Οι άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας. Εκπληκτική ομορφιά και μύθοι. Ο τέταρτος άθλος του Ηρακλή, το ποτάμι που χάθηκε από την ντροπή του

Καταρράκτες άγνωστοι, κρυμμένοι μέσα σε πλούσια βλάστηση και βουνοκορφές. Ορμητικά νερά που ρέουν σε τοπία φυσικού κάλλους και προσεγγίζονται μέσα από δύσβατα μονοπάτια, γεφυρούλες και δρομάκια. Μυθικά υδάτινα μέρη, ανά την Ελλάδα, με μαγευτική ομορφιά που περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Καταρράκτες Νεμούτας

Ένα από τα μυστικά του Ερυμάνθου είναι οι καταρράκτες του.

Καταρράκτης Νεμούτας στο φαράγγι του Ερύμανθου. Youtube

Σε ένα μικρό χωριό της Ηλείας, τη Νεμούτα, ορμητικά νερά κυλούν από ένα ύψος έως και 20 μέτρα για

να καταλήξουν στο φαράγγι του Ευρύμανθου. Στην περιοχή αυτή ζούσαν Κένταυροι και μυθικά πλάσματα, καθώς και ο Ερύμανθος Κάπρος. Ο τέταρτος από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή ήταν ένα αγριογούρουνο που συμβόλιζε τη μανία του ποταμού όταν θύμωνε και φούσκωναν τα νερά του προκαλώντας καταστροφές στην περιοχή.

Οι καταρράκτες της Νεμούτας είναι ένας τόπος μαγευτικός, αλλά σχεδόν άγνωστος. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε από δύο ντόπιους πεζοπόρους, τον Νίκο Σιάκκουλη και τον Παναγιώτη Παπαηλίου, οι οποίοι χαρτογράφησαν τους 30 καταρράκτες της περιοχής και τους έκαναν γνωστούς δημοσιεύοντας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια, ορειβατικές και πεζοπορικές ομάδες, καθώς και μεμονωμένοι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν την σπάνια ομορφιά της.

Στην Νεμούτα υπάρχουν 30 καταρράκτες. Youtube

Ένα μονοπάτι 12χλμ ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης για να καταλήξει στο φαράγγι. Η διαδρομή μέσα στο τροπικό δάσος κρύβει στοιχεία άγριας πανίδας και χλωρίδας. Μετά από ένα δεκάλεπτο περπάτημα θα συναντήσετε τον πρώτο καταρράκτη που οι κάτοικοι αποκαλούν «Πύλη του Παραδείσου», ενώ ένα πέτρινο γεφύρι οδηγεί στη ρεματιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες. Ανάμεσα τους ο καταρράκτης του Αι Γιάννη και ο Σουφάλας. 16 ακόμα καταρράκτες βρίσκονται στην ρεματιά του Άμπουλα, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι.

Καταρράκτης Νεμούτας ύψους 20 μέτρων μέσα σε πλούσια βλάστηση. Youtube

Η ονομασία Νεμούτα έχει πολλές ετυμολογικές ερμηνείες. Άλλοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από την αρχαία λέξη νέμο, που σημαίνει βοσκότοπος, ή το αρχαίο ρήμα νέμω, που σημαίνει μοιράζω. Για τους κατοίκους της περιοχής, όμως, Νεμούτα σημαίνει το τελευταίο κλειδί του παραδείσου, που βρίσκεται σε καλά χέρια.

Καταρράκτες Ορλιά

Οι παραμυθένιοι καταρράκτες του Ολύμπου στοιχειώνονται από έναν αρχαίο μύθο.

Ο καταρράκτης που «ουρλιάζει». Youtube

Ο ποταμός Ορλιάς, όπου ξεχύνονται οι καταρράκτες, πήρε το όνομα του από το θόρυβο, βουητό του νερού. Σύμφωνα με τον μύθο, ο αρχαίος αυτός ποταμός ονομαζόταν Ελικώνας και βρισκόταν στην Πιερία. Εκεί, ξέπλυναν τα χέρια τους οι Μαινάδες, οι μαινόμενες γυναίκες του Διόνυσου, όταν σκότωσαν τον Ορφέα. Οι Μαινάδες μετανιωμένες για την πράξη τους θέλησαν να εξαγνιστούν στα νερά του ποταμού Ελικώνα, αλλά εκείνος χάθηκε από την ντροπή του στα έγκατα της γης. Έπειτα, ξανά βγήκε στην επιφάνεια, κοντά στο Δίον, με το όνομα Βαφύρας, βαμμένος δηλαδή από το αθώο αίμα του Ορφέα.

Οι καταρράκτες του Ορλιά σχηματίζουν φυσικές πισίνες.Youtube

Στη σημερινή τοποθεσία, στην αρχή της διαδρομής, ένας βράχος με ζωγραφισμένη μια κόκκινη καρδιά μας καλεί να τον ακολουθήσουμε. Τότε, φτάνουμε στον πρώτο καταρράκτη, ο οποίος δημιουργεί μια μικρή λιμνούλα. Μετά από περπάτημα, περίπου τριών λεπτών, θα καταλήξουμε και στον δεύτερο καταρράκτη, ο οποίος είναι πιο ψηλός και επιβλητικός. Σχηματίζει μια μεγαλύτερη λίμνη, σαν φυσική πισίνα, που προσφέρει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα θαλάσσιων σπορ.

Καταρράκτες Νέδας

Μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ο ποταμός με το γυναικείο όνομα Νέδα, διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι 32χλμ με καταρράκτες και σχηματιστές λιμνούλες.

Ο καταρράκτης στο ποτάμι της Νέδας, της κόρης του Ωκεανού. Youtube

Στην ελληνική μυθολογία, η Νέδα ήταν η θεότητα των νερών, κόρη του Ωκεανού και μία από τις νύμφες που ανέθρεψαν τον Δία. Επειδή η περιοχή της Αρκαδίας ήταν άνυδρη, η Ρέα σχημάτισε με το ραβδί της ένα ποτάμι, πριν παραδώσει τον Δία στις νύμφες. Το ποτάμι πήρε το όνομα Νέδα και αποτέλεσε το σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Περνώντας ένα γεφύρι φτάνεις στον επόμενο καταρράκτη. Youtube

Η Νέδα πηγάζει στα ορεινά των δύο νομών, κοντά στην Ανδρίτσαινα και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μονοπάτι για τους καταρράκτες ξεκινά από ένα πέτρινο μικρό γεφύρι. Έπειτα από πεζοπορία 15 λεπτών, εμφανίζεται ο πρώτος καταρράκτης 7 μέτρων με τα γαλαζοπράσινα νερά του. Ενώ, 5 λεπτά αργότερα, διασχίζοντας μια μικρή μεταλλική γέφυρα θα συναντήσουμε τον μεγάλο καταρράκτη ύψους 20 μέτρων.

Οι καταρράκτες της Νέδας είναι ένα ανεκμετάλλευτο αξιοθέατο, χωρίς διαμορφωμένα δρομάκια. Η φύση, εκεί, είναι ανέγγιχτη, γι’ αυτό και η διαδρομή μέσα στα πλατάνια και στα στενά μονοπάτια, αν και μαγευτική, μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.

Καταρράκτες Μυλοπόταμου

Στο νησί της Αφροδίτης, στα Κύθηρα, υπάρχει ένα ειδυλλιακό τοπίο με πυκνή βλάστηση και καταρράκτες που άλλοι τους αποκαλούν «Νεράιδας» και άλλοι «Φόνισσας».

Καταρράκτης της Φόνισσας ή Νεράιδας.Youtube

Στην περιοχή του Μυλοπόταμου, στους εγκαταλελειμμένους νερόμυλους, πολλοί μιλούν για έναν τόπο με καταρράκτες και σχηματιστές λιμνούλες που έχει φτιαχτεί από νεράιδες. Ωστόσο, οι καταρράκτες, αυτοί, στιγματίζονται κι από έναν τραγικό μύθο. Δυο γυναίκες μάλωναν στην κορυφή του γκρεμού, εκεί απ’ όπου πέφτει το νερό. Τότε, η μία έσπρωξε την άλλη μέσα στα ορμητικά νερά και την σκότωσε. Έτσι, οι καταρράκτες έμειναν στην ιστορία ως «καταρράκτες της φόνισσας».

Στο μονοπάτι για τον πρώτο καταρράκτη θα σε συνοδεύσουν δεκάδες λιβελούλες. Οι λεύκες και τα πλατάνια, σε συνδυασμό με τα καταπράσινα νερά της λίμνης, που σχηματίζεται από τον 20 μέτρα ύψους καταρράκτη, σίγουρα θα σε μαγέψουν. Λίγο πιο πέρα, ένας, ακόμη, μικρότερος καταρράκτης τρέχει ασταμάτητα δημιουργώντας λιμνούλες με παγωμένα νερά.

Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε στη ΜτΧ:  Οι απρόσιτοι καταρράκτες του Γράμμου. Βρίσκονται σε υψόμετρο 2.444 μέτρων και από εκεί «παίρνει ζωή» ο Αλιάκμονας (βίντεο drone)…

The post Οι άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας. Εκπληκτική ομορφιά και μύθοι. Ο τέταρτος άθλος του Ηρακλή, το ποτάμι που χάθηκε από την ντροπή του appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα