Σάρωσε το Nomadland στα Όσκαρ – Η πρώτη Κινέζα στην ιστορία που κερδίζει βραβείο σκηνοθεσίας. Τι έκαναν οι Έλληνες υποψήφιοι

Ολοκληρώθηκε η 93η τελετή απονομής των Όσκαρ 2021.

Άλλαξε στέγη, ειδικά για φέτος, η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, καθώς διεξήχθησαν στο Union Station, αντί για το Dolby Theater όπου διεξάγονται παραδοσιακά.
Στην εκδήλωση οι διάσημοι προσκεκλημένοι δεν φορούσαν μάσκες

όσο έγραφαν οι κάμερες, ωστόσο τις φορούσαν όσο έπαιζαν διαφημίσεις ή εμβόλιμα βίντεο. Οι υποψήφιοι κάθονταν απλωτά σε διαφορετικά τραπεζάκια, ενώ στο κοινό βρίσκονταν επίσης 170 άτομα.

Οι παρουσιαστές των βραβείων μιλούσαν για τις κατηγορίες, και αφιέρωναν χρόνο σε κάθε υποψήφιο λέγοντας ενδιαφέροντα πράγματα για την δημιουργική τους πορεία.
Πολύ σημαντική λεπτομέρεια και διαφορά από άλλες χρονιές, ήταν ότι δεν υπήρχε η προσβλητική μουσική που έκοβε τους νικητές, ενώ έδιναν τις ευχαριστήριες ομιλίες τους.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Nomadland, ο μεγάλος νικητής

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».

Μια ανατροπή στη φετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο- όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού- αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Συνολικά το Nomadland κατέκτησε τρία βραβεία, καθώς κέρδισε και αυτό του Α’ γυναικείου ρόλου με την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Όλα τα βραβεία

Καλύτερη Ταινία: «Nomadland»Α’ Ανδρικός Ρόλος: Άντονι Χόπκινς για το «The Father»Α’ Γυναικείος Ρόλος: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο για το «Nomadland»Β’ Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»B’ Γυναικείος Ρόλος: Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»Διασκευασμένο Σενάριο: Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»Πρωτότυπο Σενάριο: Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»Διεθνής Ταινία: Άσπρο Πάτο (Δανία)Μακιγιάζ και χτενίσματα: Σέρτζιο Λόπεζ-Ριβέρα, Μία Νιλ, Τζαμίκα Γουίλσον για το «Ma Rainey’s Black Bottom»Κοστούμια: Αν Ροθ για την ταινία Ma Rainey’s Black BottomΚαλύτερου ήχου: Sound of metalΤαινία μικρού μήκους: The two distant strangersΤαινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: If Anything Happens I love youΤαινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul (Pixar)Ντοκιμαντέρ μικρού Μήκους: ColetteΝτοκιμαντέρ μεγάλου Μήκους: My Octopus TeacherΟπτικά εφέ: TenetΚαλλιτεχνική Διεύθυνση: Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»Φωτογραφία: Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»Μοντάζ: Sound of MetalΜουσική: SoulΚαλύτερο τραγούδι: Fight for you (H.E.R) από το Judas and the Black Messiah

Έλληνες υποψήφιοι

Η φετινή τελετή των Οσκαρ είχε και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο πολυβραβευμένος Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός ήταν υποψήφιος για το μοντάζ της ταινίας «Ο Πατέρας» του Φλόριαν Ζέλερ. Επίσης, ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη διεύθυνση φωτογραφίας της «Δίκης των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν. Πρόκειται για τη δεύτερη υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, μετά με τη «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν που ήταν υποψήφιος για Οσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας το 2014.

Αμφότεροι ωστόσο δεν κατάφεραν να αποσπάσουν το αγαλματίδιο καθώς αυτό του καλύτερου μοντάζ πήγε στην ταινία Sound of Metal, ενώ αυτό της φωτογραφίας στην ταινία Mank.

Αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Σάρωσε το Nomadland στα Όσκαρ – Η πρώτη Κινέζα στην ιστορία που κερδίζει βραβείο σκηνοθεσίας. Τι έκαναν οι Έλληνες υποψήφιοι appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα