Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και οι μάχες στην λιμνοθάλασσα με την στρατιά του Ιμπραήμ. Η πείνα και η απόφαση για ηρωική Έξοδο. Νέα εκπομπή

Την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Μετά την πολύμηνη πολιορκία του Κιουταχή, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ζήτησε τη βοήθεια του Αιγυπτίου Μεχμέτ Αλή για να κάμψει την αντίσταση στο Μεσολόγγι.

Την στρατιωτική επιχείρηση ανέλαβε ο Ιμπραήμ με την στρατιά του. Όλες οι επιθέσεις του από στεριά απέτυχαν και τότε άλλαξε τακτική. Αποφάσισε τον θαλάσσιο αποκλεισμό της πόλης.

Την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY

Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει τις σκληρές μάχες στα νησάκια της λιμνοθάλασσας, όπου μικρός αριθμός υπερασπιστών αναμετρήθηκε με χιλιάδες τουρκο-αιγύπτιους. Στο Βασιλάδι και τον Ντολμά έπεσαν ηρωϊκά, αλλά στην Κλείσοβα έγραψαν ένα αξεπέραστο στρατιωτικό έπος: 131 Έλληνες κατατρόπωσαν 6000 επιτιθέμενους της στρατιάς του Ιμπραήμ.

Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει τις σκληρές μάχες στα νησάκια της λιμνοθάλασσας, όπου μικρός αριθμός υπερασπιστών αναμετρήθηκε με χιλιάδες τουρκο-αιγύπτιους.

Η πείνα όμως και η εξαθλίωση μέσα στην πόλη αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος εχθρός. Ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν πώς μετά από 11 μήνες ανηλεούς πολιορκίας οι Μεσολογγίτες δεν ηττήθηκαν στρατιωτικά αλλά εξαντλήθηκαν από την πείνα. Οι υπερασπιστές αποκλεισμένοι από την τροφοδοσία, χωρίς βοήθεια από την Κυβέρνηση του Ναυπλίου, αναγκάστηκαν να φάνε γάτες, ποντίκια, ακόμη και νεκρούς για να επιβιώσουν.

Ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν πώς μετά από 11 μήνες ανηλεούς πολιορκίας οι Μεσολογγίτες δεν ηττήθηκαν στρατιωτικά αλλά εξαντλήθηκαν από την πείνα

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το χαμένο ημερολόγιο του γιατρού Πέτρου Στεφανίτζη που πρόσφατα εντοπίστηκε. Συμμετείχε στις πολιορκίες και στην Έξοδο και αναφέρεται στο θέμα της πείνας και της πτωματοφαγίας.

Τον Απρίλιο του 1826, οι πολιορκημένοι αποφάσισαν την Έξοδο από το Μεσολόγγι. Ωστόσο φαίνεται ότι το σχέδιο προδόθηκε και οι «εξοδίτες» παγιδεύτηκαν. Στη συνέχεια οι τουρκο- αιγύπτιοι εισέβαλαν στην πόλη και έσφαξαν αδιακρίτως όποιους έβρισκαν. Όσα γυναικόπαιδα σώθηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.

Τον Απρίλιο του 1826, οι πολιορκημένοι αποφάσισαν την Έξοδο από το Μεσολόγγι

Πρόκριτοι του νησιού, που είχαν μετατρέψει τα σπίτια τους σε πυριτιδαποθήκες, αντιστάθηκαν μέχρι τέλους και την ύστατη στιγμή ανατινάχτηκαν μαζί με τους Τουρκοαιγύπτιους, όπως ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης. Μαρτυρικό τέλος είχε και ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ που ανατίναξε τον Ανεμόμυλο.
Χιλιάδες ζεύγη κομμένων αυτιών στάλθηκαν στο Σουλτάνο από τον Κιουταχή και τον Ιμπραήμ. Αμέτρητοι ήταν οι αγωνιστές που αποκεφαλίσθηκαν.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» όπως τους περιέγραψε στο ποίημά του ο Διονύσιος Σολωμός, δεν παραδόθηκαν ποτέ και η ήττα τους, ήταν από τις πιο ένδοξες της ιστορίας

Η Έξοδος του Μεσολογγίου συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη και μετέστρεψε υπέρ των Ελλήνων την στάση των ευρωπαίων ηγεμόνων.
Έτσι αναγνωρίστηκε σταδιακά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Η θυσία των Μεσολογγιτών άλλαξε τη μοίρα της επανάστασης. Εκατοντάδες λογοτεχνικά έργα και πίνακες ζωγραφικής, όπως του Ντελακρουά, προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα φιλελληνισμού και κινητοποίησαν σημαντικούς αξιωματούχους υπέρ των Ελλήνων.
Οι «Ελεύθεροι» Πολιορκημένοι όπως τους περιέγραψε στο ποίημά του ο Διονύσιος Σολωμός, δεν παραδόθηκαν ποτέ και η ήττα τους, ήταν από τις πιο ένδοξες της ιστορίας.

Στην εκπομπή μιλούν:

Χριστίνα Κουλούρη – Καθηγήτρια Ιστορίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θάνος Βερέμης – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Νίκος Κορδόσης – Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος»
Αντώνης Διακάκης – Δρ. Ιστορίας
Γιώργος Αποστολάκος – Ιστορικός Ερευνητής – Διπλωματούχος Ξεναγός
Μάκης Κουτσαγγέλης – Ιστορικός Ερευνητής
Γεράσιμος Ρεπάσος – Ιστορικός Ερευνητής
Αννίτα Πρασσά – Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Μαγνησίας
Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος
Ανάργυρος Φαγκρίδας – Ιστορικός Ερευνητής του ’21 – Συγγραφέας
Γιάννης Γρυντάκης – Δρ. Ιστορίας
Πολυξένη Χαραλαμποπούλου- Κανούτα – Φιλόλογος – Μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν: 

Ο Όμιλος Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» με τους:
Ευστράτιο Τρικαλινό, Δήμητρα Τρικαλινού, Δημήτριο Μυλωνά, Δημήτριο Γκιάφη, Δημήτριο Ανδρίτσο, Νικόλαο Μανιάκη, Κωνσταντίνο Σεβαστό, Ιωάννη Περιστέρη, Γεώργιο Σαργιάννη, Ζωή Κότσαλου, Χριστίνα Μπαρόνου, Φανή και Ελένη Τσιρογιάννη, Αφροδίτη Παπαδογεώργου.
Ο Σύλλογος Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζηκότσικας» με τους:
Θεοφάνη Μπούτη, Αντώνη Ξένο, Ηρακλή Μαγδαληνό, Γεώργιο Κυπριώτη, Παναγιώτη Μπούρη, Μάριο Φασόη

Η εκπομπή προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS

The post Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και οι μάχες στην λιμνοθάλασσα με την στρατιά του Ιμπραήμ. Η πείνα και η απόφαση για ηρωική Έξοδο. Νέα εκπομπή appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα