Σαουδική Αραβία: Τέλος το μαστίγωμα στη χώρα που αποκεφαλίζουν τους καταδικασμένους. Πότε και για ποιους ίσχυε η ποινή της μαστίγωσης στην Ελλάδα

Η Σαουδική Αραβία καταργεί τη μαστίγωση ως μορφή τιμωρίας, σύμφωνα με ένα έγγραφο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters σήμερα.

Με την απόφαση αυτή, η μαστίγωση θα αντικατασταθεί από ποινές φυλάκισης ή επιβολή προστίμων.

«Η απόφαση είναι μια επέκταση των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες εισήχθησαν υπό τον βασιλιά Σαλμάν υπό την άμεση επίβλεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», αναφέρεται στο έγγραφο.

Λιθοβολισμός,
σταύρωση, μαστίγωμα, αποκεφαλισμός


Η θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία εφαρμόζεται για φόνο, βιασμό, εμπορία ναρκωτικών , μαγεία και άλλα αδικήματα. Ο αποκεφαλισμός δια ξίφους είναι η πιο συνηθισμένη μορφή θανατικής εκτέλεσης στη χώρα. Τα πτώματα των αποκεφαλισμένων τίθενται σε δημόσια θέα.

Η δολοφονία, ομοφυλοφιλία, βλασφημία και η προδοσία τιμωρείται με θάνατο.
Η μοιχεία στο γάμο τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολήσου.
Η μοιχεία σε σχέση τιμωρείται στη Σαουδική Αραβία με 100 μαστιγώματα.
Οι κλέφτες τιμωρούνται με ακρωτηριασμό του χεριού ενώ για ληστεία επιβάλλεται ακρωτηριασμός του άνω και του κάτω άκρου.
Οι ακρωτηριασμοί, και ειδικά οι ακρωτηριασμοί από ιατρικό προσωπικό μετά από κρατική εντολή, που πάντα αποτελούν βασανιστήρια, εκτελούνται επίσης ως τιμωρία για ορισμένα εγκλήματα.

Η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκτελεστές του κόσμου, με δεκάδες ανθρώπους να θανατώνονται ετησίως, πολλοί από αυτούς με φρικιαστικούς δημόσιους αποκεφαλισμούς. Το 2018, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε πάνω από 108 άτομα, σχεδόν τα μισά από τα οποία είναι για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Η μαστίγωση ως ποινή

Η μαστίγωση ή ο ραβδισμός αποτελεί μορφή τιμωρίας για ελαφρά αδικήματα, όπου ο κατηγορούμενος τιμωρείται με χτυπήματα στο σώμα του από ράβδο ή σκοινί.

Στην αρχαία Ελλάδα εφαρμοζόταν από τους προϊστορικούς χρόνους κατά των δούλων, αργότερα και κατά των ελεύθερων πολιτών καθώς και των παίδων ως μέσον παιδαγωγικό.
Η Ρώμη εφάρμοσε επίσης τη ποινή της μαστίγωσης ιδίως κατά των απειθάρχητων στρατιωτών.
Στην εποχή του Ιησού η ποινή αυτή ήταν πλήρως διαδεδομένη.
Κατά τη Βυζαντινή περίοδο έλαβε μεγάλη διάσταση και από αυτή επεκτάθηκε σε όλα τα κράτη.
Μέχρι τη δεκαετία του 1950 εξακολουθούσε να περιλαμβάνεται σε ποινικούς νόμους ως είδος ποινής στη Ρωσία, Αγγλία, ΗΠΑ όπου όμως είχε πάψει να επιβάλλεται σε γυναίκες από το 1820 αντίθετα προς τους άνδρες που επιβάλλονταν ανεξαρτήτως ηλικίας και κυρίως σε αδικήματα κλοπής, προσβολής ηθών είτε ως αυτοτελή ποινή είτε αθροιστικά με άλλες.

Στη νεώτερη Ελλάδα, η ποινή της μαστίγωσης εισήχθηκε το 1844 και ειδικότερα επί αδικημάτων των ναυτών και των υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σήμερα η ποινή αυτή εφαρμόζεται  σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες και συχνά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: «Έχω αποκεφαλίσει πολλούς φίλους μου. Τελειώνω τη δουλειά και πάω σπίτι». Η σοκαριστική μαρτυρία του πιο γνωστού δήμιου της Σαουδικής Αραβίας μπροστά στην κάμερα 

The post Σαουδική Αραβία: Τέλος το μαστίγωμα στη χώρα που αποκεφαλίζουν τους καταδικασμένους. Πότε και για ποιους ίσχυε η ποινή της μαστίγωσης στην Ελλάδα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαουδική Αραβία, Τέλος, Πότε, Ελλάδα,saoudiki aravia, telos, pote, ellada