Η νεαρή Ελληνίδα δασκάλα που εντυπωσίασε και δίδαξε τον πρώτο ελληνομαθή Άγγλο λόγιο του Μεσαίωνα. «Με δίδαξε περισσότερα απ΄ όσα έμαθα στο Πανεπιστήμιο» ομολογούσε

Στην περίοδο του Μεσαίωνα μία νεαρή Αθηναία λογία είχε κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση των Άγγλων. Ελάχιστα στοιχεία έχουν διασωθεί γι’ αυτή και γι αυτό παραμένει άγνωστη στην Ελλάδα.

O Ιωάννης του Basingstoke (πέθανε το 1254) θεωρείται ο πρώτος Άγγλος λόγιος που έμαθε ελληνικά και έκανε μεταφράσεις χριστιανικών θεολογικών έργων από τα ελληνικά στα λατινικά. Ο Ιωάννης έμαθε ελληνικά όταν στις αρχές του 13ου αιώνα ταξίδεψε στα  εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας που είχαν καταλάβει οι δυτικοί μετά την

4η Σταυροφορία. Όταν βρέθηκε στην Αθήνα, ανέφερε στον φίλο του και χρονικογράφο, Matthew Paris, πως αποκόμισε περισσότερες γνώσεις απ’ ό,τι όλοι οι λόγιοι της Δυτικής Ευρώπης μαζί!

Σε μεσαιωνικό χειρόγραφο υπάρχει αυτή η παράσταση γυναίκας διδασκάλισσας ενός άνδρα. (Wikipedia)

Στην Αθήνα γνώρισε μια 19χρονη κοπέλα, την Κωνσταντίνα (Constantina), που ήταν κόρη του «Αρχιεπισκόπου Αθηνών» και η οποία δίδαξε ελληνικά στον Ιωάννη. Ήταν τόσο μορφωμένη που εκτός από την ελληνική γραμματεία καταγινόταν και με τις επιστήμες, αφού σύμφωνα με τις αγγλικές φιλολογικές πηγές «μπορούσε να προβλέπει εκλείψεις, σεισμούς, καταιγίδες και λιμούς». Ο Ιωάννης του Basingstoke ισχυριζόταν ότι έμαθε περισσότερα από την Κωνσταντίνα, παρά από τους σοφούς δασκάλους που είχε όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, το πιο διάσημο πνευματικό ίδρυμα της εποχής!

Διαβάστε ακόμα: Πώς η αυτοκτονία του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Κάστελριγ, ευνόησε την ελληνική επανάσταση. Ήταν υποστηρικτής της Ιεράς Συμμαχίας και μονομάχησε με τον φιλέλληνα Κάνινγκ 

Ο απέραντος θαυμασμός του Ιωάννη του Basingstoke για την Κωνσταντίνα ίσως δείχνει ότι την είχε ερωτευθεί, αν και η αναφορά του σε αυτή δεν αφήνει κανένα υπονοούμενο ότι είχαν συνάψει ερωτική σχέση. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για την Κωνσταντίνα. Όταν ο Ιωάννης επισκέφθηκε την Αθήνα δεν υπήρχε «Αρχιεπίσκοπος της Αθήνας», επειδή ο τελευταίος, ο Μιχαήλ Χωνιάτης-Ακομινάτος, είχε εκδιωχθεί από τους Φράγκους το 1205. Ο Χωνιάτης αυτοεξορίστηκε στην Κέα και αργότερα στη Μονή Βοδονίτσας στις Θερμοπύλες όπου πέθανε το 1220, περίπου την εποχή που ο Ιωάννης βρισκόταν στην Αθήνα. Άγγλοι μελετητές πιστεύουν ότι η Κωνσταντία υπήρξε κόρη του Μιχαήλ Χωνιάτη και ότι παρέμεινε στην Αθήνα μετά την αυτοεξορία του πατέρα της.

Σχέδιο ενός μολυβδόβουλου του Μιχαήλ Χωνιάτη ως αρχιεπισκόπου Αθηνών. (Wikipedia)

Αν αυτό ισχύει, μάλλον εξηγείται η πηγή της σοφίας της αφού ο Χωνιάτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς άνδρες του Βυζαντίου. Ο Χωνιάτης καταγράφει ότι δεν είχε παιδιά, αλλά η Κωνσταντίνα θα μπορούσε να ήταν ψυχοκόρη του ή ακόμη και νόθο παιδί του.

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η γερμανίδα δασκάλα που επί πέντε χρόνια «ρήμαζε» το Κολωνάκι. Πώς δολοφόνησε με μανία μια 68χρονη πωλήτρια και πώς γλίτωσε τη θανατική ποινή

αρχική εικόνα: Wikipedia

The post Η νεαρή Ελληνίδα δασκάλα που εντυπωσίασε και δίδαξε τον πρώτο ελληνομαθή Άγγλο λόγιο του Μεσαίωνα. «Με δίδαξε περισσότερα απ΄ όσα έμαθα στο Πανεπιστήμιο» ομολογούσε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα