«Οδός Αβύσσου Αριθμός 0». Η θεατρική παράσταση για τον εφιάλτη της Μακρονήσου που καθήλωσε κοινό και κριτικούς. Το συγκλονιστικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη για λίγες ακόμα παραστάσεις

Το 2018 συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από τον θάνατό του Μενέλαου Λουντέμη και 71 χρόνια από τη λειτουργία της Μακρονήσου ως στρατόπεδο συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης».

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Οδός Αβύσσου Αριθμός 0», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, έδειξε για άλλη μια φορά, αλλά και θύμισε στο κοινό τον σκοτεινό κόσμο της εξορίας στη Μακρόνησο.

Στο άγονο νησί των 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκίνησε η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης με εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού στις 19 Φεβρουαρίου

1947. Το σκεπτικό που συντάχθηκε μετά τις εκλογές της 1-4-1946, ανέφερε: «Αποφασίζεται ο περιορισμός των αριστερών στρατευσίμων εις ορισμένα στρατόπεδα δια να υποστούν αποτοξίνωσιν. Όλες οι στρατιωτικές μονάδες δέον όπως εκκαθαρισθούν από αριστερίζοντες ή υπόπτους αριστερισμού».

Η Μακρόνησος μέσα από τα μάτια του Μενέλαου Λουντέμη

Το μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0», είναι ένα από τα πιο βιωματικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη. Κάτοικοι της οδού Αβύσσου, στον αριθμό μηδέν και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης ο Γιώργης και ο Παναής. Άγρια θεριά, αμετανόητοι κομμουνιστές, που δε θα υπογράψουν δήλωση και δε θα χάσουν την ελπίδα τους για ζωή.
Στο έργο αυτό ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο.

Στη Μακρόνησο, ένα άγονο νησί 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεκίνησε η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης με εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς το υπουργείο Στρατιωτικών στις 19 Φεβρουαρίου 1947

Ο εξόριστος συγγραφέας

Ο Μενέλαος Λουντέμης, στην Κατοχή, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον Εμφύλιο συνελήφθη για τα «φρονήματα» του, δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο

Ο Μενέλαος Λουντέμης, στην Κατοχή, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον Εμφύλιο συνελήφθη για τα «φρονήματα» του, δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Το 1947, ο Λουντέμης συλλαμβάνεται και εξορίζεται στη Μακρόνησο, ενώ η γυναίκα του Εμυ με την τρίχρονη κόρη τους Μυρτώ εξορίζεται στη Χίο και μετά στο Τρίκερι.
Το 1956 τον μετέφεραν στην Αθήνα από τον τόπο εξορίας του για να δικαστεί, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες» υπάρχουν «…προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας…».
Αφού διαβάστηκε το κατηγορητήριο, ερωτώμενος από τον πρόεδρο περί της ενοχής του απαντά: «Ναι, είμαι ένοχος. Οχι όμως γι’ αυτά που έγραψα, αλλά γι’ αυτά που δεν έγραψα και ακριβώς γιατί δεν τα έγραψα. Κατηγορούμαι ότι έγραψα για τους απλούς ανθρώπους, για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους φτωχούς. Μα για ποιους έπρεπε να γράψω; Εγώ αυτούς γνώρισα, αυτούς αγάπησα, μαζί τους μοιράστηκα και τις χαρές και τις πίκρες μου. Δίπλα τους γεύτηκα κι εγώ την πίκρα της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας και ήταν οι μόνοι που μου συμπαραστάθηκαν. Γι’ αυτό και αισθάνομαι φταίχτης που δεν έγραψα όσα έπρεπε να γράψω γι’ αυτούς».

Οταν φτάνει να περιγράψει το δράμα του παιδιού και της γυναίκας του, ο πρόεδρος παρατηρεί: «Αν πράγματι νιώθεις στοργή για το παιδί και τη γυναίκα σου, θα ‘πρεπε να ‘χεις κάνει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ». Και ο Λουντέμης απαντά: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ». Αλλωστε, το γράφει και στο «Ενα παιδί μετράει τ’ άστρα»: «Ζωντανός θα πει περήφανος»!

Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από κοινό και κριτικούς η παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη , δίνει παράταση έως τις 29 Απρίλη.
Το έργο είναι διασκευασμένο για το θέατρο από την Σοφία Αδαμίδου και παίζεται, στη σκηνή του OLVIO theater .

«Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη , δίνει παράταση έως τις 29 Απρίλη

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης.
Τη φωνή του «δανείζει» ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Μέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:00, Σάββατο: 19:00, Κυριακή 18:00 όλο τον Απρίλη έως και τη Κυριακή 29 Απρίλη
Olvio Theater |Φαλαισίoυ 7 |Γκάζι |2103414118

The post «Οδός Αβύσσου Αριθμός 0». Η θεατρική παράσταση για τον εφιάλτη της Μακρονήσου που καθήλωσε κοινό και κριτικούς. Το συγκλονιστικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη για λίγες ακόμα παραστάσεις appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα