Η σωτηρία του αμερικανού αλεξιπτωτιστή που παρίστανε τον νεκρό στη στέγη της εκκλησίας. Η φονική μάχη του Σέντ Μερ Εγκλίζ στη Νορμανδία

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Το Σέντ Μερ Εγκλίζ  ήταν το πρώτο χωριό στην Νορμανδία που απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους αμέσως μετά την απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944 (D Day).

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η απόβαση, τη νύχτα της 5ης προς 6η Ιουνίου, Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές δύο αερομεταφερόμενων μεραρχιών, της 82ης και 101ης, ρίχθηκαν στη Νορμανδία σε διάφορα σημεία πίσω από τις γερμανικές γραμμές. Στόχος

τους ήταν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στα μετόπισθεν των Γερμανών ενώ θα πραγματοποιούταν η κυρίως επιθετική ενέργεια των Συμμάχων στη Νορμανδία που ήταν η απόβαση των χερσαίων δυνάμεων.

Κοντά στο Σέντ Μερ Εγκλίζ στις 1 το πρωί της 6ης Ιούνιου 1944 ξεκίνησαν να πέφτουν Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Μέσα στο χωριό βρίσκονταν Γερμανοί οι οποίοι πυροβολούσαν και σκότωναν στον αέρα όσους Αμερικανούς έτυχε να πέσουν μέσα σε αυτό. Στο τέλος μόνο τρεις βγήκαν ζωντανοί από εκεί.

Η Παναγία στο Σαιντ-Μερ-Εγκλίζ . Πηγή: Wikimedia

Ο πιο τυχερός ήταν ο καταδρομέας John Steele, ο οποίος γλύτωσε από βέβαιο θάνατο γιατί το αλεξίπτωτό του μπλέχτηκε στη στέγη της τοπικής εκκλησίας που τιμά την Παναγία (Sainte-Mère) και έχει δώσει το όνομά της στο χωριό.

Ομοίωμα του John Steele στη στέγη της εκκλησίας της Sainte-Mère-Église. wikimedia 

Εκεί έμεινε κρεμασμένος για αρκετή ώρα, έχοντας τραυματιστεί στο πόδι από ένα γερμανικό αντιαεροπορικό θραύσμα. Από κάτω του οι Γερμανοί σκότωναν τους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές στον αέρα ή μόλις προσγειώνονταν. Ο Steele κατάλαβε ότι πάνω στην ένταση της μάχης οι Γερμανοί ήταν σίγουρο ότι θα τον σκότωναν αν τον έβλεπαν και έτσι παρίστανε τον πεθαμένο. Οι Γερμανοί είτε δεν τον πρόσεξαν είτε τον θεώρησαν νεκρό και έτσι δεν ασχολήθηκαν μαζί του.

Δύο ώρες αργότερα όταν η μάχη είχε πια καταλαγιάσει, ένας Γερμανός στρατιώτης τον αντιλήφθηκε και παρατήρησε ότι ήταν ζωντανός. Καθώς οι συνάδελφοι του Steele μέσα στο χωριό είχαν ήδη εξολοθρευθεί οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν τον Steele και δεν τον σκότωσαν εκεί που ήταν.

Όμως τέσσερις ώρες αργότερα, οι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές, που είχαν πέσει έξω από το Σέντ-Μερ-Εγκλίζ, επιτέθηκαν στους Γερμανούς. Τότε ο Steele βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει. Αν και κούτσαινε εξαιτίας τραυματισμού στο πόδι, κατάφερε να φθάσει μέχρι και τους συναδέλφους του και να σωθεί.

Ο υαλοπίνακας της εκκλησίας με τους τρεις διασωθέντες Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές και την Παναγία. Pinterest

Μετά τον πόλεμο τοποθετήθηκε ένα ομοίωμά του John Steele στο σημείο ακριβώς που κρεμόταν στη στέγη της εκκλησίας. Ακόμα ένας από τους υαλοπίνακες της εκκλησίας έχει αφιερωθεί στην Παναγία από τον John Steele και τους άλλους δύο Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές που επιβίωσαν στις 6 Ιουνίου 1944. Η κατασκευή ήταν το ευχαριστήριο για τη διάσωσή τους.

Ο υαλοπίνακας τους δείχνει να πέφτουν από τον ουρανό μέσα στο Sainte-Mère-Église, ενώ στο κέντρο την εικόνας στέκει όρθια η Παναγία κρατώντας το μικρό Χριστό.

Αρχική Εικόνα: wikipedia

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Τα εγκλήματα της μεραρχίας Εντελβάις. Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Μενδενίτσας. Προσπάθησαν να σβήσουν το χωριό από το χάρτη. Βασάνισαν και κακοποίησαν τους κατοίκους

The post Η σωτηρία του αμερικανού αλεξιπτωτιστή που παρίστανε τον νεκρό στη στέγη της εκκλησίας. Η φονική μάχη του Σέντ Μερ Εγκλίζ στη Νορμανδία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα