Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν πάνε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες. Ράμα: Θέλουμε να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου – Δένδιας: Ειρηνική επίλυση των διαφορών

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

Με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, E.Rama, στα Τίρανα. Συζητήσαμε για διμερή θέματα, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων – I met with #Albania PM @ediramaal. Bilateral issues, regional developments

& #WesternBalkans #EU perspective in focus pic.twitter.com/DeRmrZc1Kp

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 20, 2020

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα.

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε:

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «στρατηγική εταίρο» και «πολύτιμη γείτονα», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε συμφωνία για «να συνεργαστούμε και να λύσουμε τα εκκρεμή θέματα με εποικοδομητικό τρόπο προς το συμφέρον των δύο χωρών».

Μιλώντας με ειρωνικό τρόπο για την αντιπολίτευση της χώρας του, ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάποιοι που περίμεναν την κατάκτηση από την Ελλάδα θα απογοητευθούν». «Θα απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Ράμα και αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά».

Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ’ αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: Ο ομογενής που ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει Εύζωνας. Τα συγκινητικά λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας: «Η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση»

The post Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν πάνε στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες. Ράμα: Θέλουμε να αρθεί το καθεστώς του εμπολέμου – Δένδιας: Ειρηνική επίλυση των διαφορών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα