Η φωτογραφία της ομαδικής εκτέλεσης στο Ιράν που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ αλλά ο φωτογράφος παρέμεινε ανώνυμος για 27 χρόνια. Ποια ήταν τα θύματα και τι απέγινε ο φωτογράφος (Προσοχή! Σκληρές Εικόνες)

«Ομάδα εκτέλεσης στο Ιράν» ονομάζεται η συγκλονιστική φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1979, την περίοδο της λεγόμενης Ιρανικής Επανάστασης. Απεικονίζονται στρατιώτες στο πεδίο βολής να κρατούν όπλα και να εκτελούν άνδρες που καταδικάστηκαν ως εχθροί της επανάστασης. Οι περισσότεροι ήταν Κούρδοι.

Το κλικ έγινε μόλις πάτησαν τη σκανδάλη. Οι 11 καταδικασμένοι έχουν δεμένα τα μάτια τους και έχουν μόλις χτυπηθεί από τις σφαίρες. Πίσω τους απλώνεται η έρημος και διακρίνονται αυτοκίνητα και άτομα που παρακολουθούν το συμβάν.

Ιράν, 27 Αυγούστου 1979. Μετά από μια σύντομη δίκη, 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν

ως «αντεπαναστάτες» στο αεροδρόμιο Sanandaj. Εννέα από αυτούς ήταν Κούρδοι.Magnum Photos

Είχε προηγηθεί μια σύντομη δίκη στη Σανάντα, που κράτησε μόλις μισή ώρα και τους έκρινε ένοχους. Κατηγορήθηκαν για εμπόριο πυροβόλων όπλων, δολοφονίες και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αμέσως, οι Ιρανοί τους οδήγησαν σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου τους έστησαν στη σειρά. Απέναντί τους στάθηκε το εκτελεστικό απόσπασμα. Μάλιστα, μετά την εκτέλεση ο σωματοφύλακας του δικαστή άρχισε να πυροβολεί εξ επαφής τους νεκρούς, δίνοντας τη χαριστική βολή.

Ο φωτορεπόρτερ Jahangir Razmi πήρε άδεια από τις ιρανικές αρχές να σταθεί πίσω από έναν εκτελεστή, προκειμένου να καταγράψει τις δολοφονίες. Magnum Photos

Ο γνωστός ιρανός φωτορεπόρτερ Jahangir Razmi που κατέγραψε τις τραγικές στιγμές έστειλε τις φωτογραφίες στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ettela’at, της δημοφιλέστερης στο Ιράν.
Απ΄ όλες τις φωτογραφίες ξεχώρισε αυτή που είχε τραβηχτεί τη στιγμή που οι εκτελεστές είχαν πυροβολήσει και αποφάσισε να τη δημοσιεύσει. Την επόμενη ημέρα η φωτογραφία βρισκόταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και έκανε πάταγο. Μάλιστα αναδημοσιεύτηκε από τη New York Times και τη Daily Telegraph και συγκλόνισε όλο τον κόσμο.

Λίγο πριν από την εκτέλεση ένας καταδικασμένος καταρρέει.

Ο εκδότης της εφημερίδας για να προστατεύσει τον Razmi από πιθανές κυβερνητικές αντιδράσεις, δε δημοσίευσε το όνομά του. Την επόμενη χρονιά, τον Απρίλιο του 1980, η φωτογραφία κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ, παρόλο που δεν γνώριζαν ποιος την είχε τραβήξει. Στα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας, αναγραφόταν «ανώνυμος» και μέχρι σήμερα είναι η μοναδική ανώνυμη φωτογραφία που πήρε το βραβείο.

Ιραν, 27 Αυγούστου 1979. Η στιγμή της χαριστικής βολής μετά την εκτέλεση.Magnum Photos

Τα επόμενα χρόνια ο Jahangir Razmi συνέχιζε να καταγράφει με την κάμερα του τον πόλεμο μεταξύ Ιράκ και Ιράν και τροφοδοτούσε την ιρανική εφημερίδα με μοναδικά στιγμιότυπα. Το 2006 σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal αποκάλυψε ότι εκείνος είχε τραβήξει τη θρυλική φωτογραφία.

Διαβάστε επίσης:Η τελευταία φωτογραφία πριν από την εκτέλεση. Ο Γερμανός στρατιώτης τον δένει στο δένδρο. Σε λίγο θα πατήσει την σκανδάλη, αλλά το αντάρτικο θα δυναμώσει

Το άρθρο Η φωτογραφία της ομαδικής εκτέλεσης στο Ιράν που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ αλλά ο φωτογράφος παρέμεινε ανώνυμος για 27 χρόνια. Ποια ήταν τα θύματα και τι απέγινε ο φωτογράφος (Προσοχή! Σκληρές Εικόνες) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα