Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με την στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, Mars
Ο μάρτης πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων.
Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες. Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα.
Σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά»
Η χρήση του…
Το βραχιολάκι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, το φοράνε κυρίως τα παιδιά για να μην «καούν» και να προστατευτούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μέχρι και πρόσφατα, πριν κάποιες δεκαετίες οι όμορφες γυναίκες ήταν αυτές που δεν μαύριζαν από τον ήλιο (μαύριζαν αυτές που έκαναν δουλειά έξω, οι αγρότισσες που ήταν πιο φτωχές).
Έτσι ο ήλιος του Μαρτίου ήταν «ύπουλος» και ο μάρτης ήταν η υπενθύμιση!
Το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές (Rosa) όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
Που υπάρχει το έθιμο
Το έθιμο εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει και στην Αλβανία (ονομάζεται Βερόρε), στα Σκόπια (ονομάζεται Μαρτίνκα).
Σε αυτές τις χώρες πολλές φορές δένουν το Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Στη Βουλγαρία την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Παρόμοιες κλωστές (άσπρο και κόκκινο) χρησιμοποιούνται και τα Χριστούγεννα για να στολίσουν κλαδιά με διάφορους καρπούς για να είναι εύφορη η επόμενη χρονιά.
Στη Ρουμανία υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε το δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη.
Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το Μάρτη (Μαρτισόρ στα Ρουμάνικα), με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
Επιμέλεια – Κείμενο MSc Χρήστος Χαλβατζής από γφ βοτανική
Το άρθρο Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με την στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, Mars δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ελένη Μενεγάκη: Οι ατάκες της στην Ευαγγελία Αραβανή για τον Γιάννη Λάτσιο
- 7 Φυσικά superfoods για να ενισχύσεις τη διατροφή σου
- Οι μέσοι όροι τηλεθέασης για την Τετάρτη 28/2/2018.
- Αθήνα: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα - Πληροφορίες για το τροχαίο ζητά η ΕΛ.ΑΣ.
- Χαρμολύπη στον ΣΚΑΪ...
- Homeland S07E03: Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις: Γης Μαδιάμ
- Βάλαμε ρίμες του ΤΖΑΜΑΛ πάνω σε 12 photos του Φώτη Κουβέλη
- Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με την στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, Mars
- Ένας δάσκαλος-πρότυπο παραδίδει μαθήματα Πληροφορικής και Ανθρωπιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
![Μάρτη, Πήρε, Άρη Mars,marti, pire, ari Mars](https://images32.inewsgr.com/3026/30267460/giati-forame-ton-marti-to-vrachiolaki-me-tin-strimmeni-aspri-kai-kokkini-klosti-pire-to-onoma-tou-apo-to-latiniko-onoma-tou-theou-ari-Mars-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Γιατί φοράμε τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με την στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, Mars
- Κατά συρροή βιαστής στη Γαλλία ομολόγησε 40 επιθέσεις σε βάρος γυναικών κατά τη δεκαετία του ’90. Σήμερα είναι 57 ετών με παιδιά και εγγόνια
- Φρίκη: Κυκλοφορούσε για μέρες με νεκρό σκύλο σφηνωμένο στον προφυλακτήρα του. «Είμαι πολύ απασχολημένος», ισχυρίστηκε ο οδηγός, που είναι γιατρός και πολιτικός (Προσοχή! Σκληρές εικόνες!)
- Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα τατουάζ στον κόσμο σε αιγυπτιακές μούμιες. Απεικονίζουν ζώα και ένα περίεργο γραμματικό μοτίβο. Επιστήμονες εκτιμούν ότι έγιναν πριν από 5.000 χρόνια
- Η φρίκη του βομβαρδισμού στον Πειραιά όπως τον ζωγράφισε ο Ανδρέας Κρυστάλλης, λίγο πριν από τη νοσηλεία του στο Δρομοκαΐτειο
- Τα σκληρά βασανιστήρια στους μαθητές τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης Ελλάδας. Τους έγδερναν, τους κλοτσούσαν και τους άφηναν νηστικούς για να τους συνετίσουν
- Οι επιστήμονες και κατάσκοποι που έδωσαν στους Σοβιετικούς τα σχέδια για τις πυρηνικές βόμβες με τη δικαιολογία «να υπάρχει ισορροπία»
- Όταν 600.000 Βέλγοι έγιναν πρόσφυγες μετά τη γερμανική εισβολή. Όταν οι πρόσφυγες επέστρεψαν συνάντησαν αδιαφορία και εχθρότητα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- 7 Φυσικά superfoods για να ενισχύσεις τη διατροφή σου
- Girl Power: 10 αξέχαστα featuring από τις βασίλισσες της ποπ
- Pneuma: Έκθεση του Αποστόλη Ιτσκούδη στην γκαλερί ARTZONE 42
- Διεθνής Διαγωνισμός Σχεδιασμού COOK8: Οι νικητές
- Προβολή της ταινίας «Η Περαστική του Σαν-Σουσί» στο Ινστιτούτο Γκαίτε
- Fazilet: Η νέα τουρκική δραματική σειρά του ΑΝΤ1
- Ο Γιώργος Σαμπάνης έγινε πολυπλατινένιος και ήταν όλοι εκεί (pics)
- Χαρμολύπη στον ΣΚΑΪ...
- Athens Photo Festival 2018: Υποβολή συμμετοχών