«Σέλφι πάνω από τα θύματα του ολοκαυτώματος». Ο καλλιτέχνης που πείραξε τις φωτογραφίες τουριστών που είχαν μετατρέψει Μνημείο για το ολοκαύτωμα σε «παιδική χαρά»
Από το 2005, στην καρδιά του Βερολίνου, βρίσκονται 2.711 τσιμεντένιες στήλες. Είναι το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, προς την μνήμη των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί τουρίστες φωτογραφίζονται σε πόζες που προσβάλουν τη μνήμη των νεκρών.
Οι προσβλητικές φωτογραφίες των τουριστών στο πρότζεκτ «YOLOCAUST»Οι τουρίστες που επισκέπτονται το Μνημείο, πολλές φορές βγάζουν σέλφι με το Μνημείο ή διάφορες «προκλητικές» πόζες. Χαρούμενες με ακροβατικά, στάσεις γιόγκα ή σκαρφάλωμα στις πλάκες του μνημείου ως στήριγμα.
Το 2017, ένας Γερμανοισραηλινός καλλιτέχνης, ο Σαχάκ Σαπίρα, δημιούργησε ένα πρότζεκτ, το «Yolocaust». Εμπνευσμένο από τη φράση «You Only Live Once» και το «Caust», (αγγλική λέξη για το Ολοκαύτωμα). Το πρότζεκτ, αποτελούταν από 12 φωτογραφίες ατόμων που είχαν δημόσια στο προφίλ τους στο Facebook με σέλφις από το εν λόγω Μνημείο.
Το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας των φωτογραφιώνΟ Σαπίρα, επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες, με τέτοιο τρόπο ώστε το φόντο του μνημείου, να αντικαθίσταται με σκληρά στιγμιότυπα από στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι πρωταγωνιστές να περιβάλλονται από τα πτώματα των θυμάτων. Το μήνυμα ήταν απλό και εύληπτο για όποιον διαθέτει στοιχειώδη παιδεία.
Το μνημείο δεν είναι παιδική χαρά. Τα θύματα του ολοκαυτώματος δεν είναι ιστορικό αστείο αλλά λίγες δεκαετίες πίσω μας.
Παράδειγμα φωτογραφίας χρήστη του Facebook ου δέχτηκε επεξεργασία για το πρότζεκτ «YOLOCAUST». Youtube.Παάδειγμα φωτογραφίας χρήστη του Facebook ου δέχτηκε επεξεργασία για το πρότζεκτ «YOLOCAUST». Youtube.
Ο Σαπίρα, παραδέχτηκε ότι πήρε τις φωτογραφίες, χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών. Παρόλα αυτά, έδωσε τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να αφαιρεθεί η φωτογραφία τους, αφού θα τον ενημέρωναν με σχετικό email.
Πότε κτίστηκε και που βρίσκεταιΤο μνημείο εγκαινιάστηκε τον Μάϊο του 2005. Έγινε στο πλαίσιο της 60ης επετείου από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος.
Το έργο κόστισε συνολικά 27,6 εκατομμύρια Ευρώ. Το γερμανικό κράτος ανέλαβε πλήρως το κόστος κατασκευής.
Μαυρόασπρη φωτογραφία από το Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. Pixabay.Βρίσκεται, σε μικρή απόσταση από την πύλη του Βρανδεμβούργου και το Ράιχσταγκ, άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Εκεί κοντά βρισκόταν τη δεκαετία του ’40, η Καγκελαρία του τρίτου Ράιχ.
Το κέντρο πληροφόρησης και η ιστορία από τα ΙωάννιναΈγινε πολύ σημαντικός πόλος έλξης και το επισκέπτονται πολυάριθμοι τουρίστες κάθε χρόνο. Το μνημείο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς, οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα ή τη νύχτα. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μνημείου, λειτουργεί κέντρο Πληροφόρησης για τα θύματα και μπορεί να ακούσει τις ιστορίες τους.
Μία από αυτές είναι από την οικογένεια της κ. Ευτυχίας Νάχμαν από τα Ιωάννινα.
Η αρχιτεκτονική του μνημείου και ο σκοπός του
Οι 2711 πέτρινες στήλες, σχηματίζουν ένα μοτίβο σαν κυματισμό. Δημιουργούν την εντύπωση ενός καλλιεργημένου χωραφιού με στάχυα που κυματίζουν από τον άνεμο ή ενός τεράστιου νεκροταφείου αν το δει κάποιος από ψηλά. Οι στήλες δεν έχουν επιγραφές όπως ονόματα ή ημερομηνίες.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη είσοδος ή έξοδος. Κάτι που γίνεται επιτηδευμένα, ώστε ο επισκέπτης να περιπλανηθεί στους στενούς διαδρόμους που σχηματίζονται ανάμεσα στις στήλες και οι οποίοι είναι προσβάσιμοι από οποιαδήποτε σημείο του μνημείου.
Αυτή η μορφή, δημιουργεί στους επισκέπτες μια συναισθηματική αντίληψη της απομόνωσης, της καταπίεσης και της απειλής. Όπως ακριβώς ένιωθαν δηλαδή και τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μνημείο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Πίτερ Άισμαν. Δέχθηκε πολλές κριτικές, ωστόσο, πέτυχε τον σκοπό του.
Πώς δημιουργήθηκε η ιδέαΗ ιδέα για τη δημιουργία του Μνημείου, γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μια ομάδα πολιτών, με επικεφαλής τη δημοσιολόγο Λία Ρος, πήρε την πρωτοβουλία. Πολλά πολιτικά πρόσωπα, στήριξαν την ιδέα, όπως ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής.
Οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και ο διάλογος για το αν θα διχάσει ή θα διδάξει, διήρκησαν μια δεκαετία.
Μετά από δύο παγκόσμιους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής, αποφασίστηκε η δημιουργία του μνημείου από τον Πίτερ Άισμαν. Τον Ιούνιο του 1999 η γερμανική βουλή, δέχτηκε να ξεκινήσουν τα έργα για τη δημιουργία του Μνημείου, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Αρχική εικόνα: Pixabay
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Ρομάν Πολάνσκι, ο σκηνοθέτης επέζησε από το Ολοκαύτωμα προσποιούμενος τον Γερμανό! Πώς γνώρισε την 13χρονη που τον κατηγόρησε ότι τη βίασε. Δραπέτευσε στο Παρίσι και γλύτωσε τα ισόβια
The post «Σέλφι πάνω από τα θύματα του ολοκαυτώματος». Ο καλλιτέχνης που πείραξε τις φωτογραφίες τουριστών που είχαν μετατρέψει Μνημείο για το ολοκαύτωμα σε «παιδική χαρά» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Survivor Τελικός: Τι είδαμε – Ποιος κέρδισε και ποιος έριξε βόμβα
- Πανελλήνιες 2021: Μέχρι σήμερα η εγγραφή στην πλατφόρμα για αποτελέσματα μέσω μηνύματος SMS
- Ηλίας Μπόγδανος: «Μιλάμε για το έπαθλο, δηλαδή, τα χρήματα;»
- Δεν είμαι πριγκίπισσα!
- Survivor: Τα πρώτα λόγια του Σάκη Κατσούλη μετά τον τελικό (video)
- Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Είμαι single, δεν είμαι σε σχέση»
- Γκι ντε Μοπασάν
- Η χορογράφος Λενιώ Κακλέα μάς εξηγεί πώς τα βαμπίρ συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση
- Φρίντα Κάλο: Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας που έζησε χωρίς συμβιβασμούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Αποκαλύφθηκε η ιστορική καμπάνα του Τατοΐου – την είχε φέρει στην Ελλάδα η Βασίλισσα Όλγα. Επί 54 χρόνια καλυπτόταν από την πυκνή βλάστηση
- Επικίνδυνα για την υγεία δύο γνωστά συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ
- Πέθανε η Ραφαέλα Καρά. Μεσουράνησε στα 70s και ήταν η πρώτη show-woman στην τηλεόραση
- Wimbledon. Πρόστιμο ύψους 3.000 δολαρίων επιβλήθηκε στον Στέφανο Τσιτσιπά. Ποιος είναι ο λόγος
- Κορονοϊός. 801 νέα κρούσματα και 6 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Στους 173 οι διασωληνωμένοι
- Ένας νεκρός, 29 τραυματίες και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια από έκρηξη εργοστασίου στην Ταϊλάνδη. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες
- Εντοπίστηκε ανθρώπινο κρανίο στη νήσο Ντία, κοντά στο Ηράκλειο. Στο σημείο λιμενικό, αστυνομία και ιατροδικαστής
- Τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά περιφέρεια. Στην κορυφή τα Ιόνια με 51%, στον πάτο η Στερεά Ελλάδα. Τι ισχύει για την Αττική
- Γυναικοκτόνος, Γλυκά Νερά. «Μας έκανε εντύπωση η διαφορά ηλικίας, φαινόταν κοριτσάκι». Νέες μαρτυρίες από πρώην συναδέλφους του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ηλίας Μπόγδανος: «Μιλάμε για το έπαθλο, δηλαδή, τα χρήματα;»
- Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Είμαι single, δεν είμαι σε σχέση»
- Σάκης Κατσούλης: Η πρώτη δήλωση μετά τον τελικό του Survivor
- Φρίντα Κάλο: Η ζωή και το έργο μιας γυναίκας που έζησε χωρίς συμβιβασμούς
- Ημερολόγιον της Πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826
- Στον καθρέφτη του Δαρβίνου
- Δεν είμαι πριγκίπισσα!
- Στάθης Παπαγιαννίδης
- Ragnar Jónasson: «Το σκοτάδι»