Ο “μακεδονικός πόλεμος” για το Σκοπιανό. Οι τελευταίες εξελίξεις για την ονομασία. Η στάση του Μητσοτάκη και του Καμμένου. Τι λέει η κυβέρνηση. Ο Μπουτάρης προσκάλεσε τον Ζάεφ για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη

news247:

Σε ρυθμούς Σκοπιανού ζει ξανά η πολιτική σκηνή με αφορμή τη νέα διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δείχνει το Μητσοτάκη ως τον πολιτικό που εγκατέλειψε τη γραμμή του πατέρα του στο Σκοπιανό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα με Καμμένο.

Η νέα

διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό με ορίζοντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, εν όψει της οποίας ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν την είσοδο της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, επαναφέρει κλίμα “μακεδονικού πολέμου” στην πολιτική σκηνή της χώρας παρά τη χαλαρότητα της εορταστικής περιόδου.
Από κυβερνητικής πλευράς διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δε θα δεχθεί σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”.
Θα μπορούσε να δεχθεί την ονομασία “Βαρντάρσκα” , δηλαδή Δημοκρατία του Βαρδάρη.
Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπονοώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2008.
Ακόμη και έτσι, θα πρέπει να επικυρωθεί μία οποιαδήποτε συμφωνία μέσω ψηφοφορίας από τη Βουλή, επομένως ισχύει αυτό που έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,πως απαιτείται πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων για επικύρωση συμφωνίας για το όνομα.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Μαξίμου τηρούν βεβαίως σιγήν ιχθύος για την ουσία της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η εθνικά υπεύθυνη στάση.
Ταυτόχρονα όμως επιστρέφουν στη ΝΔ τα περί εσωτερικών προβλημάτων συνεννόησης για το ζήτημα, προκαλώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν υιοθετεί την πολιτική στάση του πατέρα του στο Σκοπιανό ή τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζοντας έτσι την πολιτική κρίση που είχε ξεσπάσει στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, 25 χρόνια πριν.
Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη δήλωση του, η οποία απευθυνόταν πρωτίστως στη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν και ασκήθηκε το βέτο στο Βουκουρέστι.
“Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος απαντώντας στην κ.Μπακογιάννη.

Το Βουκουρέστι έχει βεβαίως διασφαλίσει ότι η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για το όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για χρήση έναντι όλων και εγκατάλειψη της συνταγματικής της ονομασίας. Εκείνο όμως που εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων είναι ποια θα είναι η ονομασία εκείνη που θα αποδεχθεί η Ελλάδα, δηλαδή εάν θα είναι σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό (πχ Άνω Μακεδονία) ή εάν θα απορριφθεί κάθε ονομασία με τον όρο Μακεδονία.
Εκτός από τους ΑΝΕΛ, κάθετος στη μη χρήση το όρου Μακεδονία δήλωσε και ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί μόνο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτηρίζοντας θέση αρχής τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων.

Ο Μπουτάρης κάλεσε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη και ο Ζόραν Ζάεφ αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός των Σκοπίων, επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές. Ο προκάτοχός του, Νίκολα Γκροέυφσκι, επέλεγε πάντοτε επιδεικτικά προορισμούς σε άλλες χώρες, συνήθως στην Τουρκία,

Διαβάστε επίσης: Θεοχαρόπουλος για Σκοπιανό: Θέση αρχής η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων

Το άρθρο Ο “μακεδονικός πόλεμος” για το Σκοπιανό. Οι τελευταίες εξελίξεις για την ονομασία. Η στάση του Μητσοτάκη και του Καμμένου. Τι λέει η κυβέρνηση. Ο Μπουτάρης προσκάλεσε τον Ζάεφ για ρεβεγιόν στην Θεσσαλονίκη δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“μακεδονικός ”, Σκοπιανό, Μητσοτάκη, Καμμένου, Μπουτάρης, Ζάεφ, Θεσσαλονίκη,“makedonikos ”, skopiano, mitsotaki, kammenou, boutaris, zaef, thessaloniki