Λαγοκέφαλος στην Κρήτη επιτέθηκε σε έφηβο και του έκοψε κομμάτι από τη φτέρνα. Τι προκαλεί η τοξίνη του και πως μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε

Επίθεση από λαγοκέφαλο δέχτηκε ένα 16χρονο αγόρι σε παραλία του Λασιθίου.Το 16χρονο αγόρι μαζί με την παρέα του που έκαναν κάμπινγκ στον Ξηρόκαμπο της Σητείας, όταν μπήκε να κάνει αμέριμνο το μπάνιο του στη θάλασσα, δέχτηκε επίθεση από το επιθετικό αυτό ψάρι.

Σύμφωνα με το neakriti.gr ο έφηβος αντιλαμβανόμενος την παρουσία του ψαριού, φοβήθηκε και προσπάθησε να απομακρυνθεί, ωστόσο ο λαγοκέφαλος είχε άγριες διαθέσεις, του επιτέθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του έκοψε κομμάτι από τη φτέρνα.

Βγαίνοντας από το νερό ο 16χρονος δέχτηκε τη φροντίδα των φίλων του. Ένας

από την παρέα των νεαρών είχε ψαροντούφεκο και σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε στο νερό για να σκοτώσει το ψάρι. Μαρτυρίες άλλων παραθεριστών περιγράφουν ότι το μήκος του ψαριού έφτανε το 60 εκατοστά, ενώ το άνοιγμα του στόματός του τα 8 εκατοστά.

Γιατί είναι επικίνδυνος

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Όπως τονίζει στο Εθνος ο  δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Έχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.

Ο λαγοκέφαλος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Πως να ξεχωρίσετε τον λαγοκέφαλο

Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται

The post Λαγοκέφαλος στην Κρήτη επιτέθηκε σε έφηβο και του έκοψε κομμάτι από τη φτέρνα. Τι προκαλεί η τοξίνη του και πως μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα