά έργα. Όταν, ο γάλλος ναύαρχος Δεριγνύ, τους είδε να οχυρώνουν τους Μύλους, είπε στον Υψηλάντη ότι μια μάχη με τους χιλιάδες άντρες του Ιμπραήμ στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν αποστολή αυτοκτονίας. Ο Υψηλάντης του απάντησε: «Εδώ ήλθομεν για νικήσωμεν ή να αποθάνομεν».

Στις 13 Ιουνίου ο αιγυπτιακός στρατός πήρε θέσεις μάχης. Το φυσικό ύψωμα δεν διευκόλυνε την ανάπτυξη των στρατιωτών, καθώς η περιοχή βαλτώδης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν μέρος στη μάχη μόνο οι 700 από τους 5.600 Τουρκοαιγύπτιους! Οι Έλληνες υπερασπίστηκαν με θάρρος το οχυρό, ενώ από τη θάλασσα τα πλοία κανονιοβολούσαν τις θέσεις των Τούρκων. Κάποια στιγμή οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν ρήγμα στον φράχτη και άρχισαν να εισχωρούν στις θέσεις των Ελλήνων. Η αστραπιαία αντίδραση του Μακρυγιάννη έσωσε τη μάχη.

Εκεί βρισκόταν τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Μαζί με κάμποσους Φιλέλληνες όρμησαν εναντίον των Αιγυπτίων, που είχαν εισβάλλει στο οχυρό και τους εξολόθρευσαν. Στη συνέχεια έκλεισαν το ρήγμα και μαζί με τους 200 άνδρες των Μήτρου Λιακόπουλου και Κάρπου Παπαδόπουλου έδωσαν το σύνθημα για αντεπίθεση προκαλώντας απώλειες στους εχθρούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Οι Αιγύπτιοι μετρούσαν 100 νεκρούς και τραυματίες ενώ οι Έλληνες μόλις 4 νεκρούς!

Ο Ιμπραήμ αποχώρησε και δεν επιτέθηκε ξανά, καθώς αντιλήφθηκε ότι δεν θα νικούσε ποτέ μια μάχη στη συγκεκριμένη περιοχή. Ήταν η πρώτη ήττα του Ιμπραήμ σε ελληνικό έδαφος.

Δείτε στο βίντεο του συνεργάτη μας Haanity το πεδίο της μάχης από ψηλά:

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Που βρίσκεται η Νέα Αθήνα στο Παρίσι; Πώς δημιουργήθηκε η ελληνική γειτονιά από Γάλλους που ενίσχυσαν την επανάσταση του 1821. Εκεί έζησαν ο Σοπέν, ο Ντελακρουά, ο Ρενουάρ και ο Ντεγκά…

The post «Εδώ ήλθομεν για νικήσωμεν ή να αποθάνομεν». Όταν 480 Έλληνες επαναστάτες κατατρόπωσαν για πρώτη φορά τον στρατό του Ιμπραήμ. Δείτε από ψηλά το πεδίο της μάχης των Μύλων (βίντεο drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα