Πόσο παλιός είναι ο καρκίνος; Έρευνα του Κέιμπριτζ σε σκελετούς ανθρώπων επιβεβαίωσε ότι «σάρωνε» και τον Μεσαίωνα. Τα συμπεράσματα – ανατροπή
Νέα επσιτημονική έρευνα ανατρέπει την εκτίμηση ότι κατά το Μεσαίωνα η πανώλη ευθυνόταν αποκλειστικά για τον θάνατο των ανθρώπων, καθώς η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου ως θανατηφόρου νόσου ήταν αυξημένη.
Η ασθένεια που συνηθίζεται να πιστεύεται ότι, εμφανίστηκε έντονα τα χρόνια μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση και γιγαντώθηκε μέσω του σύγχρονου τρόπου ζωής, φαίνεται πως ακολουθούσε από πολύ νωρίτερα την ανθρωπότητα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 143 σκελετούς ανδρών και γυναικών, κάθε κοινωνικής τάξης και εντόπισαν καρκινώματα στο εσωτερικό των οστών τους.
Ο καρκίνοςΜία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία ανέλυσε 96 σκελετούς ανδρών, 46 γυναικών και ενός ατόμου απροσδιόριστου φύλου, από έξι αρχαία νεκροταφεία κοντά στην ομώνυμη περιοχή. Και οι 143 νεκροί θάφτηκαν μεταξύ του 6ου και 16ου αιώνα μ.Χ. Σκοπός της έρευνας ήταν η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στη Βρετανία την περίοδο του Μεσαίωνα, πριν από την Βιομηχανική Επανάσταση.
Με βάση τις ανακαλύψεις και τις στατιστικές προβλέψεις τους, μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τον Μεσαίωνα τα ποσοστά καρκίνου ήταν πολύ υψηλότερα από ότι συνηθίζεται να πιστεύεται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περιπτώσεις θανάτου λόγω καρκίνου στη μεσαιωνική Βρετανία κυμαίνονταν από 9% έως 14%. Πρόκειται δηλαδή για ποσοστό 10 φορές υψηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες ήθελαν τους θανάτους από καρκίνο να είναι λιγότερο από 1%.
Διαβάστε ακόμα: Από που προέρχεται η λέξη «καραντίνα» και πως προέκυψε. Η πανδημία που αποδεκάτισε την Ευρώπη στο Μεσαίωνα. Πίστευαν ότι η ασθένεια ήταν θεόσταλτη και έκαναν λιτανείες
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δείγματα οστών που ελήφθησαν από το μηρό, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.
Παλαιότερες μελέτες έψαχναν μόνο «εξωτερικές», πιο εμφανείς, βλάβες στα ανακτημένα οστά. Αυτό εξηγεί γιατί οι εκτιμήσεις τους για τα ποσοστά καρκίνου στον Μεσαίωνα ήταν τόσο χαμηλές σε σύγκριση με τα νέα ευρήματα.
Mεταστάσεις καρκίνου παρατηρήθηκαν στους περισσότερους από τους 143 σκελετούς που μελέτησαν οι ερευνητές του Κέιμπριτζ«Μόνο μερικοί καρκίνοι εξαπλώνονται στα οστά και από αυτούς μόνο λίγοι είναι ορατοί στην επιφάνειά του. Οπότε ψάξαμε μέσα στα οστά για σημάδια κακοήθειας«, εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας και διδάκτορ στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δρ. Πιρς Μίτσελ (Piers Mitchell).
«Μέχρι σήμερα, θεωρούσαμε πως η σημαντικότερη αιτία θανάτου στους ανθρώπους του Μεσαίωνα ήταν οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η δυσεντερία και η βουβωνική πανώλη, μαζί με τον υποσιτισμό και τους τραυματισμούς λόγω ατυχημάτων ή πολέμου. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε τον καρκίνο στις κυρίαρχες ασθένειες που έπλητταν τον κόσμο στο Μεσαίωνα», δήλωσε η Τζέμα Ντίτμαρ (Jenna Dittmar), αρχαιολόγος του Cambridge University σε συνέντευξή της στο CNN Health.
Μια νεαρή εργάτρια σε σήραγγα καθώς ανασύρει κάρβουνο. Με ειδική νομοθεσία η Βρετανία το 1842 και 1844 προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχείαΟ καρκίνος ήταν πάντα μαζί μαςΒέβαια, στη σύγχρονη εποχή τα ποσοστά καρκίνου είναι πολύ υψηλότερα. Τα υψηλά ποσοστά κινδύνου έχουν τις ρίζες τους στις σύγχρονες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, καθώς και στην καθημερινή έκθεση σε χημικούς ρύπους, που εισάγονται στο περιβάλλον μέσω διαφόρων βιομηχανικών και γεωργικών πρακτικών και της καύσης ορυκτών καυσίμων.
Το κάπνισμα είναι η αιτία για περίπου 12% των θανάτων από καρκίνο. Ένα άλλο 10% οφείλεται στην παχυσαρκία, μια φτωχή δίαιτα, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, και την κατανάλωση αλκοόλ. Άλλοι παράγοντες είναι ορισμένες μολύνσεις, η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία και στις ρυπαντικές ουσίες του περιβάλλοντος. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο σχεδόν 20% των καρκίνων οφείλονται σε μολύνσεις, όπως η ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, και τον ιό HPV. Σχεδόν 5–10% των καρκίνων οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες που κληρονομούνται από τους γονείς.
Αν και όλα τα παραπάνω ισχύουν, οι ερευνητές από το Κέιμπριτζ ισχυρίζονται, ότι ο καρκίνος ήταν πάντα μαζί μας, ακόμη και πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Η νέα μελέτη τονίζει ότι «ο καρκίνος δεν ήταν αυτή η σπάνια ασθένεια που οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζαμε», δήλωσε ο δρ Μίτσελ στον Guardian.
«Φαίνεται ότι ο καρκίνος είναι ένας χρόνιος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και ότι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάπτυξή του υπήρχαν σε σχετικά αφθονία σε όλη την ανθρώπινη ιστορία» κατέληξε.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από: Ancient Origins
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: «20.679 γιατροί συνιστούν ότι τα τσιγάρα δεν ερεθίζουν τον λαιμό και μειώνουν τον βήχα». Οι παραπλανητικές διαφημίσεις των καπνοβιομηχανιών που προωθούσαν το κάπνισμα μέσω των γιατρών!
The post Πόσο παλιός είναι ο καρκίνος; Έρευνα του Κέιμπριτζ σε σκελετούς ανθρώπων επιβεβαίωσε ότι «σάρωνε» και τον Μεσαίωνα. Τα συμπεράσματα – ανατροπή appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Σιωπηλός Δρόμος: Ο Σάββας πέφτει νεκρός – Η Ελπίδα μένει μόνη
- Άγριες Μέλισσες: Η Δόμνα υποψιάζεται τους Σεβαστούς για τον φόνο
- Φιτιλιές στο Survivor βάζει ο Τριαντάφυλλος – “Μαριαλένα γιατί έκανες ζήλιες στον Σάκη;”
- Η Στεφανία Λυμπερακάκη, πριν την Eurovision, ανέβηκε στη σκηνή του YFSF
- Πόσο παλιός είναι ο καρκίνος; Έρευνα του Κέιμπριτζ σε σκελετούς ανθρώπων επιβεβαίωσε ότι «σάρωνε» και τον Μεσαίωνα. Τα συμπεράσματα – ανατροπή
- ΟΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Αλβέρτης: «Πρώτος στόχος επετεύχθη, συνεχίζουμε την προσπάθεια»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Πόσο παλιός είναι ο καρκίνος; Έρευνα του Κέιμπριτζ σε σκελετούς ανθρώπων επιβεβαίωσε ότι «σάρωνε» και τον Μεσαίωνα. Τα συμπεράσματα – ανατροπή
- 1.428 νέα κρούσματα κορονοϊού – 51 νέοι θάνατοι και 728 οι διασωληνωμένοι
- Από 15 Μαΐου το ωράριο στην εστίαση επεκτείνεται μέχρι τις 12 το βράδυ. Τον Ιούνιο ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι. Πιθανολογείται η άρση των SMS μετακίνησης
- Νέο βίντεο με οδηγό λεωφορείου που επιτίθεται σε αλλοδαπο επιβάτη. Πρόκειται για δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ώρες
- Πρωτοποριακό στιγμιαίο self-test κορονοϊού μέσω κινητού από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ποια η διαφορά του με τα άλλα τεστ
- Δελφίνια, φάλαινες και φυσητήρες κάνουν βόλτα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο
- Πιο μεταδοτική και ανθεκτική στα εμβόλια η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού. «Ίσως και πιο επικίνδυνη από την αρχική εκδοχή του ιού», προειδοποιεί ο ΠΟΥ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Survivor: Ένταση ανάμεσα σε Ελένη Χαμπέρη και Καρολίνα Καλύβα
- Αλβέρτης: «Πρώτος στόχος επετεύχθη, συνεχίζουμε την προσπάθεια»
- Κάτας: Έγινε ένα εξαιρετικό παιχνίδι για τους φιλάθλους
- Σιωπηλός Δρόμος: Ο Σάββας πέφτει νεκρός – Η Ελπίδα μένει μόνη
- Ισόβιος τροπαιούχος ο Παναθηναϊκός – 41 τίτλοι σε 26 σερί σεζόν (video+photos)
- ΟΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
- Φιτιλιές στο Survivor βάζει ο Τριαντάφυλλος – “Μαριαλένα γιατί έκανες ζήλιες στον Σάκη;”
- Άγριες Μέλισσες: Η Δόμνα υποψιάζεται τους Σεβαστούς για τον φόνο
- YFSF: Όταν ο Λούκας Γιώρκας έβαλε φωτιά από Eurovision στη σκηνή