Η τρίτη πύλη του Άδη του αρχαίου κόσμου βρίσκεται στην Μικρασία. Γιατί την θεωρούσαν θανατηφόρα και πως οι αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, oι «Πύλες του Άδη» ήταν οι τρεις σιδερόφρακτες πύλες του Αρχαίου Νεκρομαντείου του Αχέροντα. Ωστόσο, οι αρχαίοι αναγνώριζαν και άλλα δύο μέρη, στα οποία πίστευαν ότι βρισκόταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο. Στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της βαλκανικής Χερσονήσου που βρίσκεται στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου και στο ναό του Απόλλωνος Αρχηγέτου στην Ιεράπολη της Φρυγίας, στο άδυτο του ναού, το αποκαλούμενο Πλουτώνιο.Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Φρυγία προσδιόρισαν
το σημείο. Πρόκειται για την πύλη του Πλούτωνα στην Ιεράπολη, όπου αρχαίες περιγραφές χαρακτήριζαν την θανατηφόρα. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις αναφορές και προχώρησαν σε επιστημονικές ανακοινώσεις.Η Ιεράπολη της Φρυγίας

Η Ιεράπολις ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Φρυγίας, στη Μικρά Ασία, στη σημερινή Τουρκία. Τα ερείπιά της βρίσκονται στην επαρχία του Ντενιζλί (Denizli), κοντά στη σύγχρονη πόλη Παμούκαλε. Πρόκειται για σημαντικό αξιοθέατο, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πόλη κυριαρχούσε στην κοιλάδα του ποταμού Λύκου και άκμασε εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή θέση της πάνω στο οδικό δίκτυο, που συνέδεε το εσωτερικό τμήμα της Ανατολίας με τη Μεσόγειο. Παρά τις αρκετές ασάφειες και την έλλειψη ικανοποιητικών στοιχείων για την ιστορία της Ιεράπολης στα πρώτα χρόνια οργάνωσής της, είναι γνωστό ότι ιδρύθηκε γύρω στο 190 π.Χ. από τον Ευμένη Β’, βασιλιά της Περγάμου και περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία το 133 π.Χ.

Διαβάστε ακόμα: Δείτε από ψηλά το ακρωτήριο Ταίναρο όπου οι αρχαίοι πίστευαν ότι βρισκόταν η πύλη για τον Άδη. Τι εντυπωσίασε τους Κρήτες ναυτικούς και σταμάτησαν το ταξίδι τους

Στα χρόνια του Νέρωνα, το 60 μ.Χ, η Ιεράπολις καταστράφηκε ολοσχερώς από τον καταστρεπτικό σεισμό της εποχής. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας διέταξε την ανοικοδόμηση της πόλης, με αποτέλεσμα η σημερινή σωζόμενη εικόνα της να είναι αποτέλεσμα των εργασιών εκείνης της περιόδου!

Η Πύλη του Άδη  

Το 2013, Ιταλοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν έρευνα στην πανάρχαια αυτή πόλη ανακάλυψαν μία από τις πύλες του Πλούτωνα, όπως αποκαλούσαν τον Άδη στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία.

Ψηφιακή αναπαράσταση του ναού, στον οποίο πραγματοποιούνταν ιερές τελετές

Οι ερευνητές εντόπισαν, μεταξύ άλλων, ένα σπηλαιώδες άνοιγμα, κίονες ιωνικού ρυθμού και επιγραφή με αφιέρωση στις θεότητες του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη ενώ ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ναού και μια σειρά σκαλοπατιών πάνω από τη σπηλιά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Φρανσέσκο ντ’ Άντρια (Francesco D’Andria), καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, «οι άνθρωποι μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις ιερές τελετές από αυτά τα σκαλιά, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν στην περιοχή κοντά στο άνοιγμα. Μόνο οι ιερείς θα μπορούσαν να σταθούν μπροστά από την πύλη».

Aρχαιολογικές ανασκαφές επιγραφή με αφιέρωση στις θεότητες του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη

Η πύλη του Πλούτωνα λειτουργούσε κανονικά μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ και περιστασιακά κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων. Κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα μ.Χ. ο ναός καταστράφηκε από τους χριστιανούς, για να χτιστούν βυζαντινά ιερά του αποστόλου Φιλίππου.

Η θανατηφόρος είσοδοςΤην εντύπωση των αρχαιολόγων προκάλεσαν οι αναφορές για τους λιπόθυμους προσκυνητές, που κοιμούνταν κοντά στη σπηλιά και έβλεπαν οράματα και προφητείες, κάτι που επιβεβαίωναν και οι περιγραφές του Στράβωνα:

«Αυτός ο χώρος είναι γεμάτος από πυκνό ομιχλώδη ατμό, που κανείς μπορεί να δει μετά βίας το έδαφος. Κάθε ζώο που περνά μέσα βρίσκει ακαριαίο θάνατο. Έριξα μέσα σπουργίτια και ακαριαία εισέπνευσαν την τελευταία τους ανάσα και πέθαναν».

Ο Ιταλός αρχαιολόγος, Φρανσέσκο ντ’Άντρια, δήλωσε στο Discovery News, «Μπορέσαμε να διαπιστώσουμε τις θανατηφόρες ιδιότητες του σπηλαίου κατά τη διάρκεια της ανασκαφής. Αρκετά πουλιά πέθαναν καθώς προσπαθούσαν να πλησιάσουν το θερμό άνοιγμα. Πέθαναν αμέσως από τις αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα».

Η αρχαιολογική μελέτη ανέφερε στα συμπεράσματά της, «Στο σπήλαιο κάτω από τον ναό του Πλούτωνα, διαπιστώθηκε πως το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται σε θανατηφόρες συγκεντρώσεις, έως και 91%. Αυτοί οι ατμοί εξακολουθούν να εκπέμπονται. Ακόμη και σήμερα σκοτώνουν έντομα, πουλιά και θηλαστικά».

Ο τάφος του Αγίου Φιλίππου

Η ίδια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Ιταλό Φρανσέσκο ντ ‘Αντρια είχε πραγματοποιήσει το 2011, αρχαιολογική ανασκαφή, κατά την οποία ανακάλυψαν τον τάφο του Αγίου Φιλίππου, στο Παμούκαλε της Τουρκίας.

«Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να βρούμε τον τάφο του Αγίου Φιλίππου. Τελικά τον βρήκαμε στα ερείπια μιας εκκλησίας, στην περιοχή που κάναμε ανασκαφές πριν από ένα μήνα», είπε ο Ιταλός αρχαιολόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τάφος παραμένει μέχρι σήμερα ανέγγιχτος.

 «Μια μέρα θα ανοιχτεί. Η ανακάλυψη αυτή είναι μείζονος σημασίας για την αρχαιολογία και τον χριστιανικό κόσμο», δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Ο Φίλιππος ήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού. Κήρυξε το ευαγγέλιο σε περιοχές της Μικράς Ασίας, λιθοβολήθηκε και στη συνέχεια σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους στην Ιεράπολη της Φρυγίας.

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Το νεκρομαντείο του Αχέροντα ήταν το πρώτο γνωστό μαντείο που ήταν αφιερωμένο στον Άδη. Πού βρίσκονται οι υπόγειες αίθουσες όπου οι Αρχαίοι ζητούσαν να μιλήσουν με τα πνεύματα των νεκρών

The post Η τρίτη πύλη του Άδη του αρχαίου κόσμου βρίσκεται στην Μικρασία. Γιατί την θεωρούσαν θανατηφόρα και πως οι αρχαιολογικές ανασκαφές επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα