Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη σωστή χρήση απολυμαντικών. Ποιες επιφάνειες και αντικείμενα πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά

Είναι αντικείμενα που πιάνουμε καθημερινά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την απολύμανση τους. Ίσως κάτω από άλλες συνθήκες να μην δίναμε τόση σημασία αλλά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού η καθαριότητα παίζει σωτήριο ρόλο. 

Κινητά, θήκες, λαπ τοπ, ακουστικά, τάμπλετ, τηλεχειριστήρια, πόμολα, διακόπτες, νιπτήρες, το καζανάκι, πάγκοι, τραπέζια, τσάντες και πορτοφόλια, αλλά και το τιμόνι με τον λεβιέ ταχυτήτων του αυτοκινήτου.

Παράλληλα ο ΕΟΔΥ εξέδωσε επίσημες οδηγίες

για την σωστή χρήση απολυμαντικών. Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά και σε για ποιες επιφάνειες. Οι ανθρώπινοι κορονοϊοί γενικά αδρανοποιούνται με διαδικασία απολύμανσης επιφανειών με αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως: Υποχλωριώδες νάτριο 5.25%, Αιθανόλη 70% και Υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,5%.

Αιθανόλη

Η δράση της αιθανόλης οφείλεται στην καταστροφή της μεμβράνης των μικροβίων με τη μετουσίωση (αλλαγή) των πρωτεϊνών τους. Η αιθανόλη είναι δραστική όταν είναι υδατικό διάλυμα καθόσον η μετουσίωση των πρωτεϊνών δεν επιτυγχάνεται απουσία νερού. Το πιο δραστικό διάλυμα είναι περιεκτικότητας 70 %, που καταστρέφει τα βακτήρια, το μυκοβακτηρίδιο της φυματιώσεως και τους μύκητες. Είναι επίσης δραστική στους ελυτροφόρους ιούς (π.χ. ιούς της γρίπης, παραγρίπης, του απλού έρπητα, του HIV και του SARS-CoV-2). Έχει μικρή δράση στους μη ελυτροφόρους ιούς (π.χ. ιό της ηπατίτιδας Α και Β, εντεροϊούς, ροταϊό, αδενοϊούς, νοροϊούς, ρινοϊούς) και στα πρωτόζωα. Η αιθανόλη για να είναι αποτελεσματική απαιτείται χρόνος επαφής ενός (1) λεπτού.Υποχλωριώδες νάτριο

Η απολύμανση με χλωρίνη είναι αποτελεσματική μόνο αν ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
• Πριν την εφαρμογή απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών με νερό και στη συνέχεια θα πρέπει να είναι στεγνές.
• Το διάλυμα χλωρίνης παρασκευάζεται πριν την χρήση και όχι από προηγούμενες ημέρες.
• Προσθέτουμε το λευκαντικό στο νερό και όχι το αντίθετο.
• Φροντίζουμε όλες οι επιφάνειες να περαστούν με το απολυμαντικό και το οποίο πρέπει να παραμείνει σε αυτές σύμφωνα τον απαιτούμενο χρόνο επαφής.
Για επιφάνειες που έχουν επιμολυνθεί απαιτείται διάλυμα 5.000 ppm, ήτοι 20 κουταλάκια του γλυκού (100 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε υποχλωριώδες νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό. Απαιτούμενος χρόνος δράσης 10 λεπτά.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα χλωρίνης απαιτείται περισσότερος χρόνος επαφής. Αυτό γίνεται με διάλυμα συγκέντρωσης 1.000 ppm ήτοι 4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε υποχλωριώδες νάτριο) σε 4 ποτήρια
(1 λίτρο) νερό. Απαιτούμενος χρόνος δράσης 30 λεπτά. Μετά τον απαιτούμενο χρόνο δράσης, οι επιφάνειες καθαρίζονται εκ νέου με νερό ώστε να απομακρυνθεί η χλωρίνη.Υφάσματα

Στα σταθερά υφάσματα επειδή είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι ανωτέρω απολυμαντικές ουσίες, ακολουθείται διαδικασία πλύσης σε υψηλή θερμοκρασία νερού (90°C) με τη χρήση κοινού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων ή εναλλακτικά σε χαμηλότερης θερμοκρασίας
πλύσης με χρήση λευκαντικού ή ομοειδών προϊόντων με απολυμαντική δράση.

Στην περίπτωση που κάποια αντικείμενα δεν μπορούν να καθαριστούν ή/και απολυμανθούν όπως περιγράφεται παραπάνω όπως π.χ. έπιπλα επικαλυμμένα με ταπετσαρία ή στρώματα, μπορεί να ακολουθηθεί μέθοδος καθαρισμού με ατμό.

The post Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη σωστή χρήση απολυμαντικών. Ποιες επιφάνειες και αντικείμενα πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα