Τα «απαγορευμένα» φάρμακα και οι διαφημίσεις τους. Το καθαρτικό με σύμβολο τον Γκάντι. Ποια ήταν η Μουϊρασιτίνη για την νευρασθένεια και την ανικανότητα
Οι περισσότεροι επιθυμούσαν να διατηρήσουν κρυφή τη σύσταση και τον τρόπο παρασκευής των φαρμάκων που προμήθευαν. Από τότε επικράτησε ο όρος «μυστήρια φάρμακα». Για αρκετά χρόνια ήταν αρκετά δημοφιλή. Άλλωστε η μυστικιστική αίγλη τους καθώς και οι «θαυματουργές» λύσεις που υπόσχονταν αύξαναν το θέλγητρό τους στο κοινό.
Τα μυστήρια φάρμακα
Η διαφημιστική προβολή αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά τους από το κοινό. Ήταν μια επιτακτική ανάγκη για να επιβιώσει το «εμπόρευμά», καθώς η επίσημη ιατρική κοινότητα ήταν εχθρική απέναντι σε αυτά. Έτσι, στράφηκαν σε όλες τις πιθανές μορφές διαφήμισης, ώστε τα «μυστήρια φάρμακα» να μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, προνομιακός χώρος διαφήμισης ήταν ο Τύπος.
Η Μουϊρασιτίνη αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα «μυστήριου φαρμάκου». Στην παρακάτω διαφήμιση προβάλλεται ως το μοναδικό ασφαλές μέσο για την ριζική αντιμετώπιση της «ανικανότητος και νευρασθενείας«.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ©Αντίστοιχα παραδείγματα παρομοίων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα είναι η Πραποπουλίνη, Αντισυφιλιδίνη και Μοσχοβιτίνη. Οι περισσότεροι προμηθευτές αναλόγων φαρμάκων χρησιμοποιούσαν την κατάληξη «ίνη», για να τους προσδίδεται ένα επιστημονικό κύρος.
Το παρακάτω προϊόν ονομάστηκε «Καταπότια Ζοχιμπίνα» και υποσχόταν να λύσει τη στειρότητα σε άντρες και γυναίκες. Κυκλοφόρησε σε ιταλικό περιοδικό το 1919.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ©Όπως αναγράφεται και στη διαφήμιση η αποστολή των «καταποτίων» ήταν μυστική, ενώ η αγορά τους ήταν δυνατή μόνο αν ο ενδιαφερόμενος επικοινωνούσε προσωπικά με τον κατασκευαστή στη διεύθυνση.
Τα εικονογραφημένα φάρμακαΣτις πρώτες διαφημίσεις φαρμάκων είναι χαρακτηριστική η έλλειψη εικαστικού. Η εικονογράφηση άρχισε να εμφανίζεται στο τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα.
Με την είσοδο στον 20ο αιώνα αυξήθηκε η διαφημιστική παρουσία των ελληνικής παρασκευής φαρμάκων στον τύπο. Πολλά από τα σκευάσματα, βέβαια, ακροβατούσαν ανάμεσα στην αγυρτεία και την επιστήμη. Ήταν όμως η ελληνική απάντηση στην πρόκληση της ευρωπαϊκής εξαπάτησης.
Διαβάστε ακόμα: Τα πρώτα προφυλακτικά στην Ελλάδα. «Σαν δεν κρατούν τα κότσια σου μην κάνει τον γκιουλέκα, προτίμα ένα και γερό, παρά σπασμένα δέκα»! Η «ΜΠΕΜΠΕΚΑ» η «ΣΚΟΥΦΙΤΣΑ» και τα αμερικανικά προϊόντα μετά τον πόλεμο
Παράλληλα, η αγορά ξεκίνησε να εμπλουτίζεται ολοένα και περισσότερο με φάρμακα εισαγωγής, τα οποία από την μεταπολεμική περίοδο και μετά βελτίωσαν την επικοινωνιακή τους εικόνα. Αντίστοιχη εξέλιξη παρατηρήθηκε και στα κείμενα των διαφημίσεων. Απέκτησαν καλύτερη δομή και ξεκίνησαν να είναι αναγνώσιμα και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικά. Άλλωστε από το 1930 και μετά δραστηριοποιήθηκαν οι διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες διέθεταν επαγγελματίες κειμενογράφους και σχεδιαστές διαφημίσεων.
Στην παρακάτω διαφήμιση προωθείται το καθαρτικό «Πουργογκάντι«. Ο αναγνώστης χρειάζεται να φτάσει στην τελευταία πρόταση του κειμένου «..χωρίς να έχουν μέσα εις τα καθαρτικά τους ούτε σκόνι από ανανάδες» για να καταλάβει ότι πρόκειται για καθαρτικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η εν λόγω διαφήμιση, η οποία τείνει προς την αγυρτία, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να μην ξεγελαστούν από τους «παραποιητές» του Πουργογκάντι.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ©Η διαφήμιση του Πουργογκάντι στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ το 1930 με σαφή βελτίωση:
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ©Οι εφημερίδες και τα περιοδικά για αρκετά χρόνια ήταν ικανοποιημένες με τη χρήση συγκεκριμένων «οικογενειών γραμμάτων» όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τις γραμματοσειρές. Επί δεκαετίες οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούσαν ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Οι διαφημιστές, όμως, έπρεπε να διαφοροποιηθούν από τα στοιχεία των εφημερίδων και περιοδικών, ώστε να ξεχωρίζουν από το κείμενο και τις άλλες ανταγωνιστικές διαφημίσεις.
Έτσι, εκτός από τη χρήση διαφόρων εικαστικών τεχνασμάτων, αποφάσισαν να πειραματιστούν και να εισάγουν νέες γραμματοσειρές. Από αυτή την καινοτομία επωφελήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και τα ίδια τα έντυπα. Κάθε νέα γραμματοσειρά που εμφανιζόταν στην αγορά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο αποκλειστικά για τις διαφημίσεις αλλά και για τα κείμενα του εκάστοτε έντυπου.
Ενδιάμεση λύση των καλλιτεχνών που σχεδίαζαν τις ιατρικές διαφημίσεις στον Μεσοπόλεμο ήταν ο σχεδιασμός γραμμάτων στο χέρι. Ορισμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Καστανάκης σε έντυπα της Φαρμακοβιομηχανίας Δαμβέργη γύρω στο 1935, δημιούργησαν έξοχα αλφάβητα. Οι δημιουργίες αυτές άλλωστε, εκτός από το ότι έκαναν πιο ελκυστικές τις διαφημίσεις, προώθησαν και καλλιτεχνικά την τυπογραφία.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το το βιβλίο «Ιατρική και Διαφήμιση στην Ελλάδα», Λ.Ε. Βλαδίμηρος – Α.Χ. Ριζόπουλος, εκδόσεις Επτάλοφος
Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Βυζαντινά γιατροσόφια. Εγκέφαλος βατράχου, τρίχωμα λαγού και δυόσμος για την αντισύλληψη. Δηλητήρια για την έκτρωση, πιπέρι στα γεννητικά όργανα και κρέας σπίνου ως βιάγκραThe post Τα «απαγορευμένα» φάρμακα και οι διαφημίσεις τους. Το καθαρτικό με σύμβολο τον Γκάντι. Ποια ήταν η Μουϊρασιτίνη για την νευρασθένεια και την ανικανότητα appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- ΣΟΚ: Σοβαρό τρακάρισμα για γνωστό Έλληνα τραγουδιστή στη Γλυφάδα – Τον εγκατέλειψαν αβοήθητο! | Sportdog Team
- Έτσι έφυγε από το Star η Κατερίνα Παναγοπούλου – «Ένιωθα λίγο περίεργα, ότι έκλεισε ο κύκλος»
- Από το Διαφάνι στο Κολοκοτρωνίτσι – «Τελείωσαν τα γυρίσματά μου στις Άγριες Μέλισσες, συζητάω με το Καφέ της Χαράς»
- Οι λοβοτομές στην Ελλάδα σε σχιζοφρενείς και μανιοκαταθλιπτικούς. Πόσοι έγιναν φυτά και πόσοι πέθαναν. Σε ποια νοσοκομεία έγιναν οι επεμβάσεις
- Οι φωνές των Κύπριων για το γκολ-πέναλτι Βαλμπουενά – Η “ρουκέτα” Ελ Αραμπί και οι ευκαιρίες (Vid) | Sportdog Team
- Quiz. Αγγλικές λέξεις που προέρχονται από τα ελληνικά και ελάχιστοι τις γνωρίζουν. Ποιες μεγάλες πλατφόρμες έχουν ελληνικό όνομα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- Οι λοβοτομές στην Ελλάδα σε σχιζοφρενείς και μανιοκαταθλιπτικούς. Πόσοι έγιναν φυτά και πόσοι πέθαναν. Σε ποια νοσοκομεία έγιναν οι επεμβάσεις
- Quiz. Αγγλικές λέξεις που προέρχονται από τα ελληνικά και ελάχιστοι τις γνωρίζουν. Ποιες μεγάλες πλατφόρμες έχουν ελληνικό όνομα;
- Ο συνιδρυτής των Duty Free Shoppers δώρισε ανώνυμα δισεκατομμύρια. «Είναι πολύ διασκεδαστικό να δίνεις όσο ζεις παρά όταν είσαι νεκρός»
- Εξιχνιάστηκε η άγρια δολοφονία 81χρονου στο Πέραμα. Τον τραυμάτισε με μαχαίρι, τον λήστεψε και τον έκαψε το βαφτιστήρι της γυναίκας του
- Τέλος ο «Uncle Ben’s». Μετονομάζεται σε Ben’s Original- Το 2021 στα ράφια οι νέες συσκευασίες
- Ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από τη Johnson & Johnson μετά την αναστολή δοκιμών στην AstraZeneca. Είναι στην τρίτη φάση.
- Κορωνοϊός: Στα 358 τα νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική- 73 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο
- Νέα θεωρία για τον Τιτανικό. Πως το Βόρειο Σέλας μπορεί να οδήγησε στη βύθιση του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Έτσι έφυγε από το Star η Κατερίνα Παναγοπούλου – «Ένιωθα λίγο περίεργα, ότι έκλεισε ο κύκλος»
- Αποχαιρέτησε τον Λούις Σουάρες η Μπαρτσελόνα: Μετακόμιζει στην Ατλέτικο ο Ουρουγουανός (video)
- Γιουσέφ και… σεντόνι
- Big Brother: Η Άννα Μαρία και ο Πυργίδης δέθηκαν, ήρθαν κοντά και το Twitter τρελάθηκε
- Οι φωνές των Κύπριων για το γκολ-πέναλτι Βαλμπουενά – Η “ρουκέτα” Ελ Αραμπί και οι ευκαιρίες (Vid) | Sportdog Team
- Μαρτίνς: «Η ομάδα δεν είναι 100% έτοιμη. Θετική η νίκη, αλλά δεν κρίθηκε η πρόκριση» (video)
- Ολυμπιακός – Ομόνοια 2-0: Κουνάει σεντόνι με Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί