Η πλημμύρα από μπύρα που κόστισε τη ζωή σε 9 πολίτες, ανάμεσα τους και τρία μικρά παιδιά. Το «ζυθο-τσουνάμι», όπου άλλοι πνίγονταν και άλλοι γέμιζαν κουβάδες για να έχουν να πίνουν

Η λεγόμενη «ζυθοπλημμύρα» του Λονδίνου συνέβη ένα απόγευμα του Οκτωβρίου του 1814, στο West End και οπωσδήποτε είναι από τις πιο ασυνήθιστες πλημμύρες που συνέβησαν ποτέ.

Στην οδό Τότεναμ Κορτ ήταν η έδρα της ζυθοποιίας Meux, στις εγκαταστάσεις της οποίας υπήρχαν μεγάλες ξύλινες δεξαμενές με εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα μπύρας.
Ξαφνικά, σε έναν από τους σιδερένιους δακτυλίους μιας δεξαμενής με 610.000 λίτρα μπύρας άρχισε να δημιουργείται μια ρωγμή και λίγη ώρα αργότερα η δεξαμενή έσπασε.
Η

μπύρα άρχισε να απελευθερώνεται με ορμή. Αρχικά κατέρρευσε ο πίσω τοίχος του εργοστασίου. Η δύναμη με την οποία εκτοξεύθηκε η μπύρα ήταν τέτοια που έσπασε και τις άλλες δεξαμενές με αποτέλεσμα να αρχίσει να ξεχύνεται στον δρόμο.
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη φτωχογειτονιά, όπου κατοικούσαν άπορες οικογένειες.
Μέσα σε λίγα λεπτά τα δύο διπλανά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ το «ζυθο-τσουνάμι» κατεδάφισε τον τοίχο μιας διπλανής παμπ εγκλωβίζοντας τη νεαρή σερβιτόρα. Ταυτόχρονα, υπόγεια σπίτια πλημμύριζαν, ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να συλλέξουν την μπύρα σε κουβάδες για να έχουν να πίνουν.

Η ζυθοποιία πήρε και επιστροφή φόρου 

Εκείνο το απόγευμα συνολικά οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και τρία παιδιά που δεν είχαν συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας τους. Άλλος ένας άνθρωπος πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τοξική δηλητηρίαση.
Το δυστύχημα έγινε γνωστό γρήγορα και η γειτονιά γέμισε με κόσμο. Άλλοι για να δουν το μοναδικό συμβάν κι άλλοι για να συλλέξουν το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό. Υπάρχουν αναφορές μάλιστα για πολλούς συγγενείς που έβγαζαν τα θύματα σε κοινή θέα, με το αζημίωτο. Η πρακτική αυτή τελείωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα με την επέμβαση της αστυνομίας.
Ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Δικαστές και ένορκοι όμως αποφάνθηκαν ότι ήταν τυχαίο γεγονός και δεν αποδόθηκαν ευθύνες.
Η ζημιά για την επιχείρηση ήταν μεγάλη, ωστόσο κατάφερε να ορθοποδήσει, καθώς με απόφαση τους Κοινοβουλίου της επιστράφηκαν οι φόροι που είχε προπληρώσει.
Το ζυθοποιείο κατεδαφίστηκε το 1922 και σήμερα στη θέση του βρίσκεται το θέατρο Dominion.
Λόγω της καταστροφής των ξύλινων δεξαμενών αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργησή τους και η αντικατάστασή τους από δεξαμενές σκυροδέματος.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»:  Η μοναδική φορά που οι πολίτες διαδήλωναν για να φορολογηθούν. «Θέλουμε μπύρα», ήταν το σύνθημα μιας τεράστιας πορείας, ενώ η αστυνομία έχυνε τα οινοπνευματώδη

The post Η πλημμύρα από μπύρα που κόστισε τη ζωή σε 9 πολίτες, ανάμεσα τους και τρία μικρά παιδιά. Το «ζυθο-τσουνάμι», όπου άλλοι πνίγονταν και άλλοι γέμιζαν κουβάδες για να έχουν να πίνουν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
-τσουνάμι,-tsounami