«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Σοφία;» Τι δείχνουν τα στοιχεία για την σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα. Πόσοι καταγγέλλονται και πόσοι τιμωρούνται

«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Σοφία» είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικής κακοποίησης που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών, αλλά και για την αντιμετώπισή τους έρχονται να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Από τα στοιχεία των κλήσεων της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης εθνικής εμβέλειας SOS για την περίοδο από τη 1 Ιανουαρίου του 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, προκύπτει ότι η υπηρεσία δέχθηκε 94 κλήσεις για σεξουαλική παρενόχληση, 45 για βιασμό και 3.871 για ενδοοικογενειακή βία.

Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, σε 86 περιπτώσεις ο δράστης ήταν τρίτο γνωστό πρόσωπο, σε 32 ήταν ο σύζυγος, σε 23 ο πρώην σύντροφος, σε 16 άγνωστο πρόσωπο, σε 15 ο σύντροφος, σε 12 άλλο μέλος της οικογένειας, σε 11 ο πατέρας, σε 5 ο πρώην σύζυγος, σε 4 ο αδελφός/-ή, σε 4 η μητέρα, σε 4 δεν έχει προσδιοριστεί και σε 3 το τέκνο.

Περιστατικά βιασμού στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας το 2019

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος γυναικών που καταγράφηκαν το 2019 είναι 32, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Πώς αντιμετωπίστηκαν δικαστικά οι περιπτώσεις συντροφικής βίας το 2019

Το Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων της ΓΓΟΠΙΦ είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του άρθρου 11 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έμφυλη βία που αφορά στον συντονισμό της συλλογής και στη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων κάθε μορφής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους δείκτες που έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), το 2019 διώχθηκαν ποινικά 4.097 άνδρες για ενδοοικογενειακή βία. Το ίδιο έτος καταδικάστηκαν 1.320, ενώ 79 εκτίουν ποινή πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ανδρών που εκτίουν ποινή στη φυλακή μειώθηκε σταδιακά από το 2016 που ήταν 104.

Τα στοιχεία για τους δείκτες που έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE)

Τέλος, όπως αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, «οι καθημερινές καταγγελίες κάθε μορφής έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας  άρχισαν να πληθαίνουν κατά την περίοδο του πρώτου lockdown..

Οι  κλήσεις προς τη γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας  Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αυξήθηκαν σημαντικά  κατά τη διάρκεια του lockdown. Σ’ αυτό βοήθησε η τηλεοπτική καμπάνια της  κυβέρνησης,  με κεντρικό μήνυμα, «Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», για την  ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που ανέδειξε σοβαρές πτυχές της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Η καμπάνια μας  ενθάρρυνε θύματα κακοποίησης αλλά και τρίτα πρόσωπα να απευθυνθούν και να μιλήσουν με εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς του 15900. Υπάρχει όμως ακόμα φόβος, ανοχή και ενοχή και αυτά πρέπει να «σπάσουν».

αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…Διαβάστε ακόμα: Το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα. Ο καλοσυνάτος χωρικός που δολοφόνησε 15 συγχωριανούς του και έναν συγκρατούμενό του. Πώς μετατράπηκε σε αδίστακτο δολοφόνο
Ποιες γυναίκες υποχρεώνονταν να παντρευτούν τους συγγενείς τους στην αρχαία Ελλάδα. Γιατί ήταν σημαντικό σημαντικό να υπάρχει γιος στην οικογένεια

The post «Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Σοφία;» Τι δείχνουν τα στοιχεία για την σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα. Πόσοι καταγγέλλονται και πόσοι τιμωρούνται appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα