Κορονοϊός. Στο «κόκκινο» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα. Πού οφείλεται η μικρή μείωση των κρουσμάτων

Από τα 1.383 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, τα περισσότερα εντοπίστηκαν για μία ακόμα φορά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 305 νέες μολύνσεις, ενώ δεύτερη ήρθε η Αττική με 260.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ προέκυψε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Λάρισα καταγράφηκαν 98 νέα κρούσματα, στην Πέλλα 58, στην Πιερία 49, στην Καβάλα 48, στην Ξάνθη 44.

«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Η διασπορά ανάμεσα σε οικογένειες

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη »ποσότητα» της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».

«Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ-πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς», εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας.

Εξηγώντας γιατί παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα έκτακτα μέτρα από 7 έως 14 Δεκεμβρίου

Το Σάββατο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00, μετά την ανακοίνωση της παράτασης του lockdown.

Με το νέο ΦΕΚ εξειδικεύεται ποια είναι τα μέτρα που ισχύουν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τι ισχύει με τα σχολεία και όλες τις εκπαιδευτικές δομές στη χώρα, τους χώρους λατρείας.
Παράλληλα, εξειδικεύεται πως λειτουργούν τα καταστήματα τροφίμων, τι ισχύει με την χρήση μάσκας, τον περιορισμό κυκλοφορίας, αλλά και τις κυρώσεις στην περίπτωση που δεν τηρούνται τα μέτρα.

Για το Δημόσιο προβλέπει:

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης των συλλογικών οργάνων. Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη. Στην περίπτωση αυτή το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες.

Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπει:

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρούμενης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΟΔΥ,iefimerida
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: 

Ο άγνωστος Ιταλός «Σίντλερ» της Θεσσαλονίκης, που έσωσε 280 Έλληνες Εβραίους με πλαστά έγγραφα. Όταν κινδύνευσε απάντησε «έπρεπε να σώσω τη συνείδησή μου» Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης. Πώς ένας τολμηρός υπομοίραρχος της Χωροφυλακής ξεγέλασε τους Τούρκους στρατιώτες και μπήκε πρώτος στην πόλη πριν την υπογραφή παράδοσης 

The post Κορονοϊός. Στο «κόκκινο» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα. Πού οφείλεται η μικρή μείωση των κρουσμάτων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα