Πως o «θησαυρός» του Τσάρου με τα σπάνια νομίσματα βρέθηκε στα χέρια της πριγκίπισσας Μαρίας της Ελλάδας. Η μάχη των συλλεκτών για το περιζήτητο ρούβλι Κωνσταντινόφσκι

Τατόι 1896. Στην επιχρωματισμένη φωτογραφία εικονίζεται το ζευγάρι πριν παντρευτεί. Πρόκειται για τον Μέγα Δούκα Γεώργιο Μιχαήλοβιτς Ρομανώφ και την πριγκίπισσα Μαρία, δεύτερης κόρης του βασιλιά της Ελλάδος Γεωργίου Α΄. Οι δικοί της την αποκαλούσαν Μίνι, όπως την θεία της, αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα, σύζυγο του Αλεξάνδρου Γ΄ αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Κέρκυρα στις 30 Απριλίου 1900. Ο Μιχαήλοβιτς ήταν πρώτος εξάδελφος της μητέρας της Μαρίας, Όλγας και γιος του μεγάλου δούκα της Ρωσίας (γιου του Νικολάου Α΄αυτοκράτορα της Ρωσίας). Μαζί απέκτησαν δυο

παιδιά. Τη Νίνα και την Ξένια.

Ο Δούκας Γεώργιος Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας παντρεύτηκε  το 1900 τη Μαρία των Γκλύξμπουρκ, κόρη του Γεωργίου Α΄της Ελλάδας. Εδώ με τις δυο κόρες τους το 1908. Πηγή φωτο : wikipedia

Οι κοσμο-ιστορικές εξελίξεις στην Ρωσία απέβησαν μοιραίες για το ζευγάρι καθώς ο δούκας εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους το 1919 στην Αγ. Πετρούπολη (τότε Πέτρογκραντ). Ήταν 56 ετών και κρατούνταν όμηρος μαζί με άλλους Δούκες στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου ως απάντηση στις δολοφονίες της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ στη Γερμανία.

Η μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες τους οδήγησαν γυμνούς μπροστά σε έναν ομαδικό τάφο που είχε σκαφτεί κοντά στο τείχος του φρουρίου απέναντι από τον καθεδρικό ναό. Εκεί υπήρχαν ήδη δεκατρία πτώματα.

Ο «θησαυρός» του δούκα  

Ο Δούκας Γεώργιος Μιχαήλοβιτς θεωρούταν εξαιρετικός νομισματολόγος και είχε συγγράψει πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα. Υπήρξε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης και διευθυντής του Ρωσικού Μουσείου στην Αγία Πετρούπολη. Στην θέση αυτή έμεινε για 22 χρόνια. Απευθυνόταν προσωπικά στον Αυτοκράτορα Νικόλαο Β’ και συμμετείχε στη δημιουργία συλλογών ζωγραφικής και γλυπτικής.

Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής συλλογής κατέληξε στη Γιουγκοσλαβία και πέρασε στην ιδιοκτησία της συζύγου του Μαρίας. Αργότερα η ίδια επιχείρησε να τα πουλήσει. Μάλιστα το 1939 κυκλοφόρησε ένα κατάλογος προπώλησης για τη μοναδική συλλογή. Λόγω του ξεσπάσματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η δημοπρασία δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Γεώργιος Μιχαήλοβιτς, σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας της Ελλάδας. Υπήρξε μεγάλος συλλέκτης νομισμάτων και είχε προσθέσει σπάνια εκθέματα στην αυτοκρατορική τσαρική συλλογή

Μετά τον πόλεμο μερικά από τα νομίσματα πουλήθηκαν το 1950 στο Λονδίνο. Τα υπόλοιπα νομίσματα κατέληξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου άλλαξαν πολλά χέρια. Τελικά αγοράστηκαν από τον S. Kaplan από το Σινσινάτι και τον William du Pont Jr.  Στη συνέχεια ο αμερικανός εκατομμυριούχος και τραπεζίτης, δώρισε την συλλογή στο Ίδρυμα Smithsonian στην Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στα νομίσματα της συλλογής βρίσκεται και το περίφημο ρούβλι Κωνσταντινόφσκι (Konstantinovsky) που είναι ένα από τα σπανιότερα ρωσικά νομίσματα.

Κατασκευάστηκε στο νομισματοκοπείο της Αγίας Πετρούπολης σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 1825. Τρία από αυτά εκτίθενται σήμερα στο Ερμιτάζ, στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο στη Μόσχα και στο Ίδρυμα Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

Η ιδιαιτερότητα του νομίσματος έγκειται στην ασυνήθιστη ιστορία του, καθώς απεικονίζει έναν μονάρχη που δεν υπήρξε ποτέ!

Το ρούβλι αυτό απέκτησε αμύθητη αξία και γι αυτό το λόγο εμφανίστηκαν διαχρονικά πολλές πλαστές απομιμήσεις. Το συγκεκριμένο κόπηκε σε ασήμι και ζυγίζει 20,73 γραμμάρια. Η εμπρόσθια όψη απεικονίζει το προφίλ του Konstantin Pavlovich και στο πίσω μέρος εικονίζεται ο αετός, έμβλημα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μέσα σε ένα στεφάνι δάφνης.

Αριστερά το αυθεντικό ρούβλι. Μεγάλης αξίας και περιζήτητο. Δεξιά το κίβδηλο. Κυκλοφόρησαν πολλά

Το λάθος στη διαδοχή του νεκρού Αυτοκράτορα

Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Α’ το 1825, ο αδελφός του Κωνσταντίνος Παβλόβιτς επρόκειτο να καθίσει στο θρόνο. Ωστόσο, ο διάδοχος είχε από καιρό παραιτηθεί από το δικαίωμα αυτό προς το συμφέρον του αδελφού του Νικολάι Παβλόβιτς. Αυτό όμως κρατήθηκε μυστικό. Μάλιστα ο Αλέξανδρος, το 1823, είχε εκδώσει μανιφέστο στο οποίο διόριζε τον Νικόλαο ως διάδοχο του. Το μανιφέστο θα έπρεπε να διαβαστεί μόνο μετά το θάνατο του αυτοκράτορα.

Όμως μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου υπήρξε βιασύνη που οδήγησε στην κοπή νομίσματος με το λάθος πρόσωπο. Λίγες ώρες μετά την είδηση ​​του θανάτου του, ο αυτοκρατορικός φρουρός και ο αδελφός του Νικολάι Παβλόβιτς ορκίστηκαν υπακοή στον Κωνσταντίνο, αγνοώντας ότι υπήρχαν άλλα σχέδια στη διαδοχή του θρόνου. Έτσι ο Υπουργός Οικονομικών Κανκρίν διέταξε να κοπεί μια δοκιμαστική παρτίδα νομισμάτων με το πρόσωπο του νέου αυτοκράτορα.

Το σπάνιο νόμισμα που απεικονίζει έναν αυτοκράτορα που δεν υπήρξε. Βρισκόταν στη Βαρσοβία από το 1815 και είχε παραιτηθεί από την διαδοχή του θρόνου. Ο υπουργός οικονομικών βιάστηκε να «κόψει» τα πρώτα ρούβλια και αυτά απέκτησαν μυθική αξία.

Στο Νομισματοκοπείο κατάφεραν να δημιουργήσουν 6 μονάδες ονομαστικής αξίας ενός ρουβλίου. Στην εμπρόσθια όψη υπήρχε το προφίλ του Κωνσταντίνου, στο πίσω μέρος – ένας αετός με δυο κεφαλές. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Konstantin Pavlovich δεν ήταν ο νέος ηγέτης…
Τα νομίσματα αποσύρθηκαν και αμέσως απέκτησαν τεράστια αξία.

Ο μύθος που τα περιβάλει μέχρι σήμερα είναι ισχυρός και η απόκτησή τους αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους κυνηγούς θησαυρών.

Η Μαρία Γεωργίεβνα ήταν η μικρότερη αδελφή του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου, του Πρίγκιπα Γεωργίου, της Πριγκίπισσας Αλεξάνδρας και του Πρίγκιπα Νικολάου, ενώ ήταν μεγαλύτερη αδελφή του Πρίγκιπα Ανδρέα και του Πρίγκιπα Χριστοφόρου καθώς επίσης και της Πριγκίπισσας Όλγας, την οποία έζησε για λίγο καιρό. Ο Τάφος της είναι στο Τατόι.

Η Μαρία παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 16 Δεκεμβρίου 1922 τον ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Απεβίωσε στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου. Είναι άγνωστο εάν γνώριζε την πραγματική αξία της συλλογής της και εάν μετάνιωσε για την εκποίηση που έκανε.

Την αρχική φωτογραφία επιχρωμάτισε ο Χρ. Καπλάνης και δημοσίευσε στη σελίδα του Past in Color. Πηγή: The Royal Collection Trust

Διαβάστε ακόμα: Ποιος έδωσε την εντολή για την εκτέλεση της οικογένειας Ρομανόφ μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917; Τι απέγιναν οι κόρες του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας (φωτογραφίες)

The post Πως o «θησαυρός» του Τσάρου με τα σπάνια νομίσματα βρέθηκε στα χέρια της πριγκίπισσας Μαρίας της Ελλάδας. Η μάχη των συλλεκτών για το περιζήτητο ρούβλι Κωνσταντινόφσκι appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Αναζητήσεις
ρουβλι κωνσταντινοφσκι
Τυχαία Θέματα