Οι ρεαλιστικές προσωπογραφίες των οπλαρχηγών. Ήταν έργο του Γερμανού φιλέλληνα Κρατσαΐζεν που έλαβε μέρος στην πολιορκία της Αθήνας. Ζωγράφισε τον Καραϊσκάκη λίγο πριν σκοτωθεί
Οι εντυπωσιακές προσωπογραφίες των αγωνιστών του 1821 από τον Γερμανό φιλέλληνα Καρλ Κρατσαΐζεν, που πολέμησε στο πλευρό των ελλήνων, προκαλούν εντύπωση για την αληθοφάνεια και την πλαστικότητά τους. Ενδιαφέρον έχει και η περιπέτεια του έργου του καθώς στην Ελλάδα έφτασαν μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.
Στη συγκεκριμένη συλλογή είχε αναφερθεί ο συγγραφέας Παντελής Πρεβελάκης, στενός φίλος του Καζαντζάκη (έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, 1980) :
«Τα εικονιζόμενα πρόσωπα τα συνδέειΟ Γερμανός φιλέλληνας προσωπογράφος
Ο Καρλ Κρατσαΐζεν (1794-1878), ήταν Γερμανός στρατιωτικός, σημαίνων Φιλέλληνας και ζωγράφος, που φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των βασικών αγωνιστών του 1821. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, εκτός από το ότι η γενέτειρά του ήταν η πολίχνη Kastellaun της Ρηνανίας – Παλατινάτου. Το 1812 κατετάγη στον Βαυαρικό Στρατό και έλαβε μέρος στον πόλεμο του Έκτου Συνασπισμού κατά της Γαλλίας, το 1813- 1814.
Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, ο Καρλ Κρατσαΐζεν εξεδήλωσε τα φιλελληνικά του αισθήματα. Τον Αύγουστο του 1826, υπηρετούσε στην Βαυαρία, με τον βαθμό του υπολοχαγού (ΠΖ), όταν αποφάσισε να μεταβεί στην Ελλάδα για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων.
Δίχως να εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από την υπηρεσία του, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι από το Μόναχο, και έφθασε εν τέλει στο Ναύπλιο μέσω Ιταλίας (Ανκόνα), Δυρραχίου, Κέρκυρας, Ζακύνθου, με ενδιάμεσους σταθμούς τον Πόρο, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα.
Στην Αθήνα κατατάχθηκε στο σώμα Βαυαρών εθελοντών υπό τον Karl Wilhelm von Heideck. Το Σώμα αυτό είχε δημιουργηθεί κατά προτροπή του βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκου A’, πατέρα του μελλοντικού βασιλέα της Ελλάδος Όθωνος.
Διαβάστε ακόμα: Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε τις μεγάλες μάχες της Επανάστασης του 1821. Τον προσέλαβε ο στρατηγός Μακρυγιάννης για να μάθουν καλύτερα την ιστορία τους οι Έλληνες
Αν και έμεινε μόνο για ένα χρόνο στην Ελλάδα, ως τον Αύγουστο του 1827, συμμετείχε σε σημαντικές μάχες, ιδιαίτερα στην Αθήνα. Επίσης, η παρουσία του στην Αίγινα, συμπίπτει με την άφιξη του πρώτου ελληνικού ατμόπλοιου, του «Καρτερία» (κυβερνήτης του οποίου ήταν ο Άγγλος φιλέλληνας Frank Abney Hastings), καθώς και της φρεγάτας «Ελλάς».
Το πορτραίτο του Κωνσταντίνου ΚανάρηΚατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο Κρατσαΐζεν υπηρέτησε στη Σαλαμίνα και στο Ναύπλιο ενώ έλαβε μέρος στην πολιορκία των Αθηνών το 1826, υπό τις διαταγές του Καρόλου Φαβιέρου. Επίσης, αγωνίσθηκε στην πολιορκία της Ακροπόλεως, το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο του 1827, αλλά και στη μάχη του Φαλήρου, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Ο Κρατσαΐζεν, φιλοτέχνησε το πρόσωπο του Έλληνα Στρατηγού μία ημέρα πριν τον θανάσιμο τραυματισμό του. Τον Αύγουστο του 1827 ο Κρατσαΐζεν φιλοτέχνησε το τελευταίο του ιχνογράφημα στην Ελλάδα, αυτό του σπουδαίου Φιλέλληνα βαρόνου Friedrich Eduard von Rheineck (1796-1854).
Μετά την επιστροφή του στην Γερμανία, ο Κρατσαΐζεν αποτάχθηκε από τον Βαυαρικό στρατό, εξαιτίας της απουσίας του χωρίς άδεια, κάτι που συνιστούσε “λιποταξία”. Επανήλθε όμως στις τάξεις του στρατεύματος, με παράλληλη απόδοση των στρατιωτικών του βαθμών, χάριν της υπηρεσίας του στην Ελλάδα υπό τις διαταγές του Karl Wilhelm von Heideck.
Το πορτραίτο του ΝικηταράΟ Κρατσαΐζεν υπήρξε ιππότης πολλών Γερμανικών Παρασήμων, ενώ ταυτόχρονα ήταν κάτοχος των Ελληνικών ηθικών αμοιβών του Αργυρού Αριστείου του Αγώνος και του Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών του Σωτήρος. Υπόμνηση της πολεμικής δραστηριότητας του Κρατσαΐζεν στην Ελλάδα, αποτελεί η απεικόνισή του στον πίνακα «Το εν Πειραιεί στρατόπεδον του Καραϊσκάκη κατά το έτος 1827«, τον οποίο φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Βρυζάκης.
Ο Γερμανός αξιωματικός, τοποθετημένος στην κάτω αριστερή γωνία του πίνακα, στέκεται ανάμεσα στους φουστανελοφόρους, με λυγισμένο το δεξιό του πόδι, ενώ δείχνει την Ακρόπολη των Αθηνών με το αριστερό του χέρι.
Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα. Δημιουργός Θεόδωρος Βρυζάκης. 1855Ο Καρλ Κρατσαΐζεν δεν άφησε απομνημονεύματα, ούτε σημειώσεις. Άφησε όμως ένα ιδιαίτερα σημαντικό καλλιτεχνικό και ιστορικό έργο.
Το πορτραίτο του ΚουντουριώτηΌλα άρχισαν στις 11 Αυγούστου 1826 στο Ναύπλιο, όταν ο Κρατσαΐζεν συνάντησε τον Γεώργιο Κουντουριώτη και σκιτσάρισε το πορτραίτο του, το οποίο ήταν το πρώτο που δημιούργησε. Σταδιακά, γνώρισε προσωπικά τους περισσοτέρους από τους αγωνιστές και τους παράγοντες της Ελληνικής Εθνεγερσίας του 1821.
Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν πυρπολητές, καπεταναίοι, οπλαρχηγοί, προεστοί και Φιλέλληνες. Αρχικά σχεδίαζε το πορτραίτο τους και στη συνέχεια τους ζητούσε να υπογράψουν το έργο που τους απεικόνιζε ως πιστοποιητικό αυθεντικότητας.
Γεώργιος Κουντουριώτης, 1828. Λιθογραφία σε χαρτί, 28,7 x 23,9 εκ.Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, δημιούργησε μία σειρά από λιθογραφίες που μας προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε με ακρίβεια την όψη των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Νικηταρά, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Ανδρέα Μιαούλη, Κωνσταντίνου Κανάρη, Κίτσου Τζαβέλλα, Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, αλλά και των Τομπάζη, Γεωργίου Κουντουριώτη, Γεωργίου Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Ζαΐμη, Σισίνη και πολλών άλλων. Ακόμα φιλοτεχνήθηκαν πολλοί γνωστοί Φιλέλληνες, όπως οι Charles Fabvier, Frank Hastings και Thomas Gordon.
Τι απέγινε η συλλογήΜετά τον θάνατο του Κρατσαΐζεν, η συλλογή με το έργο του περιήλθε ως κληρονομιά στην κόρη του, την Maria Krazeisen – Fetova, σύζυγο του Ρώσου καθηγητή Ion Radionov Fetov, ο οποίος δίδασκε στο Βερολίνο και μετά στο Γαλάτσι της Ρουμανίας. Μετά τον θάνατο της Μαρίας, ο σύζυγος της ενημέρωσε τον Έλληνα ζωγράφο Νικόλαο Γύζη για την ύπαρξη των λιθογραφιών και πως ήθελε να τις παραχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο Γύζης του συνέστησε να τις παραχωρήσει στο (υπό ίδρυση) Μουσείο της πόλεως των Αθηνών. Στις 13 Φεβρουαρίου 1926, ο Fetov κατέθεσε το ιστορικό της συλλογής και ενημέρωσε επίσημα το Ελληνικό προξενείο στο Γαλάτσι της Ρουμανίας, ενώ ανέθεσε τα σχετικά με την πώληση στον Έλληνα κάτοικο εξωτερικού Αντύπα.
Το πορτραίτο του Ανδρέα ΜιαούληΛίγο καιρό αργότερα, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, τότε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, ζήτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει το κληροδότημα, όπως και συνέβη, έναντι του ποσού των 200.000 δραχμών, και στη συνέχεια να το παραδώσει στην Εθνική Πινακοθήκη. Στη συλλογή περιλαμβάνονται η κασετίνα με τα υδροχρώματα και τα πινέλα του Κρατσαΐζεν, το δερμάτινο σελάχι του αγωνιστή του 1821 Δημητρίου Πλαπούτα, το οποίο εκτίθεται στο Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείο στο Ναύπλιο, μια φωτογραφία του ζωγράφου και 24 λιθογραφίες.
Διαβάστε ακόμα: Θεόδωρος Βρυζάκης. Ο ζωγράφος της Επανάστασης που οι Τούρκοι κρέμασαν τον πατέρα του. Ποιον πίνακά του τοποθέτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου
Παράλληλα αποκτήθηκε και ο λεπτομερής κατάλογος των έργων στη Ρουμανική γλώσσα, με περιληπτική εισαγωγή του ιστορικού, όπου τονίζεται ότι οι προσωπογραφίες είναι σχεδιασμένες εκ του φυσικού και ότι κάθε μια φέρει τις ιδιόχειρες υπογραφές των απεικονιζομένων. Οι λιθογραφίες του Κρατσαΐζεν βρίσκονται στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα και μέχρι σήμερα η συλλογή έχει παρουσιασθεί τρεις φορές σε εκθεσιακό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παντελή Πρεβελάκη, οι προσωπογραφίες του Κρατσαΐζεν «είναι αρκετές για να συνθέσουν την αρχέτυπη εικόνα του Εθνικού Αγωνιστή που αναζητεί το ομαδικό υποσυνείδητο. Ιδωμένη από την ιστορική και ψυχολογική πλευρά, η κάθε προσωπογραφία αποτελεί μια ανεκτίμητη μαρτυρία για την φυλή, τον χαρακτήρα, την κοινωνική κατάσταση του εικονιζομένου».
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα έγραψε σχετικά: «Ο Καρλ Κρατσάιζεν έβαζε τον εικονιζόμενο να υπογράψει στο κάτω μέρος του χαρτιού. Του οφείλουμε θαυμασμό για την πρόνοια του και ευγνωμοσύνη γι’ αυτή τη σιωπηλή αλλά ψηλαφητή μαρτυρία … Ο Καρλ Κρατσάιζεν αν δεν είχε πάρει μαθήματα ζωγραφικής, είχε ασκηθεί τόσο πολύ, ώστε τα σχέδιά του δεν μπορούν να θεωρηθούν έργα ερασιτέχνη. Το βλέμμα του διεισδυτικό, οξύ και υποστηρίζεται από ένα χέρι που σχεδιάζει διστακτικά μεν, αλλά με μεγάλη ακρίβεια και ευαισθησία. Συχνά τα σχέδιά του έχουν την ποιότητα του νεοκλασικού ζωγράφου Ενγκρ … Οφείλουμε πράγματι ευγνωμοσύνη τόσο στους κληρονόμους του Κρατσάιζεν που διαφύλαξαν αυτόν τον θησαυρό όσο και στον Ζαχαρία Παπαντωνίου, διευθυντή τότε της Εθνικής Πινακοθήκης, που είχε την έμπνευση να τον αποκτήσει το 1926».
Πηγή: Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και Εθνική Πινακοθήκη
Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό Πέτρο Δημητρίου για την επισήμανση των αποσπασμάτων του Παντελή Πρεβελάκη και τον σχολιασμό των προσωπογραφιών
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Πιτερ Φον Ες. Ο Γερμανός ζωγράφος που ζωγράφισε τα πολεμικά γεγονότα και τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης (φωτο)
The post Οι ρεαλιστικές προσωπογραφίες των οπλαρχηγών. Ήταν έργο του Γερμανού φιλέλληνα Κρατσαΐζεν που έλαβε μέρος στην πολιορκία της Αθήνας. Ζωγράφισε τον Καραϊσκάκη λίγο πριν σκοτωθεί appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Άγριες Μέλισσες: Η σοκαριστική ομολογία γκρεμίζει το σύμπαν
- Άγριες Μέλισσες: Ζωή γεμάτη από φόβο & δυστυχία – Τί είδαμε χθες
- Οριστικό και επίσημο – Παρελθόν ξένος άσος από τον ΠΑΟΚ! | Sportdog Team
- Τεράστια ανατροπή με τον Μάρκο Σεφερλή…
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος. Υπήρξε μάχιμος ρεπόρτερ και δημιουργός της επιτυχημένης εκπομπής «Νυχτερινός Επισκέπτης» στην ΕΡΤ
- Όταν ο Σωτήρης Κοντιζάς ήταν Εύζωνας
- Οι ρεαλιστικές προσωπογραφίες των οπλαρχηγών. Ήταν έργο του Γερμανού φιλέλληνα Κρατσαΐζεν που έλαβε μέρος στην πολιορκία της Αθήνας. Ζωγράφισε τον Καραϊσκάκη λίγο πριν σκοτωθεί
- Αντίστροφη μέτρηση για το Ελληνικό: Εικόνες από τα σχέδια ανάπλασης
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή 26/3
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος. Υπήρξε μάχιμος ρεπόρτερ και δημιουργός της επιτυχημένης εκπομπής «Νυχτερινός Επισκέπτης» στην ΕΡΤ
- Οι ρεαλιστικές προσωπογραφίες των οπλαρχηγών. Ήταν έργο του Γερμανού φιλέλληνα Κρατσαΐζεν που έλαβε μέρος στην πολιορκία της Αθήνας. Ζωγράφισε τον Καραϊσκάκη λίγο πριν σκοτωθεί
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Οι ρεαλιστικές προσωπογραφίες των οπλαρχηγών. Ήταν έργο του Γερμανού φιλέλληνα Κρατσαΐζεν που έλαβε μέρος στην πολιορκία της Αθήνας. Ζωγράφισε τον Καραϊσκάκη λίγο πριν σκοτωθεί
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος. Υπήρξε μάχιμος ρεπόρτερ και δημιουργός της επιτυχημένης εκπομπής «Νυχτερινός Επισκέπτης» στην ΕΡΤ
- Ξεπέρασαν τους 700 οι διασωληνωμένοι. 2.588 τα νέα κρούσματα, τα 1.317 στην Αττική – 52 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Ο χάρτης με τη γεωγραφική κατανομή
- Κάρολος. Φωτογραφικό ντοκουμέντο με τον πατέρα του Φίλιππο ντυμένο τσολιά στην Αθήνα. Του απένειμαν το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών
- Σονέτα, σκίτσα και γλυπτά για το «Κορίτσι της Ελλάδας». Η τραγική ιστορία της 7χρονης Γαρυφαλλιάς που σκλάβωσαν οι Τούρκοι στη Χίο το 1824
- Παρακολουθήστε live από το Σύνταγμα την στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821
- Συγκινητική η τελετή της έπαρσης της σημαίας στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης (φωτο και βίντεο)
- Daily Mail. «Ο Κάρολος επισκέφθηκε τη «γη του παππού του»» – «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο»
- Φωτιά στο Μάτι. Ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Ματθαιόπουλος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Φαν’τ Σχιπ; Σαν… το παλιό κρασί ο Τζαβέλλας – “Δικαίωση” Μαρτίνς! | Του Ηλία Λιβάνιου
- Μπακασέτας: «Περήφανος για τους συμπαίκτες μου»!
- Βιλερμπάν – Ρεάλ Μαδρίτης 71-74: Με την… ψυχή στο στόμα (video)
- Άγριες Μέλισσες: Ζωή γεμάτη από φόβο & δυστυχία – Τί είδαμε χθες
- Άγριες Μέλισσες: Η σοκαριστική ομολογία γκρεμίζει το σύμπαν
- H νέα σειρά από τους δημιουργούς του La Casa De Papel σαρώνει για το Netflix στην Ελλάδα – Cineramen
- Ισπανία – Ελλάδα 1-1: Παλικάρια στη Γρανάδα! – Δείτε τα γκολ (videos+photos)