Η «σιωπή» των εμφραγμάτων εν μέσω πανδημίας. Τι απαντούν οι επιστήμονες για την μείωση καταγραφής άλλων νοσημάτων

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει παρατηρηθεί μία κατακόρυφη μείωση όλων των υπόλοιπων νοσημάτων. Το φαινόμενο μελετάται διεθνώς, χωρίς ακόμα να υπάρχει επαρκής εξήγηση.Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός, ότι ενώ κορονοϊός εξαπλώνεται σταθερά, την ίδια στιγμή παρατηρείται μείωση έξαρσης από άλλα νοσήματα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή τακτική ενημέρωση τόνισε ότι «Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Σύμφωνα με αναφορές από το εξωτερικό, έχει διαπιστωθεί

ότι λόγω κορονοϊού στα περισσότερα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζονται πλέον άλλα προβλήματα υγείας πολιτών, με την ίδια συχνότητα όπως πριν την έναρξη της επιδημίας. Γιατροί, κυρίως από την Ιταλία, εικάζουν ότι μάλλον η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη γενικότερη ανασφάλεια των πολιτών να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια λόγω του ενδεχόμενου να προσβληθούν από κορονοϊό αν απευθυνθούν σε κάποια δημόσια δομή υγείας.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ . Τσιόδρας απαντά ότι «αυτό που έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και το έχω συζητήσει και με συναδέλφους. Κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους, ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια λες και έχουνε μπει σε ένα pause (παύση), που λέμε, σε μία στάθμευση. Μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με φίλους καρδιολόγους, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν την επιδημία του κορονοϊού».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «Είδα τι γίνεται και στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα. Δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Αξιοσημείωτη είναι η μείωση που καταγράφεται και στα έκτακτα περιστατικά – και κυρίως στα εμφράγματα του μυοκαρδίου – στις καρδιολογικές κλινικές της χώρας. Μία πιθανή εξήγηση, όπως σημειώνουν οι έλληνες ειδικοί, είναι ότι «η λήψη αυστηρών μέτρων ως προς την κυκλοφορία μπορεί να έχει μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ρύπανσης. Η απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η απαγόρευση πολλών πτήσεων και η διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων έχουν οδηγήσει στη μείωση των επιπέδων τοξικών ουσιών και ίσως να συμβάλλει αυτή η αλλαγή στην ατμόσφαιρα στη μικρότερη επίπτωση εμφραγμάτων».

Άλλη πιθανή εξήγηση είναι η μείωση του εργασιακού άγχους, καθώς πολλοί πλέον δεν πηγαίνουν στην εργασία τους ή εργάζονται από το σπίτι. «Οι συνθήκες αυτές είναι ευεργετικές για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους, και έτσι πιθανόν να μειώνονται τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και γενικά τα έκτακτα καρδιακά προβλήματα. Επίσης, η παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί μειώνει τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων και έτσι δεν καταπονείται το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανώς να κοιμόμαστε περισσότερο και οι καπνιστές αναγκαστικά να καπνίζουν λιγότερο. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι επίσης ευεργετική για την καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς είναι πιθανόν να είναι πιο συστηματικοί στη λήψη των φαρμάκων».

φωτογραφία: pixabay

The post Η «σιωπή» των εμφραγμάτων εν μέσω πανδημίας. Τι απαντούν οι επιστήμονες για την μείωση καταγραφής άλλων νοσημάτων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα