Η τελευταία φωτογραφία του Πολωνού δάσκαλου. Εκτελέστηκε λίγα λεπτά μετά, από τους Γερμανούς. Το έγκλήμά του ήταν ότι ανήκε στον πνευματικό κόσμο. Ο εκτελεστής του πέθανε σε βαθιά γεράματα

Στην αρχική φωτογραφία απεικονίζεται ο Πολωνός δάσκαλος, Βλαντισλάβ Μπιελίνσκι λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή του.

Έχει τα χέρια σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι και φορά το πουλόβερ που του είχε δώσει η σύζυγός του Μαρία ένα μήνα πριν. Πίσω του φαίνονται άλλοι δυο άντρες. Όλοι τους εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι από τους Ναζί και θάφτηκαν στα χαρακώματα της «Κοιλάδας του Θανάτου», στο Μπιντκότζ της Πολωνίας. Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Νοεμβρίου 1939.

Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία

Οι συγγενείς του Βλαντισλάβ,

δεν ενημερώθηκαν για τη μοίρα του παρά μετά το τέλος του πολέμου. Τότε έφτασε στα χέρια τους μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που τον έδειχνε λίγα λεπτά πριν πεθάνει.
«Η γιαγιά μου κατάλαβε ότι ο παππούς μου είναι νεκρός, μόνο όταν είδε τη φωτογραφία. Οι Γερμανοί δεν θα της έλεγαν που τον έθαψαν. Της είπαν ότι τον είχαν στείλει πίσω στη Γερμανία. Αυτή η φωτογραφία με στοιχειώνει ακόμα και σήμερα. Κοιτώντας την, συνειδητοποιώ ότι βλέπω έναν άντρα που ξέρει ότι πρόκειται να πεθάνει», εξομολογήθηκε ο εγγονός του δάσκαλου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Βιοεπιστημών στο Μπιντκότζ, στην πόλη που εκτελέστηκε ο προγονός του.

O Βλαντισλάβ Μπιελίνσκι λίγα λεπτά πριν την εκτέλεση του. Πηγή φωτογραφίας: United States Holocaust Memorial Museum

Οι Γερμανοί φρόντισαν να μείνει ατιμώρητος ο 50χρονος αξιωματικός της Γκεστάπο, Τζέικομπ Λόλγκεν. Το προσωρινό δικαστήριο, υπό την εποπτεία των συμμαχικών κατοχικών δυνάμεων, δεν γνώριζε ότι ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 300 Πολωνών.

Διαβάστε επίσης: Οι Πολωνοί θεωρούνταν ισάξιοι με τα ζώα και τους προόριζαν για σκλάβους της νέα τάξης. Αμέσως μετά την εισβολή, οι Ναζί δολοφόνησαν όλους του μορφωμένους ως αχρείαστους …

Η εξάλειψη της πνευματικής ελίτ της Πολωνίας 

Το 1938 ο αξιωματικός Λόλγκεν στάλθηκε ως σύμβουλος εγκλημάτων στη Γκεστάπο. Τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους μετέβη στο Μπιντκότζ, ως διοικητής της  «μονάδας 16», της οποίας ο ρόλος ήταν να εκτελεί τα μέλη των τοπικών κυβερνώντων τάξεων.
Για τη ναζιστική ιδεολογία οι Πολωνοί ήταν κατώτερο είδος.Οι ηγέτες του Γ’ Ράιχ ήθελαν να εξαλείψουν την πνευματική τάξη της Πολωνίας και οι υπόλοιποι να γίνουν σκλάβοι της νέας τάξης.
Αυτό σήμαινε ότι από τις πρώτες μέρες του πολέμου, επιστήμονες, δάσκαλοι, δικηγόροι, γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι, εκτελέστηκαν στην κατεχόμενη Πολωνία ως μέρος της λεγόμενης «Ιντελιγκέντσια». Εκτιμάται ότι περίπου 60.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Απλά και μόνο επειδή ήταν μορφωμένοι.

Ως μέλη της ιντελιγκέντσιας, οι διανοούμενοι είχαν συνείδηση κοινωνικής ομάδας και καθοδηγούσαν, ασκούσαν κριτική ή διαδραμάτιζαν με πολλούς τρόπους, ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της πολιτικής ζωής.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πολωνό φιλόσοφο και πολιτικοκοινωνικό συγγραφέα Κάρολ Λίμπελτ το 1844, για να περιγράψει το μορφωμένο και δραστήριο υποσύνολο των πατριωτών αστών, που θα ήταν σε θέση να καταστούν οι πνευματικοί ηγέτες μιας κατεχόμενης χώρας. Τα μέλη της ιντελιγκέντσιας περιελάμβαναν συνήθως τους ακαδημαϊκούς, τους καλλιτέχνες, τους εκπαιδευτικούς, τους συγγραφείς, τους λεγόμενους «ανθρώπους των γραμμάτων» και τους δημοσιογράφους.

«Η εκκαθάριση»

Η μονάδα του Λόλγκεν ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο 349 ανθρώπων. Αυτό τον αριθμό δήλωσε στις επίσημες εκθέσεις του: «Η δράση κατά της πολωνικής διανόησης ολοκληρώνεται με επιτυχία. Την περασμένη μόνο εβδομάδα 250 άτομα ξεχώρισαν ως εχθροί της Γερμανίας και ταραχοποιά στοιχεία και εκτελέστηκαν» έγραφε στις αναφορές του.

Η ημέρα της αθώωσης.  1 Απριλίου 1966. Στο κέντρο ο Λόλγκεν

Από εκτελεστής, επικεφαλής της αστυνομίας

Μετά τον πόλεμο ο εκτελεστής της Γκεστάπο, επέστρεψε στη Γερμανία. Αποστρατεύτηκε το 1949 και υπηρέτησε στην αστυνομία . Έγινε επικεφαλής του τμήματος ποινικών ερευνών στο Τρίερ της Ρηνανίας και παρέμεινε στο αξίωμα του μέχρι τον Μάρτιο του 1957, όταν συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 60 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε  κοντά στη Βόννη, όπου πέθανε στις 5 Αυγούστου 1980.

Η ετυμηγορία της ντροπής

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το δικαστικό σώμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κίνησε νομικές διαδικασίες στο Μόναχο, εναντίον του Λόλγκεν και ενός συνεργάτη του, του Χόρστ Έιχλερ, για την περίοδο του Μπιντκότζ. Κατηγορήθηκαν για συνέργεια στη δολοφονία 349 Πολωνών.

Ο Λόλγκεν παραδέχτηκε ότι γνώριζε ότι τα θύματα εκτελέστηκαν αυθαίρετα, χωρίς καταδικαστική απόφαση ή δίκη. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση και ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα να μετατεθεί. Κατηγόρησε τον προϊστάμενο του Ρούντολφ Τρίγκερ για όλα, αλλά όπως είπε ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και έπρεπε να εκτελέσει εντολές.

Τελικά, το δικαστήριο ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων δεν τον καταδίκασε, αλλά ούτε και τον τιμώρησε με ποινή φυλάκισης. Ίσως επειδή όλοι οι μάρτυρες είχαν εκτελεστεί και ταυτόχρονα η σύγχρονη Γερμανία ήταν αποφασισμένη να μην τιμωρήσει τους εγκληματίες της.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: United States Holocaust Memorial Museum 
Eπιχρωματισμός: Χρήστος Καπλάνης 

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Η σοβιετική αντεπίθεση στο Στάλινγκραντ. Το δόγμα «ούτε βήμα πίσω» και η αρχή του τέλους για το Γ΄ Ράιχ που κατείχε το 90% της πόλης …

The post Η τελευταία φωτογραφία του Πολωνού δάσκαλου. Εκτελέστηκε λίγα λεπτά μετά, από τους Γερμανούς. Το έγκλήμά του ήταν ότι ανήκε στον πνευματικό κόσμο. Ο εκτελεστής του πέθανε σε βαθιά γεράματα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα