Η δραματική διάσωση αμερικανών ναυτών από το βυθιζόμενο αεροπλανοφόρο. Στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ ηττήθηκαν, αλλά κέρδισαν τον πόλεμο με τους Ιάπωνες

Η αρχική φωτογραφία που επιχρωματίστηκε τραβήχτηκε στη διάρκεια της σκληρής αεροναυμαχίας της Σάντα Κρουζ. Καταγράφει τη μεταφορά αμερικανών ναυτών σε άλλο πολεμικό πλοίο. Η επιχείρηση διάσωσης έγινε καθώς το αεροπλανοφόρο που υπηρετούσαν χτυπήθηκε, είχε πάρει κλίση και όλο το προσωπικό κινδύνευε.

Για την επιτυχία της επιχείρησης αυτής, δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο πλοίων μια αυτοσχέδια «γέφυρα» σωτηρίας. Οι άνδρες έμπαιναν μέσα σε σακιά και ρυμουλκούνταν με ένα συρματόσχοινο στην απέναντι πλευρά. Το πλοίο που χτυπήθηκε ήταν το αεροπλανοφόρο «USS HORNET». Κατά τη διάρκεια

της ναυμαχίας υπέστη σημαντικές ζημιές και τελικά βυθίστηκε μετά ανελέητο βομβαρδισμό. Μόνο σε αυτήν την επίθεση χάθηκαν 6 αμερικανικά και 25 ιαπωνικά αεροσκάφη.

Το αεροπλανοφόρο USS Hornet λίγο πριν βυθιστεί. Δέχεται ομοβροντία πυρών από Ιαπωνικά αεροπλάνα.6 αμερικανικά και 25 ιαπωνικά αεροσκάφη χάθηκαν σε αυτήν την επίθεση μαζί με το πολεμικό πλοίο. Πηγή φωτο:  wikipedia 

Το αεροπλανοφόρο USS Hornet εντοπίστηκε μετά από έρευνες που κράτησαν πάνω από 70 χρόνια στα νησιά του Σολομώντα σε βάθος 5.300 μέτρων και αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο της θρυλικής ναυμαχίας του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Η βύθιση

Έναν χρόνο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ στην οποία ιαπωνικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ και έστρεψαν τους Αμερικανούς εναντίον τους, στην Ειρηνικό ξεκινούσε μια θρυλική ναυμαχία. Τα ξημερώματα της 26ης Οκτωβρίου 1942, οι Ιάπωνες πραγματοποίησαν εναέρια επίθεση ενάντια στις δυνάμεις των ΗΠΑ, στα νησιά Σάντα Κρούζ. Πρόκειται για την τέταρτη, σε σειρά, αεροναυμαχία που έγινε στα πλαίσια του πολέμου Ιαπωνίας – ΗΠΑ. Στον πόλεμο αυτό, δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στην πράξη δύο υπερόπλα. Τα αεροπλανοφόρα και τα αεροπλάνα.

Αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ , 26 Οκτωβρίου 1942. Οι αντίπαλοι δεν είχαν καθαρή οπτική επαφή και όλες σχεδόν οι επιθέσεις έγιναν από αεροσκάφη. (Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia). Το USS Enterprise(στο κέντρο) με σύννεφα καπνού κατά τη διάρκεια της μάχηςΝίκη χωρίς αντίκρυσμα 

Η αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ διήρκεσε μία μέρα. Η μάχη διεξήχθη στον αέρα, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να μην έχουν καθαρή οπτική επαφή. Το τέλος της μάχης βρήκε τους Ιάπωνες στη θέση των νικητών. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν σημαντικές απώλειες που τους οδήγησαν σε αναγκαστική υποχώρηση. Δύο αεροπλανοφόρα και τρία αντιτορπιλικά βυθίστηκαν. Επίσης καταστράφηκαν 81 αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από τους Ιάπωνες.

Οι ιαπωνικές απώλειες ήταν μικρότερες, αλλά πιο καθοριστικές. Κυριότερο όλων, η απώλεια δεκάδων έμπειρων και αναντικατάστατων Ιαπώνων πιλότων. Οι εσωτερικές αναταραχές, η έλλειψη οργάνωσης και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στη χώρα είχαν σταματήσει την εκπαίδευση νέων αεροπόρων, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες βετεράνοι πιλότοι να είναι ελάχιστοι και πολύτιμοι. Αυτή η έλλειψη έδωσε το στρατηγικό πλεονέκτημα στην Αμερική, παρά την ήττα της. Οι Ιάπωνες φαινομενικά κέρδισαν τη μάχη, στην πραγματικότητα, όμως, οι δυνάμεις οι ΗΠΑ είχαν πλεονέκτημα.

Απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο Γκουανταλκανάλ (Πηγή φωτογραφίας: World War in Grave)Η εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ 

Η αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας Γκουανταλκανάλ. Το Γκουανταλκανάλ είναι το μεγαλύτερο νησί των Νησιών Σολομώντα και την περίοδο του πολέμου ήταν κομβικό σημείο του Ειρηνικού. Τον Μάιο του 1942 οι Ιάπωνες κατέλαβαν το νησί και ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αεροδρόμιο, με στόχο να εξαπλωθούν στην Αυστραλία. Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα ήταν καταστροφική για τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ανακόψουν την πορεία των Ιαπώνων. Χιλιάδες στρατεύματα των ΗΠΑ μαζί με Αυστραλούς στρατιώτες ξεκίνησαν την απόβαση στο νησί, ξεπερνώντας τις δυνάμεις της Ιαπωνίας. Συνολικά, αποβιβάστηκαν 60 χιλιάδες από την πλευρά της Αμερικής, ενώ τα ιαπωνικά στρατεύματα δεν ξεπερνούσαν τις 30 χιλιάδες.

Για έξι μήνες το νησί είχε μετατραπεί σε πεδίο σκληρών μαχών στη γη, τη θάλασσα και, κυρίως, στον αέρα. Παρά τις κατά τόπους νίκες των Ιαπώνων, οι Αμερικάνοι εξασφάλισαν τη νίκη, κυρίως μετά την ναυμαχία του Μίντγουεϊ. Ήταν η εκδίκηση των Αμερικάνων για την ήττα τους στο Περλ Χάρμπορ. Η ήττα στο Μίντγουεϊ ήταν η αρχή του τέλους για την Ιαπωνία. Μετά τη ναυμαχία οι αμερικανικές δυνάμεις πήραν υπό τον έλεγχό τους τα νησιά του Ειρηνικού, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία τους στην περιοχή. Τα ιαπωνικά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή τον Ιανουάριο του 1943.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Jared Enos 

Διαβάστε ακόμα: Η πρώτη ναυμαχία με αεροπλανοφόρα έγινε με πλοία που ποτέ δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους! Οι 4 πιο επικές αεροναυμαχίες της ιστορίας που έκριναν τον Β’ Παγκ. Πόλεμο, στον ειρηνικό ωκεανό…

The post Η δραματική διάσωση αμερικανών ναυτών από το βυθιζόμενο αεροπλανοφόρο. Στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ ηττήθηκαν, αλλά κέρδισαν τον πόλεμο με τους Ιάπωνες appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα