Ο πύργος της Καρδαμύλης όπου οργανώθηκε η επανάσταση του ’21. Στο οχυρό της οικογένειας Μούρτζινου -Τρουπάκη, ο Κολοκοτρώνης και οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον Αγώνα
«Ήλθε την 6η Ιανουαρίου εις την Μάνην, και γενναίως και φιλοφρόνως, τους καταδιωκομένους ομογενείς και ομοπίστους είποτε δεχομένην», αναφέρει ο Σπυρίδων Τρικούπης στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως». Προηγουμένως, ο Κολοκοτρώνης έζησε για αρκετά χρόνια στη Ζάκυνθο, όπου το 1818 μυήθηκε και
Ο Τρικούπης προσθέτει ότι μόλις οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν για την άφιξή του Κολοκοτρώνη στην Πελοπόννησο, παρακίνησαν τον Πετρομπέη Μαυρομιχάλη, άρχοντα της Μάνης, να τον συλλάβει. Παρόλο που Μαυρομιχαλαίοι και Μούρτζινοι, στο κάστρο των οποίων διέμενε ο Κολοκοτρώνης, ήταν δύο οικογένειες που εχθρεύονταν η μία την άλλη, ο Πετρομπέης δεν υπάκουσε. Έτσι, μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, ο Κολοκοτρώνης παρέμεινε στην Καρδαμύλη, ενορχηστρώνοντας την προετοιμασία του Αγώνα. Από εκεί ξεκίνησε με τους υπόλοιπους Μανιάτες για την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από τα Επτάνησα αποβιβάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1821 στην Καρδαμύλη της Μάνης. Στον Πύργο του Π.Τρουπακη (Μούρτζινου) άρχισε την προετοιμασία τουαγώνα. Φωτο: ΜΤΧΣτις 22 Μαρτίου του 1821, «έφτασαν εις την Καλαμάτα ο Μούρτζινος, ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς, ο Γρηγόριος Δίκαιος, ο Π. Κεφάλας, οι υιοί του Π. Μαυρομιχάλη ομού με τον Κατζήν, και με τους λοιπούς προκρίτους της Μάνης. 2.000 περίπου οπλοφόροι συνάχθησαν εις την Καλαμάτα μέχρι τις 22», μαθαίνουμε από τον Αμβρόσιο Φραντζή στην «Επιτομή της ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος».
Διαβάστε ακόμα: Πώς απελευθερώθηκε η Καλαμάτα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός! Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σε βοήθεια και αυτός εισέβαλε στην πόλη με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
Το όνομα της οικογένειας Μούρτζινου-Τρουπάκη, καθώς και το εντυπωσιακό οχυρό που στέκει μέχρι σήμερα στη Μάνη, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στο ξέσπασμα της Επανάστασης. Η ιστορία τους όμως δεν είναι ευρέως γνωστή.
Ποια ήταν η οικογένεια Μούρτζινου-ΤρουπάκηΗ οικογένεια Τρουπάκη ήταν μία από τις πλέον επιφανείς της Μάνης. Ιδιαίτερα κατά την Τουρκοκρατία, εξελίχθηκε σε ένα από τα ισχυρότερα γένη και κυριάρχησε στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζουν οι ρίζες του γενεαλογικού τους δέντρου. Κι αυτό διότι η ιστορική αλήθεια περιπλέκεται με τους τοπικούς θρύλους.
Λέγεται ότι γενάρχης των Τρουπάκηδων ήταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, άμεσος απόγονος της ομώνυμης αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, μετά την άλωση του δεσποτάτου του Μυστρά από τους Τούρκους, οι οικογένειες των Παλαιολόγων και των Καντακουζηνών που το διοικούσαν, κατέφυγαν στις δύσβατες βουνοπλαγιές του Ταΰγετου.
Ο πύργος της οικογένειας Τρουπάκη-Μούρτζινου βρίσκεται στην Άνω Καρδαμύλη. Η οικογένεια είχε βυζαντινή καταγωγή από τους Παλαιολόγους καθώς ο γενάρχης της θεωρείται ότι ήταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, πρωτόγερος στην Ανδρούβιστα. Πηγή φωτο: messinia.mobiΔιαβάστε ακόμα: Γιατί ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου ορκίστηκε στο Μυστρά και όχι στην Κωνσταντινούπολη; Το μένος των ορθοδόξων εναντίον των Λατίνων και η ενωτική λειτουργία στην Αγιά Σοφιά
Από εκεί, περί τα τέλη του 17ου αιώνα, ο Μιχαήλ αποφάσισε να εγκατασταθεί στον εξίσου δυσπρόσιτο οικισμό της Καρδαμύλης. Το επώνυμο «Τρουπάκης» υιοθετήθηκε όταν ο γιος του, Παναγιώτης, σε κάποια καταδίωξη από τους Τούρκους οχυρώθηκε σε μια σπηλιά προκειμένου να προστατευθεί και στη συνέχεια να διαφύγει. Παρομοίως, χρόνια αργότερα, ο εγγονός του απέκτησε το προσωνύμιο «Μούρτζινος», το οποίο και καθιερώθηκε για τις επόμενες γενιές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο σπουδαίος βρετανός συγγραφέας που αγάπησε την Ελλάδα και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Καρδαμύλη, περί τα μέσα του προηγούμενου αιώνα είχε συναντήσει έναν ντόπιο ψαρά με το επώνυμο Μούρτζινος. Κατά την πολύωρη κουβέντα τους, ο ψαράς του αποκάλυψε ότι είναι απόγονος της φημισμένης οικογένειας και του επιβεβαίωσε τη συγγένεια με το γένος των Παλαιολόγων του Μυστρά.
Απόκομμα εφημερίδας του 1958, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Πάτρικ Λη Φέρμορ.Με αφορμή την γνωριμία αυτή, αλλά και άλλες ιστορίες που έχει ακούσει από Μανιάτες για την αυτοεξορία και τη σωτηρία των πάλαι αρχόντων του Βυζαντίου στην Μάνη, ο συγγραφέας αφιέρωσε μεγάλο μέρος του βιβλίου του, «Μάνη – Ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο» στη σύνδεση της περιοχής με τους Παλαιολόγους.
Κάστρο Τρουπάκη-ΜούρτζινουΟ πύργος των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα, χτισμένο σε φυσικό οχυρό ύψωμα στην Άνω Καρδαμύλη. Ο βασικός πυρήνας του οικοδομήθηκε σε διαφορετικές φάσεις από τα τέλη του 17ου ως και τον 19ο αιώνα. Με τη σημερινή του μορφή, αποτελείται από τρεις οχυρωματικούς περιβόλους, μέσα στους οποίους περικλείονται ο πύργος, η οχυρή κατοικία (οντάς), τα βοηθητικά κτίσματα και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Το κάστρο Μούρτζινου – Τρουπάκη είναι ένα συγκρότημα πολλών κτισμάτων. Σήμερα έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί ως Κλασικό, Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο. YouTubeΤο γεγονός ότι οι Τρουπάκηδες-Μούρτζινοι διέθεταν οικογενειακή εκκλησία εντός του συγκροτήματος αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της ισχύος της οικογένειας. Αλλά και συνολικά, το συγκρότημα μοιάζει με ένα τυπικό φρούριο καπετάνιου της βορειοδυτικής Μάνης. Σύμφωνα με το ιδιότυπο διοικητικό σύστημα της περιοχής μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, «καπετάνιος» ήταν ο τοπικός άρχοντας μιας ορισμένης περιοχής, την οποία ήλεγχε από το «φρούριό» του.
Η βάση του κάστρου των Τρουπάκηδων περιέχει ένα τυφλό καμαροσκέπαστο χώρο, που χρησίμευε ως φυλακή. Η μοναδική είσοδος βρισκόταν στον πρώτο όροφο και ήταν προσβάσιμη μέσω μιας ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, η οποία αντικαταστάθηκε μεταγενέστερα από την καμάρα, που ενώνει σήμερα το κλιμακοστάσιο με την κεκλιμένη εξωτερική όψη του τείχους. Οι τέσσερις προεξέχοντες κυλινδρικοί πυργίσκοι που υψώνονταν περιμετρικά της περιτείχισης σήμερα δεν σώζονται.
Το 1967 οι τελευταίες απόγονοι της οικογένειας, Μαρία και Ευαγγελία Ιωάννου Μπουκουβαλέα, δώρισαν το συγκρότημα στο ελληνικό δημόσιο για να γίνει μουσείο.
Η θέα από το παράθυρο του πύργου. YouTubeΜουσείοΣήμερα, η μόνιμη έκθεση του Μουσείου στεγάζεται στην τριώροφη οχυρή κατοικία (οντά). Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως εποπτικό υλικό (χάρτες, γκραβούρες, σχέδια, φωτογραφίες, μακέτες) που συνοδεύεται από γενικά πληροφοριακά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά, σύντομες κειμενολεζάντες, χωρία εποχής, χρονολόγιο, καθώς και από μικρό αριθμό εκθεμάτων.
Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες που παρουσιάζονται στα τρία επίπεδα του πυργόσπιτου.
Στο ισόγειο παρουσίαζεται εποπτικό υλικό που αφορά το οχυρό συγκρότημα: την ιστορία του, τις οικοδομικές φάσεις του, τις λειτουργίες των χώρων του, την ένταξή του στον παλιό οικισμό της Καρδαμύλης, τις εργασίες αποκατάστασης. Επίσης δίνονται πληροφορίες για την οικογένεια των Μούρτζινων.
Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η οργάνωση και η φυσιογνωμία των μανιάτικων οικισμών και η εξέλιξή τους στο χρόνο από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τα μεγαλιθικά κτίσματα μέχρι τους νεώτερους χρόνους και τις μετεπαναστατικές νεοκλασικού ύφους οικίες. Ταυτόχρονα δίδεται το ιστορικό – διοικητικό πλαίσιο της κάθε περιόδου.
Επίσης παρουσιάζονται στοιχεία του ζωτικού χώρου των οικισμών (αλώνια, πεζούλες, μύλοι, στέρνες, αλυκές) και περιορισμένα εκθέματα (παλιές μανιάτικες κεραμίδες, παραδοσιακός χερόμυλος), που σχετίζονται με τις οικονομικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των Μανιατών και τις διαδικασίες παραγωγής.
Μικρογραφία του συγκροτήματος. Εκτίθεται στο Μουσείου του πύργου. YouTubeΣτον δεύτερο όροφο δίνονται στοιχεία για την κοινωνική δομή των Μανιατών, δηλαδή την ιδιότυπη και αυστηρή οργάνωσή τους σε γένη, τον τρόπο που αυτή επέδρασε στο οικιστικό τους περιβάλλον και τις επιμέρους τοπικές διαφορές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.
Επίσης παρέχονται πληροφορίες για ειδικούς τύπους αρχιτεκτονημάτων (πύργοι, πυργόσπιτα, οχυρά συγκροτήματα κ.α.), αλλά και για τους δίαυλους επικοινωνίας στην κλειστή αυτή κοινωνία (τα καλντερίμια, τα λιμάνια, τις βάρδιες, τους ναούς, τις κρήνες, τις ρούγες). Τέλος, παρουσιάζονται περιορισμένα εκθέματα (έγγραφο, παλαίτυπο, λιθανάγλυφο), που συνδέονται με τους ισχυρούς καπετάνιους της περιοχής.
Εκτός από την έκθεση στον οντά, το ίδιο το συγκρότημα λειτουργεί ως έκθεμα με την ανάδειξη των χώρων του και της ιδιαίτερης λειτουργίας τους (πύργος, σιδηρουργείο, στέρνα, λαχανόκηπος, ελαιοτριβείο, οικογενειακός ναός). Η ιδιαίτερη σημασία του Μουσείου ως συνόλου έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα συνδυασμό αμυντικής κατασκευής, αρχοντικής κατοικίας και παραγωγικής μονάδας.
Αρχική φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το κάστρο της Βολισσού και ο θρύλος ότι το έκτισε ο μεγαλύτερος στρατηγός του Βυζαντίου Βελισάριος. Οι αναφορές ότι τον τύφλωσε ο Ιουστινιανός και κατέληξε επαίτηςThe post Ο πύργος της Καρδαμύλης όπου οργανώθηκε η επανάσταση του ’21. Στο οχυρό της οικογένειας Μούρτζινου -Τρουπάκη, ο Κολοκοτρώνης και οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον Αγώνα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- 8 λέξεις: Αντιζηλίες, ανίερες συμμαχίες και μια επανασύνδεση
- Κριτική για την ταινία Pieces Of A Woman – Cineramen
- Το μυστικό της JLo για την κορμάρα στα 51 της μετά τις αρετουσάριστες φωτό που κυκλοφόρησαν! (vid) | Sportdog Team
- Ο πύργος της Καρδαμύλης όπου οργανώθηκε η επανάσταση του ’21. Στο οχυρό της οικογένειας Μούρτζινου -Τρουπάκη, ο Κολοκοτρώνης και οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον Αγώνα
- Δέκα παιδιά επέβαιναν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Ινδονησία. Συνολικά ταξίδευαν 56 άνθρωποι. Άκαρπες οι έρευνες. Το συλλυπητήριο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ
- MadWalk 2020: Δείτε τα εντυπωσιακά acts του λαμπερού show
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Ο πύργος της Καρδαμύλης όπου οργανώθηκε η επανάσταση του ’21. Στο οχυρό της οικογένειας Μούρτζινου -Τρουπάκη, ο Κολοκοτρώνης και οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον Αγώνα
- Δέκα παιδιά επέβαιναν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Ινδονησία. Συνολικά ταξίδευαν 56 άνθρωποι. Άκαρπες οι έρευνες. Το συλλυπητήριο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Ο πύργος της Καρδαμύλης όπου οργανώθηκε η επανάσταση του ’21. Στο οχυρό της οικογένειας Μούρτζινου -Τρουπάκη, ο Κολοκοτρώνης και οι Μανιάτες ξεκίνησαν τον Αγώνα
- Δέκα παιδιά επέβαιναν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Ινδονησία. Συνολικά ταξίδευαν 56 άνθρωποι. Άκαρπες οι έρευνες. Το συλλυπητήριο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ
- Συνετρίβη αεροσκάφος με 62 επιβαίνοντες στη θάλασσα της Ιάβας — Σε εξέλιξη έρευνα στα συντρίμμια
- Κορονοϊός. 800 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο – 32 θάνατοι, 362 διασωληνωμένοι
- Η «προφητεία» του Μπιλ Γκέιτς για το 2021: «Ζοφερή η κατάσταση τους επόμενους 4-5 μήνες. Βελτίωση από την άνοιξη. Πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν»
- Κόντρα στα social media. Η τηλεοπτική «Ζήνα» συγκρούεται με τον τραμπιστή «Ηρακλή» για την εισβολή στο Καπιτώλιο
- Άμστερνταμ. Τέλος στα coffeshops.»Να μην είμαστε πόλος έλξης τουριστών για ήπια ναρκωτικά» λέει η δήμαρχος
- Συγκλονίζει ο θείος του 24χρονου που τραυματίστηκε τα Θεοφάνεια: «Διαγνώστηκε με τετραπληγία. Είχε κάνει τάμα για να γίνει καλά ο αδερφός του»
- Τρεις νεκροί από σύγκρουση αεροσκαφών στον αέρα. Ζωντανός μόνο ο πιλότος τους ενός αεροπλάνου. Πως συνέβη το μοιραίο δυστύχημα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Απίστευτο χιόνι στη Μαδρίτη! “Ντύθηκε” στα λευκά το Μπερναμπέου! Απολαυστικό βίντεο | Sportdog Team
- myΘέρμανση: Τι αλλάζει ως προς την εξυπηρέτηση των δικαιούχων
- Madwalk: Όλες οι εκρηκτικές εμφανίσεις του λαμπερού show που παντρεύει τη μουσική με τη μόδα
- H πρώτη ταινία του Joaquin Phoenix μετά το Oscar – Cineramen
- Ζόρικη νίκη και πρόκριση με ΜακΤόμινεϊ για την Μαν. Γιουνάιτεντ (ΒΙΝΤΕΟ) | Sportdog Team
- La Liga: Η Ρεάλ «χιόνισε» δύο βαθμούς στην Παμπλόνα! (Video+Photos)
- Ιωάννης Βαρβάκης
- MadWalk 2020: Δείτε τα εντυπωσιακά acts του λαμπερού show