Κακιά Σκάλα. Το διάσημο πέρασμα της αρχαιότητας όπου ο ληστής Σκίρων γκρέμιζε τα θύματά του με μια κλωτσιά στον γκρεμό. Γιατί η μία σήραγγα πήρε το όνομά του και η άλλη ονομάστηκε «Θησέας»

Η Κακιά Σκάλα είναι γνωστή βραχώδης και απόκρημνη τοποθεσία των Γερανείων βουνών και βρίσκεται ανάμεσα στην πεδιάδα των Μεγάρων και στην περιοχή της Κινέτας. Σήμερα αντιστοιχεί στα χιλιόμετρα 46 έως 52 της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου και διαθέτει 5 σήραγγες. Πριν από το 2006 ο δρόμος δεν είχε σήραγγες με αποτέλεσμα οι πολλές στροφές να επιβραδύνουν την κυκλοφορία.

Από την αρχαιότητα αποτελούσε ένα φυσικό εμπόδιο στη χερσαία συγκοινωνία

μεταξύ των Αθηνών και της Πελοποννήσου και η περιοχή συνέδεσε το όνομά της με τον περιβόητο Κορίνθιο ληστή Σκίρωνα, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των περαστικών. Τέτοια ήταν η φήμη του που η περιοχή ονομάζονταν «Σκιρωνίδες πέτρες» από το όνομα του.

Η δοκιμασία

Οποίος περνούσε από εκεί, ο Σκίρων που κρατούσε ένα τσεκούρι, τον αιχμαλώτιζε, τον βασάνιζε και τον λήστευε. Ανήμπορος να αντιδράσει ο ταξιδιώτης έπρεπε εκτός των άλλων να πλύνει και τα πόδια του μεγαλόσωμου ληστή στην άκρη του γκρεμού. Στη συνέχεια και όσο ο αιχμάλωτος ήταν σκυμμένος, ο ληστής του έδινε μια κλωτσιά και τον έριχνε από τα απόκρημνα βράχια στη θάλασσα του Σαρωνικού, όπου τον καταβρόχθιζε μια τεράστια θαλάσσια χελώνα.

Η ανατροπή του μύθου

Ο Σκίρωνας βρήκε τον θάνατο από τον Θησέα ο οποίος τον σκότωσε στο ταξίδι του από την Τροιζήνα προς την Αθήνα. Ο μύθος αναφέρει ότι έριξε τον Σκίρωνα στον γκρεμό και απάλλαξε τους ταξιδιώτες από αυτόν. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο όμως, ο Σκίρων όχι μόνο δεν ήταν ληστής, αλλά ήταν ευεργέτης ήρωας της περιοχής των Μεγάρων.
Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Σκίρωνας ήταν γιος του Κανήθου και της Ηνιόχης, κόρης του Πιτθέα και αδελφής της Αίθρας, της μητέρας του Θησέα. Επομένως ο Σκίρων και ο Θησέας ήταν πρώτα εξαδέλφια από τις μητέρες τους. Αυτή η εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Θησέας ίδρυσε τους αγώνες Ίσθμια για να εξιλεωθεί επειδή είχε σκοτώσει τον ληστή εξάδελφό του.

Όποια από τις δύο εκδοχές να ισχύει το σίγουρο είναι πως στην Κακιά Σκάλα σήμερα οι περαστικοί διαβάζουν τα ονόματα και των δύο. Στο ρεύμα από Κόρινθο προς Αθήνα η μία σήραγγα ονομάζεται «Σκίρων» και η άλλη «Θησέας».
«Σκίρων» ονομάζεται και ο βορειοδυτικός άνεμος, γνωστός και ως μαΐστρος. Η ονομασία του προέρχεται από τις Σκιρωνίδες Πέρες, καθώς οι αρχαίοι πίστευαν ότι πνέει από εκείνη την περιοχή.

Ο Προκρούστης ξάπλωνε τους περαστικούς πάνω σ’ ένα κρεβάτι σιδερένιο. Αν κάποιος ήταν πιο µακρύς, του έκοβε τα πόδια. Αν ήταν πιο κοντός, του τραβούσε τα πόδια ώσπου ξεκολλούσαν. Ο Θησέας τον ξάπλωσε στο σιδερένιο κρεβάτι κι επειδή ήταν πιο µακρύς του έκοψε το κεφάλι.

Ο Προκρούστης

Ενα ακόμα κατόρθωμα του Θησέα που σχετίζεται με το σημερινό οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής και άφησε πίσω του την έκφραση «προκρούστεια κλίνη» συνέβη στην Ιερά Οδό, κοντά στο σημερινό Δαφνί. Εκεί ο Προκρούστης είχε το σπίτι του και προσέφερε φιλοξενία στους περαστικούς. Μέσα στο σπίτι είχε δύο κρεβάτια, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Στο μεγάλο κρεβάτι έβαζε τους κοντούς ταξιδιώτες και τους τραβούσε βίαια μέχρι θανάτου ώστε να καλύψουν όλο το μήκος του. Τους ψηλόσωμους τους έβαζε στο κοντό κρεβάτι και τους έκοβε τα πόδια για να χωρέσουν. Ο Θησέας έβαλε τον Προκρούστη στο μικρό κρεβάτι και του έκοψε τα πόδια και το κεφάλι.

Διαβάστε: Πως δημιουργήθηκε ο θεσμός της Πόλης- κράτους και τι όριζε ο Θησέας ως δημοκρατία. Πώς ο μυθικός βασιλιάς της Αθήνας και η «Δημοκρατία» χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολο της αριστοκρατίας και όχι των πολιτών

Το άρθρο Κακιά Σκάλα. Το διάσημο πέρασμα της αρχαιότητας όπου ο ληστής Σκίρων γκρέμιζε τα θύματά του με μια κλωτσιά στον γκρεμό. Γιατί η μία σήραγγα πήρε το όνομά του και η άλλη ονομάστηκε «Θησέας» δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα