Ερωτηματικά προκάλεσε η εσπευσμένη αποχώρηση Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ζήτησε την άνευ όρων στήριξη του ΝΑΤΟ. «Είναι παράλογη η στάση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό» τόνισε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τούρκος πρόεδρος προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα η τουρκική αυτοκινητοπομπή έφυγε άμεσα. Αναμένεται προσεχώς η συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εκτιμάται ότι ο τρόπος αποχώρησης του Τούρκου προέδρου δεν είναι καλός οιωνός για το πώς πήγε η συνάντηση.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των NY Times

στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος, που είχε τετ α τετ και με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει τη συνέντευξη Τύπου, καθώς Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Η εσπευσμένη αναχώρηση Ερντογάν ίσως είναι και ένα σημάδι για το πώς πήγε η συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Το tweet του Σαρλ Μισέλ πριν από τη συνάντηση με Ερντογάν

Πριν τη συνάντηση, ο Σαρλ Μισέλ, σε tweet του έγραψε για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Χρειαζόμαστε έναν ανοιχτό διάλογο για να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκία σχετικά με τη μετανάστευση. Θα συζητήσουμε επίσης την κατάσταση στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Συρία και πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα» έγραψε.

Tonight we meet with President @RTErdogan in Brussels. We need an open dialogue to see how we can implement our #EUTurkey statement on migration.

We will also discuss the situation in the region, especially in #Syria and how the EU can contribute to stability. pic.twitter.com/Bcl4yLUz92

— Charles Michel (@eucopresident) March 9, 2020

Ο Ερντογάν ζήτησε στήριξη από το ΝΑΤΟ «άνευ όρων» – Πυρά κατά της Ελλάδας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ «απτή στήριξη» στον πόλεμο στη Συρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία» με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα θέλει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που έλαβε μεταξύ του 2012 και του 2015 για να υποστηρίξει την τουρκική αεράμυνα, πρόσθεσε.

«Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία», συμπλήρωσε.

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση», ανέφερε.

Επέκρινε επίσης την Ελλάδα που κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.

Μέρκελ: Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αξίζουν

«Η νέα κυβέρνηση άρχισε με τόλμη μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς επενδύσεις», δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως.

«Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πίσω της. Αυτό το γνωρίζουμε. Λόγω της κρίσης χρέους όμως, τώρα η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με τόλμη μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη. Χρειάζεται βεβαίως χρόνο μέχρι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως, αλλά οι προσπάθειες αξίζουν, διότι βάσει της πρόγνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί το 2020 να είναι στο 2,4% και έτσι αισθητά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ», δήλωσε η κ. Μέρκελ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το θετικό κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στην αγορά εργασίας, κάτι, όπως είπε, ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα που έχει πληγεί από την κρίση.

Αναφερόμενη στις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το 2020 και τα επόμενα χρόνια το Βερολίνο θα αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις του «και αυτό είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα συνεισφέρει στην Ευρώπη, ώστε να έχουμε μια καλή οικονομική εξέλιξη».

Παρέπεμψε δε στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα και εξέφρασε την στήριξή της στην πολιτική της ΕΕ να κάνει το παν ώστε η διαδικτυωμένη παγκόσμια οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί καλά, πχ μέσω διμερών και περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών.

Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για σημαντικά περιθώρια εμβάθυνσης της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της καινοτομίας, του σημαντικότερου, όπως είπε, μοχλού ανάπτυξης, αλλά και στις προοπτικές του τουρισμού, της ψηφιακής μετάβασης, όπου η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εξέλιξης την πόλη των Τρικάλων, τονίζοντας μάλιστα ότι «το Βερολίνο έχει να διδαχθεί πολλά».

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΘ 2020, η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα: «Χαιρόμαστε βεβαίως που στην διάσημη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο – όταν φθάνει η ώρα της, κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη- θα είμαστε εμείς αυτή την χρονιά «χώρα-εταίρος». Ευχαριστώ για αυτό και θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες επαφές, θα κάνουμε νέες επαφές και θα ξεκινήσουμε περαιτέρω εγχειρήματα», δήλωσε σχετικά.

The post Ερωτηματικά προκάλεσε η εσπευσμένη αποχώρηση Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ζήτησε την άνευ όρων στήριξη του ΝΑΤΟ. «Είναι παράλογη η στάση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό» τόνισε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα