Ο φωτογράφος που κατέγραψε την έκρηξη του ηφαιστείου και τον θάνατό του. «Νιώθω ότι βρίσκομαι στα πρόθυρα πριν γίνει κάτι», έγραφε και έζησε για λίγο τη μεγαλύτερη κατολίσθηση της ιστορίας

Όρος της Αγίας Ελένης. Προηγήθηκε μια μεγάλη κατολίσθηση που κατέστρεψε ολόκληρη την πλαγιά του βουνού. Ακολούθησε μια μεγάλη πυροκλαστική ροή η οποία ισοπέδωσε δέντρα και κτίρια, ενώ τα λαχάρ που δημιουργήθηκαν κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους.

Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικών μεταφέρθηκαν 27 χιλιόμετρα νότια, στον ποταμό Κολούμπια. Οι εκρήξεις κράτησαν εννέα ώρες και η στάχτη έφτασε μέχρι το Αϊντάχο.

Το όρος της Αγίας Ελένης εξερράγη τις 18 Μαΐου 1980

Μάλιστα, το ύψος του βουνού μειώθηκε κατά

400 μέτρα. Επίσης καταστράφηκαν σπίτια, γεφύρια, και αυτοκινητόδρομοι. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί ήταν φωτογράφοι, οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή για να καταγράψουν με τον φακό τους την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το όρος της Αγίας Ελένης είναι γνωστό για την καταστροφική του έκρηξη τις 18 Μαΐου 1980, τη πιο φονική και οικονομικά καταστρεπτική ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία των ΗΠΑ

Ανάμεσα τους, ένας φωτογράφος του National Geographic, ένας 83χρονος ξενοδόχος που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών και ο Ρόμπερτ Λάντσμπεργκ, ο οποίος είχε μεγαλώσει στο Σιάτλ και μόλις σημειώθηκαν οι πρώτοι σεισμοί, ταξίδεψε στο Όρος της Αγίας Ελένης για να καταγράψει το φαινόμενο.
Σύντομα η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όμως ο Ρόμπερτ δεν την εγκατέλειψε. Στις 17 Μαΐου κατασκήνωσε στο Πόρτλαντ. Μάλιστα εκείνο το βράδυ έγραψε στις σημειώσεις του: «Νιώθω ότι βρίσκομαι στα πρόθυρα πριν γίνει κάτι».

Πενήντα εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη, η οποία εάν η έκρηξη είχε συμβεί μια μέρα αργότερα, όταν οι ξυλοκόποι θα δούλευαν οι νεκροί θα ήταν σίγουρα πολύ περισσότεροι

Την επόμενη ημέρα το ηφαίστειο εξερράγη και απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες λάβας. Ο Ρόμπερτ βρισκόταν μόλις 4 μίλια μακριά, όταν συνέβη η μεγαλύτερη κατολίσθηση της ιστορίας, η οποία είχε όγκο 2,9 κυβικά χιλιόμετρα. Ο φωτογράφος άρχισε να απαθανατίζει το μεγάλο σύννεφο καπνού που είχε καλύψει την περιοχή. Ωστόσο, η τέφρα τον πλησίασε με τεράστια ταχύτητα με αποτέλεσμα να καταλάβει ότι δεν είχε χρόνο για να διασωθεί.

Ωστόσο, δεν πανικοβλήθηκε. Τράβηξε μια σειρά από φωτογραφίες, στη συνέχεια τοποθέτησε την κάμερά του μέσα στο σακίδιό του και έπεσε πάνω του για να το προστατέψει. Ο ηρωισμός του έγινε γνωστός όταν ανακαλύφθηκε το πτώμα του, τέσσερις ημέρες μετά. Είχε πεθάνει από τα δηλητηριώδη αέρια. Αφού εμφανίστηκε το φιλμ, οι γεωλόγοι αντίκρισαν τις πρώτες στιγμές της έκρηξης, οι οποίες κυκλοφόρησαν με το περιοδικό του National Geographic.

Οι ηρωικές τελευταίες φωτογραφίες του Λάντσπεργκ:

Το ταλαιπωρημένο φιλμ μαρτυρά τις εκρηκτικές στιγμές που έζησε ο φωτογράφος και στη λεζάντα του φωτορεπορτάζ αναγράφεται: «Οι τελευταίες γενναίες φωτογραφίες του Ρόμπερτ Λάνσμπεργκ».

Διαβάστε επίσης: Η έκρηξη ενός ηφαιστείου μέσα από το αεροπλάνο. Το φαινόμενο καθήλωσε τους επιβάτες και παρά τον φόβο τους κατέγραψαν μια κορυφαία εμπειρία. Γιατί μέχρι σήμερα όλοι οι ορειβάτες απέτυχαν να το εξερευνήσουν (φωτο και βίντεο)

The post Ο φωτογράφος που κατέγραψε την έκρηξη του ηφαιστείου και τον θάνατό του. «Νιώθω ότι βρίσκομαι στα πρόθυρα πριν γίνει κάτι», έγραφε και έζησε για λίγο τη μεγαλύτερη κατολίσθηση της ιστορίας appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα