Γιατί οι παπαρούνες έγιναν σύμβολο μνήμης των νεκρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκινητικό ποίημα του νοσοκόμου που έχασε τον συμπολεμιστή του. Τι αναφέρει ο Στρατής Μυριβήλης στη «Ζωή εν Τάφω»
Η έναρξη του πολέμου έγινε στις 28 Ιουνίου του 1914, με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου. Στις 11 Νοεμβρίου 1918 και ώρα 11 π.μ., ο πόλεμος έληξε επίσημα μετά από 52 μήνες αιματοχυσίας, κατά την οποία σχεδόν 19 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή
Η επέτειος του τέλους των εχθροπραξιών έμεινε γνωστή ως «Ημέρα της Μνήμης», ήταν αφιερωμένη στους πεσόντες του πολέμου. Σύμβολο της θυσίας τόσο των στρατιωτών και του ιατρικού προσωπικού, αλλά και των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο έγινε η παπαρούνα.
Η ιδέα προήλθε από το ποίημα του Καναδού Τζον Μάκρι, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο ως νοσοκόμος αξιωματικός.
Ο Μάκρι έγραψε το ποίημα «Στις πεδιάδες της Φλάνδρας» στις 3 Μαΐου 1915 προς τιμήν του συμμαχητή και φίλου του, Αλέξις Χέλμερ, που σκοτώθηκε στη μάχη του Υπρ.
Παρατήρησε ότι οι παπαρούνες ήταν το μοναδικό λουλούδι που φύτρωνε στα κατεστραμμένα από τα χημικά και τις οβίδες πεδία μάχης, αλλά και ανάμεσα στους τάφους της Φλάνδρας του Βελγίου. Επίσης, το κόκκινο χρώμα της παπαρούνας συμβόλιζε το αίμα που χύθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την δικά μας θέση έτσι θυμίζουν.
Κορυδαλλοί θαρραλέα πετώντας,
αψηφούν των όπλων την κλαγγή
σπάνια κελαηδίσματα τραγουδώντας.Είμαστε οι νεκροί. Πριν λίγες μέρες,
ζήσαμε, νιώσαμε την αυγή και είδαμε την ομορφιά της δύσης. Αγαπήσαμε και αγαπηθήκαμε, και τώρα κειτόμαστε
στις πεδιάδες τις Φλάνδρας.Κράτα αυτό που έμεινε από την μάχη μας με τον εχθρό.
Σε σένα τ’ αδύναμά μας χέρια παραδίδουν τον πυρσό.
Κάνε τον δικό σου, κράτα τον ψηλά.
Και αν η πίστη σου καμφθεί για μας που ‘χουμε πεθάνει
δεν θα κοιμηθούμε ποτέ, όσο φυτρώνουν παπαρούνες
στις πεδιάδες της Φλάνδρας.
Ο Τζον Μάκρι, υπηρέτησε στον Α’ Π.Π., στο ιατρικό σώμα των Δυνάμεων του Καναδά.Η «Ημέρα Μνήμης»
Η 11η Νοεμβρίου στις αγγλοσαξονικές χώρες έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης»
Μετά το τέλος του πολέμου, η Αμερικανή καθηγήτρια Μόινα Μπελ Μίκαελ, διάβασε το ποίηματου ΜακΚρι που ήδη αποτελούσε ένα από τα πιο φημισμένα ποιήματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Έντονα επηρεασμένη από τις «Πεδιάδες της Φλάνδρας» είχε την έμπνευση να πουλήσει μεταξωτές παπαρούνες για την οικονομική ενίσχυση των βετεράνων του Μεγάλου Πολέμου.
Το ίδιο έκανε και η γαλλίδα Μαντάμ Γκερίν, η οποία πουλούσε χειροποίητες παπαρούνες στο Παρίσι για την ενίσχυση των παιδιών που ζούσαν στις πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές.
Η ιδέα της Μίκαελ είχε τεράστια απήχηση και από το 1922 λειτούργησε στο Λονδίνο το «Poppy Factory», όπου μέχρι σήμερα κατασκευάζονται περίπου 36 εκατομμύρια αναμνηστικές παπαρούνες. Στο «εργοστάσιο παπαρούνας» απασχολούνται κυρίως άτομα με αναπηρία που δυσκολεύονται να ενταχθούν στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
Τα χρήματα από τις παπαρούνες πηγαίνουν στη Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, επίσημη φιλανθρωπική οργάνωση για στρατιωτικούς και βετεράνους.
Στη Βρετανία και στις υπόλοιπες αγγλοσαξονικές χώρες συνηθίζεται την 11η Νοεμβρίου οι πολίτες να φοράνε μια χάρτινη παπαρούνα στο πέτο τους ως φόρο τιμής στους νεκρούς τόσο του Πρώτου όσο και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη Γαλλία και το Βέλγιο η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στα εδάφη των δύο χωρών έγιναν οι πιο αιματηρές μάχες.
Από το 1922 πωλούνται εκατομμύρια χάρτινες παπαρούνες, τα έσοδα των οποίων
Στην Ελλάδα, ο Στρατής Μυριβήλης έκανε αναφορά στο λουλούδι στο αντιπολεμικό βιβλίο του «Ζωή εν Τάφω».
«Ήταν ένα λουλούδι εκεί! Συλλογίσου. Ένα λουλούδι είχε φυτρώσει εκεί μέσα στους σαπρακιασμένους γεώσακους. Και μου φανερώθηκε έτσι ξαφνικά τούτη τη νύχτα που ‘ναι γιομάτη θάματα. Απόμεινα να το βλέπω σχεδόν τρομαγμένος. Τ’ άγγισα με χτυποκάρδι, όπως αγγίζεις ένα βρέφος στο μάγουλο. Είναι μια παπαρούνα. Μια τόση δα μεγάλη, καλοθρεμμένη παπαρούνα, ανοιγμένη σαν μικρή βελουδένια φούχτα.
Αν μπορούσε να τη χαρεί κανένας μέσα στο φως του ήλιου, θα ‘βλεπε πως ήταν άλικη, μ’ ένα μαύρο σταυρό στην καρδιά, με μια τούφα μαβιές βλεφαρίδες στη μέση».
Το άρθρο Γιατί οι παπαρούνες έγιναν σύμβολο μνήμης των νεκρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκινητικό ποίημα του νοσοκόμου που έχασε τον συμπολεμιστή του. Τι αναφέρει ο Στρατής Μυριβήλης στη «Ζωή εν Τάφω» δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Γιάννης Φέρτης: Αποκαλύπτει με ποια γυναίκα έσπασε το ρεκόρ συμβίωσης!
- Παύλος Κοντογιαννίδης: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την σύζυγό του
- Xρεωκοπία, golden boys και «μεγαλόψυχοι» δανειστές, 120 χρόνια πριν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
- Σάκης Ρουβάς: Ποια είναι η γνώμη του για τα talent shows;
- Γιατί οι παπαρούνες έγιναν σύμβολο μνήμης των νεκρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκινητικό ποίημα του νοσοκόμου που έχασε τον συμπολεμιστή του. Τι αναφέρει ο Στρατής Μυριβήλης στη «Ζωή εν Τάφω»
- Ed Sheeran: Άλλη μία νέα έκδοση του «Perfect» με σπουδαία συνεργασία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Γιατί οι παπαρούνες έγιναν σύμβολο μνήμης των νεκρών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκινητικό ποίημα του νοσοκόμου που έχασε τον συμπολεμιστή του. Τι αναφέρει ο Στρατής Μυριβήλης στη «Ζωή εν Τάφω»
- Xρεωκοπία, golden boys και «μεγαλόψυχοι» δανειστές, 120 χρόνια πριν. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
- «Σας παρακαλώ, μην με πυροβολείτε». Αθώωσαν τον αστυνομικό που εκτέλεσε άοπλο άντρα. Θύελλα αντιδράσεων στην Αμερική (σκληρό βίντεο)
- Κάλυμνος: Δεκτό το αίτημα των γονιών για δεύτερη νεκροτομή στον φοιτητή. Έχουν ήδη καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για ανθρωποκτονία
- Η γυναίκα για την οποία ο Δροσίνης έγραψε την «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» ήταν η 16χρονη εξαδέλφη του. Το ποίημα τραγουδήθηκε από τους φαντάρους που ονειρεύονταν τις «χαρές» της ειρήνης
- «Θέλω να σκοτώσω ένα κορίτσι σήμερα. Πιστεύω ότι δεν θα με πιάσουν». Ο δολοφόνος που δεν μπορούσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Είχε κόμπλεξ κατωτερότητας και ήθελε να μοιάσει στον Έλβις
- Ποια ήταν η οικογένεια Μέρλιν που έδωσε το όνομά της στην ποικιλία πορτοκαλιών και έφερε το κουμ κουάτ στην Κέρκυρα. Από μια σύμπτωση δεν έγιναν προϊόντα Λαμίας
- «Η βομβιστική» επίθεση στον βασιλικό γάμο της Βεατρίκης και του φιλοναζί διπλωμάτη. Η εντυπωσιακή διαμαρτυρία μιας ομάδας που τάραξε την αστυνομία με φάρσες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Παύλος Κοντογιαννίδης: Σπάνια δημόσια εμφάνιση με την σύζυγό του
- Γιάννης Φέρτης: Αποκαλύπτει με ποια γυναίκα έσπασε το ρεκόρ συμβίωσης!
- Ed Sheeran: Άλλη μία νέα έκδοση του «Perfect» με σπουδαία συνεργασία
- Αποστολή στην Κομοτηνή: Η Ζήνα Κουτσελίνη στην καρδιά της Θράκης- Η επίσκεψη σε τζαμί και οι αλήθειες των κατοίκων (Video)
- Θάνος Καλλίρης: "Κάποτε είχε έρθει μια κοπέλα με τον μπαμπά της από την επαρχία..."
- Σάκης Ρουβάς: Ποια είναι η γνώμη του για τα talent shows;
- Οι Marcus & Martinus επιστρέφουν Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία
- Έλενα Ράπτη: «Είναι όνειρο ζωής να κάνω οικογένεια και παιδιά...» (Video)
- Μάγδα Πένσου – Δημήτρης Αποστόλου: Όλη η αλήθεια για τις προσπάθειες επανασύνδεσης!