Πλεξούδα Cornrows. Το χτένισμα σύμβολο της Αφρικής που αποτέλεσε πολιτιστική μνήμη των σκλάβων στην Αμερική. Διώχθηκε και στιγματίστηκε, αλλά επικράτησε ως μόδα
Οι πλεξούδες cornrows, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αφρικανικής κουλτούρας. Είναι ένας τρόπος έκφρασης με ιστορική σημασία χιλιάδων χρόνων.
Οι πλεξούδες και η κατασκευή τους αποτελούν μέρος τελετής και θεωρείται ότι έσωσε τη ζωή πολλών σκλάβων. Σήμερα, είναι ένα ευρέως δημοφιλές χτένισμα και στην Ευρώπη.
Είναι ένας περίτεχνος τρόπος πλεξίματος των μαλλιών που αρχίζει από πολύ κοντά στο τριχωτό της κεφαλής με μια χειροκίνητη και ανοδική κίνηση. Μπορούν να γίνουν και σε απλές ευθείες γραμμές και σε πιο περίτεχνα γεωμετρικά ή καμπυλωτά σχέδια. Ανάλογα με τη περιοχή προέλευσης, μπορούν
Για την κόμμωση αυτή, έχει δοθεί και ο όρος «ζαχαροκάλαμο» λόγω της εργασίας των σκλάβων σε τέτοιες φυτείες ζαχαροκάλαμων. Η διάρκεια για την δημιουργία αυτού του χτενίσματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 ώρες ανάλογα με τον τύπο και το μήκος του μαλλιού. Μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές εβδομάδες με την ανάλογη περιποίηση και προστασία με ειδικό λάδι μαλλιών.
Τα πρώτα δείγματα cornrowsΗ ανακάλυψη αρχαίων λίθινων τοιχογραφιών, απεικονίζει γυναίκες με cornrows. Βρέθηκαν στο οροπέδιο Τασίλι της Σαχάρας το 3000 π.Χ και τον 19ο αιώνα για τους άντρες στην Αιθιοπία. Παρατηρήθηκε επίσης και το 2000 π.Χ σε απεικονίσεις μαξιλαριών του κέρατου της Αφρικής.
Τέτοια χτενίσματα, ήταν γνωστά και μεταξύ των πολεμιστών της εποχής, όπως φαίνεται από αρχαία αγάλματα και γλυπτά, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, του 3ου και 4ου αιώνα και σε αρχαία ελληνικά γλυπτά του 5ου αιώνα π.Χ.
Η σκλαβιά και ο τρόπος διαφυγής μέσω των cornrowsΟι γυναίκες στην Αφρική κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, υπέφεραν από τη δουλεία. Μία από τις πιο βάναυσες πρακτικές, ήταν ότι τους ξύριζαν τα κεφάλια, ώστε με αυτό το τρόπο να εξαλείψουν τον πολιτισμό και την ανθρωπότητά τους. Όσες κατάφερναν να διασώσουν την κόμη τους, την χρησιμοποιούσαν ως ένα μυστικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των σκλάβων.
Ο αριθμός των πλεξούδων, έδειχνε πόσοι ή ποιοι δρόμοι διαφυγής υπάρχουν στη φυλακή. Πολλές φορές μέσα στις πλεξούδες, μπορούσαν να κρύψουν ακόμα και χρυσό ή σπόρους που θα τους βοηθούσε αργότερα στην επιβίωση τους, εάν ξέφευγαν. Η χρήση χειρόγραφων μηνυμάτων ή χαρτών θα ήταν επικίνδυνη πρακτική, εξαιτίας του φόβου ότι θα πέσουν σε λάθος χέρια.
Σκλάβοι εν ώρα εργασίας σε φυτείες ζαχαροκάλαμων. Ndla.coΟι γυναίκες προσπάθησαν να κρατήσουν τη προγονική τους παράδοση με τις πλεξούδες. Ήταν η περίοδος που άρχισαν να συρρέουν σε πόλεις της Αμερικής, όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της μεγάλης μετανάστευσης. Η κύρια ασχολία τους ήταν να πάρουν θέσεις ως οικιακοί βοηθοί σε σπίτια.
Η επικράτηση του στιλ από διάσημους καλλιτέχνεςΟι αφροαμερικανοί θέλησαν να τιμήσουν τις ρίζες τους και τη δεκαετία του 1960 δημιούργησαν το κίνημα «Black Power». Εκεί το «cornrows χτένισμα» επανεμφανίστηκε δυναμικά και διάφοροι καλλιτέχνες υιοθετήσαν το στιλ ως μία πράξη αντίστασης.
Για παράδειγμα το 1972 στη ταινία «Sounder» μια νεαρή, η Σίσιλι Τάισον, φορούσε μαντίλα και cornrows και αργότερα σε περιοδικό της εποχής το «Jet», πόζαρε με παρόμοιο μαλλί. Στη δεκαετία του 1970-1980 αρκετές τραγουδίστριες και καλλιτέχνες εμφανίστηκαν έτσι επί σκηνής, όπως η Πατρίς Ράσεν, ο Στίβι Γουόντερ, η Νίνα Σιμόνε και η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ.
H Σίσιλι Τάισον στη ταινία «Sounder» με cornrows το 1972. YouTube.Τα cornrows ως μόδα
Με τα χρόνια οι πλεξούδες, εκτός από στάση ζωής, έγιναν και μόδα. Ακόμα και οι Λευκοί άρχισαν σταδιακά, να υιοθετούν το χτένισμα και στη δική τους κουλτούρα, αλλά με δικές τους πινελιές και διακοσμήσεις.
Οι μαύρες γυναίκες αγωνίζονται μέχρι και σήμερα να κρατήσουν τη παράδοση με τις πλεξούδες. Πολλές φορές όμως, τα χτενίσματα θεωρούνται ότι παραβιάζουν τον ενδυματολογικό κώδικα στον χώρο εργασίας. Η Ντέστινι Τόμπκινς απολύθηκε για αυτό το λόγο από την «Banana Republic».
Αυτό θεωρήθηκε από τον κόσμο ως πολιτική μεροληψία και έχει οδηγήσει αρκετές φορές σε δικαστικές διαφορές με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απαγόρευση εισόδου μαθητή σε σχολείο το 2011. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δικαστήριο, έκρινε ότι ο μαθητής εξέφραζε μια παράδοση που έπρεπε να γίνει σεβαστή.
Η δεκαετία του 1990 μέχρι σήμεραΌταν τη δεκαετία του 1990 το χιπ χοπ έγινε δημοφιλές είδος μουσικής, οι πλεξούδες κυριαρχούσαν στα μουσικά βίντεο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μπράντυ, στο ντεπούτο της με το τραγούδι «I wanna be down». Άλλα παραδείγματα συναντάμε στη κωμική σειρά «Moesha» την περίοδο 1996-2001, την Αλίσια Κιζ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και την Μπιγιονσέ τo 2016 στο τραγούδι «Formation».
Παράδειγμα αντρικής υιοθέτησης του στιλ είναι μεταξύ των αθλητών του NBA. Άλεν Άιβερσον, Ρασίντ Γουάλας και Λάτρελ Σπριούελ.
H τραγουδίστρια Μπιγιονσέ,, στο βίντεοκλιπ του Formation, to 2016. YouTube.Στις μέρες μας, η πλεξούδα cornrows έχει αναγνωριστεί ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής που τελικά επηρέασε όλο τον κόσμο.
Αρχική φωτογραφία από το βίντεο Formation της Beyonce στο YouTube
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Η συγκλονιστική ιστορία που οι σκλάβοι της Αμερικής απελευθερώθηκαν και έγιναν σαν τα αφεντικά τους. Σκλάβωσαν τον ντόπιο πληθυσμό στην Αφρική, τους φώναζαν αγροίκους και τους πουλούσαν ως δούλους!
The post Πλεξούδα Cornrows. Το χτένισμα σύμβολο της Αφρικής που αποτέλεσε πολιτιστική μνήμη των σκλάβων στην Αμερική. Διώχθηκε και στιγματίστηκε, αλλά επικράτησε ως μόδα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- MasterChef 5: Ποιος αποχώρησε πριν την τετράδα και ποιος μας «τάραξε»
- Survivor: Πως ο Ντάφυ από καραγκιόζης έγινε άξιος – Ποιος κέρδισε (Video)
- Ένα χωριό-παράδεισος της Ελλάδας πάνω στη θάλασσα!
- Πλεξούδα Cornrows. Το χτένισμα σύμβολο της Αφρικής που αποτέλεσε πολιτιστική μνήμη των σκλάβων στην Αμερική. Διώχθηκε και στιγματίστηκε, αλλά επικράτησε ως μόδα
- Ο ύπουλος ρόλος των Βρετανών στην Κύπρο το 1964, που παρενοχλούσαν τα ελληνικά μαχητικά. Η μυστική αποστολή των ελληνικών «Χάρβαρντ», που παραλίγο να διαλυθούν στη διαδρομή
- Πάμε σχολείο;
- 4 πασίγνωστες ταινίες που αποτελούν remake παλαιότερων ταινιών
- Το ’21 μέσα από οκτώ εκθέσεις τέχνης και τεκμηρίων
- Eurovision 2021: O Ιταλός απαντά στη Γαλλία με το αρνητικό τεστ, Voilà
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Πλεξούδα Cornrows. Το χτένισμα σύμβολο της Αφρικής που αποτέλεσε πολιτιστική μνήμη των σκλάβων στην Αμερική. Διώχθηκε και στιγματίστηκε, αλλά επικράτησε ως μόδα
- Ο ύπουλος ρόλος των Βρετανών στην Κύπρο το 1964, που παρενοχλούσαν τα ελληνικά μαχητικά. Η μυστική αποστολή των ελληνικών «Χάρβαρντ», που παραλίγο να διαλυθούν στη διαδρομή
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Πλεξούδα Cornrows. Το χτένισμα σύμβολο της Αφρικής που αποτέλεσε πολιτιστική μνήμη των σκλάβων στην Αμερική. Διώχθηκε και στιγματίστηκε, αλλά επικράτησε ως μόδα
- Ο ύπουλος ρόλος των Βρετανών στην Κύπρο το 1964, που παρενοχλούσαν τα ελληνικά μαχητικά. Η μυστική αποστολή των ελληνικών «Χάρβαρντ», που παραλίγο να διαλυθούν στη διαδρομή
- Eurovision. Αρνητικός στη χρήση ναρκωτικών ο Ιταλός νικητής του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση της EBU
- Στα χέρια της αστυνομίας 42χρονος που έκλεβε ποδήλατα στο Μαρούσι. Στην κατοχή του βρέθηκε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
- Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για τους 35 – 39 ετών με όλα τα εμβόλια. Πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών: «Λάθος να ακυρώνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου»
- Αεροπειρατεία Λουκασένκο. Οι τέσσερις «πιθανές κυρώσεις» που εξετάζουν οι 27 της Ε.Ε για την Λευκορωσία
- Live η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος
- Φουρθιώτης. Ζήτησε ψυχιατρική εξέταση στο Δρομοκαΐτειο αλλά οι γιατροί τον γύρισαν πίσω στον Κορυδαλλό. Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Eurovision 2021: O Ιταλός απαντά στη Γαλλία με το αρνητικό τεστ, Voilà
- Ο Πρόδρομος Τσινικόρης «επιστρέφει» στον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ
- Αφορμές
- Αναζητώντας τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
- Πάμε σχολείο;
- Ήρθε το αύριο ή ακόμα;
- Ελένη Μουσαμά: συνέντευξη στον Γρηγόρη Δανιήλ
- Volker Kutscher: «Το βρεγμένο ψάρι»
- Katherine Rundell: «Ο εξερευνητής»
- «Η επιστροφή της Πηνελόπης» της Νοέλ Μπάξερ