«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη μετάλλαξη Δέλτα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς μπορούν να προστατευτούν

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι είναι πιο μεταδοτική και να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες για εμβολιασμό ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται ήδη σε 92 χώρες δημιουργώντας φόβο για νέα κύματα πανδημίας. Παράλληλα, ο ΠΟΥ το Σαββατοκύριακο που πέρασε συνέστησε τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Χθες η  πρόεδρος της Εθνικής

Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊο εξήγησε το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι υψηλή μεταδοτικότητα, καθώς είναι 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Ανέφερε επίσης ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για το Δέλτα στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca (ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson).

Αφορά όμως σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς μόνο η 1η δόση υπολογίζεται ότι προστατεύει σε ποσοστό 30% το νέο στέλεχος που έχει σημάνει συναγερμό. Προστατευμένοι είναι και όσοι έχουν φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει -αν και το επίπεδο αντισωμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που προκαλεί ο εμβολιασμός.

«Υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη», ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τον αρχικό ιό και μολύνει προφανώς περισσότερους ανθρώπους. Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο βλαπτικός για τον οργανισμό, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», ανέφερε από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννη τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία, είπε σχετικά με τη νέα μετάλλαξη η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Επισήμανε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου…

The post «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη μετάλλαξη Δέλτα. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς μπορούν να προστατευτούν appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα