Η «μυστική πόλη» της ΔΕΗ στην Ήπειρο. Χτίστηκε για να στεγάσει τους εργαζόμενους, αλλά σήμερα έχει ερημώσει. Δείτε την από ψηλά (drone)

Κοντά στον ποταμό Λούρο, σε απόσταση μικρότερη των 6 χιλιομέτρων από τη Φιλιππιάδα, στην περιοχή του Ξηροβουνίου, υπάρχει μια «μυστική πόλη».

Πρόκειται για έναν παλιό συνοικισμό της ΔΕΗ, κάτω από το φράγμα του Λούρου, στον οποίο ζούσαν τριάντα οικογένειες μόνιμου και εποχικού προσωπικού της επιχείρησης και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και περιφραγμένος.

Το «μυστικό χωριό» της ΔΕΗ στην Ήπειρο

Η Δημόσια Επιχειρήση Ηλεκτρισμού

από την ίδρυσή της μέχρι και τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, συνήθιζε να δημιουργεί οικισμούς πλησίον των φραγμάτων και των ορυχείων του λιγνίτη, για την εξυπηρέτηση του εργατικού δυναμικού της.

H «μικροπολιτεία» κοντά στον ποταμό Λούρο, που χτίστηκε για να στεγάσει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο Υδροηλεκτρικό Σταθμό Λούρου

Ένας τέτοιος οικισμός χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, κοντά στον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό, δίπλα στον ποταμό Λούρο, είκοσι χιλιόμετρα μακρυά από την Άρτα.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών από ψηλά. Έδωσε ρεύμα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 60. Για την κατασκευή της βυθίστηκαν 20 χωριά και εργάστηκαν 3.500 άνθρωποι

H πλέον ξεχασμένη «μικροπολιτεία», αποτελούταν από έξι μικρές οικιστικές ενότητες, με σπίτια, εντευκτήρια, ξύλινα ή πέτρινα κτίσματα, πλατεία με συντριβάνι, εστιατόριο και εκτεινόταν σε 104.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στη «μυστική πόλη» της ΔΕΗ στην Ήπειρο ζούσαν κάποτε τουλάχιστον 30 οικογένειες που εργάζονταν στην επιχείρηση. Σήμερα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη και ό,τι έχει απομείνει από τα κτήρια είναι ερείπια

Αρχικά, οι εργαζόμενοι έμεναν εκεί δωρεάν και τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στη Φιλιππιάδα. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα κλήθηκαν να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό ως αντίτιμο διαμονής. Κάτι που συνέβη και με την κατανάλωση ρεύματος, καθώς παρεχόταν δωρεάν στην αρχή, ενώ αργότερα αποφασίστηκε να αφαιρείται από τη μισθοδοσία.

Το 1961, η μικρή κοινότητα του φράγματος, αναγνωρίστηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Παντάνασσας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η «μικροπολιτεία» παρήκμασε. Σταδιακά, οι εργαζόμενοι έπαψαν να μένουν μόνιμα εκεί και η επιχείρηση εγκατέλειψε το αρχικό της σχέδιο.

Το φράγμα του Λούρου (Πηγή: Wikipedia)

Με εξαίρεση την περίοδο της χούντας, που τοποθετήθηκαν στρατιωτικά σιλό σε κεντρικό δρόμο του οικισμού και κατασκευάστηκε ένα γήπεδο μπάσκετ, καμία περαιτέρω ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε στη «μυστική πόλη».

Το 1997 η κοινότητα προσαρτήθηκε στον Δήμο Ξηροβουνίου και σήμερα είναι πλήρως εγκαταλελειμμένη και περιφραγμένη. Προσβάσιμος είναι μόνο ο περιμετρικός δρόμος που οδηγεί στο φράγμα του Λούρου και η μικρή εκκλησία.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας n.p. productions από το «μυστικό χωριό» της ΔΕΗ στην Ήπειρο

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Το εργοστάσιο πορσελάνης που έφερε το ρεύμα στην προσφυγική Ν. Μάκρη. Το μικρό βιομηχανικό θαύμα που έδωσε πολύτιμες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

The post Η «μυστική πόλη» της ΔΕΗ στην Ήπειρο. Χτίστηκε για να στεγάσει τους εργαζόμενους, αλλά σήμερα έχει ερημώσει. Δείτε την από ψηλά (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΗ, Ήπειρο, Χτίστηκε, Δείτε,dei, ipeiro, chtistike, deite