Ορατό μετά από 800 χρόνια το «αστέρι της Βηθλεέμ». Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που προκαλεί η σύζευξη του Κρόνου με τον Δία. Τι λένε οι ειδικοί.

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο απολαμβάνουμε σήμερα το βράδυ, καθώς το «Αστέρι της Βηθλεέμ» θα εμφανιστεί στον ουρανό για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια.

Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος, θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο, που φαίνονται σχεδόν να αγγίζονται και να «φιλιούνται», μοιάζοντας με διπλό πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο

γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών -όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη – είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια. Όμως η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος θα φαίνονται ότι έρχονται τόσο κοντά. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226 εν μέσω Μεσαίωνα.

Τα σπάνια περιοδικά «ραντεβού» των δύο μεγάλων αέριων πλανητών οφείλονται στις αταίριαστες τροχιές τους. Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, χρειάζεται σχεδόν 12 γήινα χρόνια για μια πλήρη περιφορά περί τον Ήλιο, ενώ ο Κρόνος σχεδόν 30. Επιπλέον, οι δύο γίγαντες κινούνται σε τροχιές με διαφορετική κλίση πέριξ του μητρικού μας άστρου, κάτι που επίσης καθιστά πιο δύσκολη τη σύζευξη τους.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Για περίπου πέντε μέρες πριν και μετά την 21η Δεκεμβρίου οι δύο πλανήτες θα φαίνονται να απέχουν μεταξύ τους μια απόσταση το πολύ όσο η διάμετρος της Σελήνης. Όσοι προτιμούν να περιμένουν, θα ξαναδούν το κοντινό ζευγάρι Δία και Κρόνου το Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.

Τι σχέση έχει με όλο αυτό, το αστέρι της Βηθλεέμ. Τα ιερά βιβλία του Χριστιανισμού αναφέρουν πως οι τρεις μάγοι, με πυξίδα τους ένα λαμπερό αστέρι οδηγήθηκαν στη φάτνη όπου γεννήθηκε ο Χριστός στη Βηθλεέμ. Η περίοδος που συμβαίνει η Σύνοδος ΚρόνουΔία, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερείσματα για το κατά πόσο, ήταν αυτό το αστρονομικό φαινόμενο που δημιούργησε τον μύθο του άστρου της Βηθλεέμ.

Εκείνος που καταγράφει την ιστορία του άστρου της Βηθλεέμ είναι ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, με αρκετούς μελετητές να υποθέτουν πως αναφερόταν σε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο και έλαβε χώρα τη νύχτα της γέννησης του Ιησού. Ο αστρονόμος Μάικλ Μολνάρ υποστήριξε για παράδειγμα πως το αστέρι της Βηθλεέμ δεν ήταν παρά μια έκλειψη του Δία στον αστερισμό του Κριού.

Την υπόθεση πως το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που θα παρακολουθήσουμε απόψε, δημιούργησε τον μύθο του άστρου της Βηθλεέμ, έκανε ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο Κέπλερ υποστηρίζει πως το φαινόμενο αυτό του «δίδυμου πλανήτη» παρατηρήθηκε γύρω στο 6 π.Χ. λειτούργησε ως έμπνευση για το αστέρι της Βηθλεέμ.

Σε κάθε περίπτωση, η θεολογική παράδοση βρίθει ιστοριών που συνδέουν τον ερχομό ενός ηγέτη με την άνοδο ενός λαμπρού άστρου στον ουρανό. Στην αρχαία παράδοση μάλιστα, έχει καταγραφεί η εμφάνιση του κομήτη Τζούλιαν λίγους μήνες μετά την δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα. Ένα φαινόμενο τόσο λαμπερό, που σύμφωνα με τους Ρωμαίους συγγραφείς της εποχής ήταν ορατό ακόμη και υπό το φως της ημέρας.

Έτσι, θεολόγοι υποστηρίζουν πως η ιστορία του άστρου της Βηθλεέμ ενδεχομένως να μην αποτυπώνει ένα ιστορικό αστρονομικό γεγονός, αλλά μια παραβολή για την ανάδειξη της σημασίας του γεγονότος στην πίστη του Χριστιανισμού.

Πηγή βίντεο: youtube

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikicommons

Διαβάστε ακόμα: Τα «τρομακτικά» βρέφη του Μεσαίωνα. Γιατί οι ζωγράφοι απεικόνιζαν το θείο βρέφος με χαρακτηριστικά ενήλικα

The post Ορατό μετά από 800 χρόνια το «αστέρι της Βηθλεέμ». Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που προκαλεί η σύζευξη του Κρόνου με τον Δία. Τι λένε οι ειδικοί. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα