Πόρτο Τιμόνι. Η απομακρυσμένη παραλία της Κέρκυρας, όπου συναντήθηκαν μυστικά ο Οδυσσέας και η Ναυσικά. Γιατί η περιοχή ταυτίζεται με τη μυθική πόλη των Φαιάκων

Η Κέρκυρα ανέκαθεν ταυτιζόταν από τους αρχαιολόγους με το ομηρικό νησί των Φαιάκων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το ακριβές σημείο όπου τοποθετούταν η μυθική πόλη. Οι θεωρίες είναι πολλές κι αντικρουόμενες.


Μία αρκετά διαδεδομένη υποστηρίζει ότι η φαιακική πρωτεύουσα βρισκόταν στο μέρος όπου σήμερα απλώνεται μία από τις πιο δημοφιλείς και ειδυλλιακές παραλίες του νησιού.

Το Πόρτο Τιμόνι βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας,

Το Πόρτο Τιμόνι

έχει πάντα κόσμο. Πρόκειται όμως είτε για ανθρώπους που γνωρίζουν την Κέρκυρα καλά, ή για επισκέπτες αποφασισμένους να ανακαλύψουν τα πιο απόκρυφα μέρη της. Κι αυτό διότι η παραλία είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη. Οι μόνοι τρόποι να φτάσει κανείς στην αμμουδιά είναι κατηφορίζοντας τα λαγκάδια του οικισμού του Αφιώνα που βρίσκεται σε υψόμετρο 130 μέτρων, ή με καραβάκι από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου.
Πολλοί την αποκαλούν «δίδυμη», καθώς η «αδερφή» της είναι το διπλανό Λιμνί. Οι δυο παραλίες χωρίζονται από ένα στενό, καταπράσινο κομμάτι γης που «κόβει» τη θάλασσα στα δύο.

Μία λεπτή λωρίδα γης χωρίζει τη θάλασσα στα δυο. YouTube

Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και η άμμος χρυσαφένια. Το γεγονός ότι στο σημείο δεν φτάνει αυτοκίνητο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η παραλία είναι ελεύθερη έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της φυσικής ακατέργαστης ομορφιάς της. Παρομοίως, το χωριό με το οποίο συνορεύει είναι εξίσου γραφικό. Ο Αφιώνας, χτισμένος στις πλαγιές του λόφου που «κοιτάζει» το ακρωτήρι, είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Κέρκυρας.
Εντυπωσιακή θέα, χρωματιστά σπίτια και στενά καλντερίμια. Το χωριό αποπνέει έναν παραδοσιακό αέρα που δεν έχει αλλοιωθεί από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Η πόλη των Φαιάκων

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αφιώνας και η φυσική οχύρωση που του προσφέρει το Πόρτο Τιμόνι, είναι το σημείο όπου τοποθέτησε ο Όμηρος τη μυθική πόλη των Φαιάκων. Είναι γεγονός ότι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Σκελετοί, κεραμικά κομμάτια αμφορέων και άλλα αρχαιολογικά αντικείμενα κατά καιρούς έχουν βρεθεί στα απόκρημνα σπήλαια, αλλά και στην παραλία, ξεβρασμένα από τη θάλασσα.

Το Πόρτο Τιμόνι δεν είναι οργανωμένη παραλία και κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της YouTube

Η ιστορία που διαχρονικά κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στα «πηγαδάκια» των ντόπιων είναι ότι το σημείο που βρίσκεται το Πόρτο Τιμόνι αποτέλεσε τον μυστικό τόπο συνάντησης του Οδυσσέα και της Ναυσικάς.
Η μυθική κόρη του Αλκίνοου, βασιλιά των Φαιάκων, διέταζε τις Σειρήνες να ποτίζουν τους συντρόφους του Οδυσσέα με γλυκό κρασί, προκειμένου να αποκοιμιούνται κι εκείνη να συναντιέται με το ναυαγό, κρυφά από τον πατέρα της.
Στο ίδιο κλίμα, άλλοι θρύλοι λένε ότι η βραχονησίδα που ξεχωρίζει από τις πλαγιές του Αφιώνα είναι το πετρωμένο καράβι του Οδυσσέα. Πρόκειται για ένα κομμάτι γης που βρίσκεται μεσοπέλαγα και σύμφωνα με το Ρωμαίο συγγραφέα Πλίνιο, μοιάζει με το ομηρικό ιστιοφόρο που «πλέει αιώνια στο πέλαγος».

Τα γραφικά σοκάκια του Αφιώνα. corfu2travel

Παρόλα αυτά, χειροπιαστές ενδείξεις που να συνδέουν τον Αφιώνα και το Πόρτο Τιμόνι με την πόλη των Φαιάκων δεν υπάρχουν. Μόνο ταιριαστές περιγραφές από το ομηρικό έπος. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ποτέ μεθοδευμένες αρχαιολογικές έρευνες. Αυτό είναι και το παράπονο των ντόπιων. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ζητούν από την αρχαιολογική υπηρεσία να στρέψει την προσοχή της στο περίφημο ακρωτήρι και με τη χρήση σύγχρονων μέσων να αποκαλύψει τα μυστικά του. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένο ότι τόσο, τα νερά του, όσο οι σπηλιές και το έδαφός του κρύβουν πολλά.

Οι απότομες πλαγιές και τα σπήλαια λειτουργούν ως φυσική οχύρωση του Αφιώνα. YouTubeΤα αποτυπώματα της σύγχρονης ιστορίας

Πέρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τους ομηρικούς μύθους, η ευρύτερη περιοχή του Αφιώνα και του Αγίου Γεωργίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Κατά μήκος του μονοπατιού  που οδηγεί στο Πόρτο Τιμόνι υπάρχουν τα ερείπια των μεσαιωνικών οχυρώσεων που προστάτευαν την περιοχή από τους πειρατές και τους κουρσάρους. Πιο χαμηλά διασώζονται κομμάτια από το αμυντικό τείχος και τις πολεμίστρες που περιέβαλλαν την πόλη.

Σε περιόδους πολέμου, από τις δεκάδες σπηλιές που επικοινωνούν με τη θάλασσα, έμπαιναν κολυμπώντας οι στρατιώτες για να σωθούν και περπατώντας έφταναν στο παρατηρητήριο. Το ακρωτήρι πάνω στο οποίο εκτείνεται το Πόρτο Τιμόνι, με τα σπήλαια και τα απόκρημνα λαγκάδια, αποτέλεσε τη φυσική ασπίδα της περιοχής. Όντας γνωστή μόνο στους κατοίκους του χωριού, χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς τόσο για την αποτροπή των Οθωμανών, όσο και των κουρσάρων που προσπάθησαν να λεηλατήσουν τον τόπο.

Μάλιστα, σε μία από τις σπηλιές βρίσκεται κρυμμένο και ένα μικρό εκκλησάκι, ο Άγιος Στυλιανός. Χτισμένο μέσα στα βράχια και με θέα το πέλαγος, ο μικροσκοπικός ναός αποπνέει δέος και ταυτόχρονα γαλήνη. Αλλά εξίσου εντυπωσιακή είναι και η κεντρική εκκλησία του Αφιώνα. Χτισμένη το μακρινό 1636, θέτει την αρχή της περιόδου που έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι σύγχρονοι κάτοικοι του χωριού.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων έπαιζε μπάλα και ο Όμηρος «κάνει την περιγραφή»

The post Πόρτο Τιμόνι. Η απομακρυσμένη παραλία της Κέρκυρας, όπου συναντήθηκαν μυστικά ο Οδυσσέας και η Ναυσικά. Γιατί η περιοχή ταυτίζεται με τη μυθική πόλη των Φαιάκων appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόρτο Τιμόνι, Κέρκυρας, Οδυσσέας, Ναυσικά, Φαιάκων,porto timoni, kerkyras, odysseas, nafsika, faiakon