Τα «φιόρδ» της Αττικής που έγιναν διάσημος τουριστικός προορισμός. Πώς χώρισε την αρχαία παραλιακή ο Κλεισθένης και πότε ανακαλύφθηκε ο ναός του Απόλλωνα από παιδιά που έπαιζαν στην ακτή (drone)

Η Νορβηγία φημίζεται για τα πανέμορφα φιορδ, αλλά και η Ελλάδα έχει τα δικά της και μάλιστα, απέχουν τα πιο διάσημα από αυτά απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα Άκρα Αιξωνή και Βουλιαγμένης, το καθένα από τα οποία έχει δική του ιστορία.Το φιορδ «Αιξώνη»

Το άκρο Αιξώνη πήρε το όνομά του από την αρχαία

πόλη Αιξώνη, η οποία είναι η σημερινή Γλυφάδα. Στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα, πρώτος ο Κλεισθένης διαμόρφωσε και χώρισε την “παραλιακή” σε 4 δήμους: Παλαιόν Φάληρον, Αλιμούς, Ευώνυμον, που περιλάμβανε τη σημερινή Λεωφόρο Βουλιαγμένης και κομμάτι της Ηλιούπολης και της Αιξωνής. Η λέξη Αιξώνη σημαίνει «η περιοχή των κατσικιών» και αποτελεί σύνθεση των λέξεων: «αιξ» που σήμαινε κατσίκι και «ωνή», που σήμαινε εδαφικό όριο. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της αρχαίας Ελλάδας και εκτιμάται ότι περιοχή κατοικούνταν τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ.

Απομεινάρια εκείνης της περιόδου βρέθηκαν στο τουριστικό συγκρότημα Αστέρια Γλυφάδας το 1998. Η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είχε εντοπίσει τμήμα νεκροταφείου της πρωτοελλαδικής εποχής, αλλά και έναν προϊστορικό περίβολο, γύρω από τον οποίο υπάρχει νεκροταφείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.

Οι θρυλικές καμπάνες στα «Αστέρια» Γλυφάδας από ψηλά. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένεςΗ περιοχή μετονομάστηκε σε Γλυφάδα στις αρχές του 20 αιώνα, από κάποια πηγάδια που υπήρχαν και είχαν γλυφό νερό. Τα Αστέρια Γλυφάδας στο άκρο Αιξώνης άρχισαν να λειτουργούν το 1957. Οι αρχιτέκτονες διαμόρφωσαν την παραλία με αποδυτήρια, ντουζ, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και φυσικά ένα εξελιγμένο συγκρότημα από bungalows.Το συγκρότημα φτιάχτηκε με σκοπό να μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 5.000 άτομα ημερησίως. Οι 120 καμπάνες διέθεταν όλα τα κομφόρ, όπως άνετες κρεβατοκάμαρες, μεγάλα μπάνια αίθριο αλλά και κουζίνα. Οι 120 καμπάνες σταμάτησαν να λειτουργούν υπό τη μορφή ξενοδοχείου στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Τα Αστέρια Γλυφάδας αποτέλεσαν το σκηνικό για πολλές ελληνικές ταινίες της εποχής, όπως στο «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, αλλά και τη «Νύχτα Γάμου» με τον Κώστα Βουτσά και τη Μάρθα Καραγιάννη.

Σήμερα το άκρο Αιξώνη είναι χωρισμένο στα δύο. Από τη μια πλευρά είναι τα Αστέρια Γλυφάδας και οι εγκαταλελειμμένες καμπάνες. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται το Ίδρυμα ΠΙΚΠΑ Βούλας, το οποίο ιδρύθηκε το 1914 με σκοπό τη φροντίδα θυμάτων του πολέμου. Αργότερα, μετατράπηκε σε ίδρυμα για την προστασία παιδιών με αναπηρίες.

Στη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού, έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια. Γνωστά μνημεία της περιοχής, όπως η Ιερατική Οικία, η Δεξαμενή, καθώς και οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων, που επόπτευαν τους θαλάσσιους δρόμους της περιοχής.Το άκρο της Βουλιαγμένης και ο «Αστέρας»

Στο άκρο της Βουλιαγμένης «πρωταγωνιστεί» το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα. Οι υπηρεσίες που παρείχε ήταν πρωτοποριακές όταν λειτούργησε και κατάφερε να προσελκύσει διάσημους επισκέπτες. Θαλάσσια σπορ, εστιατόριο, μπαρ, θυρίδες για τιμαλφή, αποδυτήρια και γκαρνταρόμπα, παιδική χαρά, ακόμη και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, ναυαγοσώστης και γιατρός ήταν στη διάθεση των εκλεκτών πελατών.

Η περιοχή στην οποία απλώνεται η Βουλιαγμένη περιλαμβάνει μία μεγάλη και δαντελωτή παραλιακή ζώνη, στην οποία σχηματίζονται και οι χερσόνησοι του Καβουρίου και του Λαιμού.

Διάσημοι καλλιτέχνες του εθνικού και διεθνούς στερεώματος, μεγιστάνες και πολιτικοί πέρασαν ξέγνοιαστες στιγμές στις αναπαυτικές ξαπλώστρες του Αστέρα. Μεταξύ των ελλήνων διάσημων ήταν η Aλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Ζωή Λάσκαρη, ενώ από τους ξένους καλλιτέχνες που έμειναν στον πολυτελή Αστέρα ήταν ο Φρανκ Σινάτρα, η Ζακλίν Μπισέ, ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέην και οι Beatles.

Σήμερα σώζονται οι κίονες του και οι τοίχοι των τεσσάρων πλευρών του που ήταν κατασκευασμένα από πωρόλιθο. Μέσα στις εγκαταστάσεις του Αστέρα της Βουλιαγμένης βρέθηκε το 1924, το ιερό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών, ο οποίος κάλυπτε τις σημερινές περιοχές της Γλυφάδας, Βούλας και της Βουλιαγμένης. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα Ζωστήρα. Τον ανακάλυψαν παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης, καθώς έσκαβαν στην παραλία. Ήταν το σημαντικότερο ιερό του θεού στην Αττική. Επίσης, φιλοξενούσε τους πιστούς που πήγαιναν ή γύριζαν από τη Δήλο. Ο ναός, τιμούσε και γιόρταζε την πολεμική ιδιότητα του θεού Απόλλωνα, καθώς “Ζωστήρ” σημαίνει ο ζωσμένος με την πολεμική εξάρτηση του. Αυτός που ετοιμάζεται για πόλεμο. Είχε κτιστεί σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο, ώστε αν είναι ορατός και από τους δύο κόλπους.

Δείτε το βίντεο του Up Drones με τα δυο εντυπωσιακά άκρα της Αττικής, η ιστορία των οποίων εκτείνεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot schoolΔιαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο άλλος Κηφισός. Βρίσκεται στη Βοιωτία και οι άνθρωποι τον λάτρευαν σαν Θεό. Δείτε από ψηλά το μυθικό ποτάμι και πού καταλήγουν τα νερά του (drone)

The post Τα «φιόρδ» της Αττικής που έγιναν διάσημος τουριστικός προορισμός. Πώς χώρισε την αρχαία παραλιακή ο Κλεισθένης και πότε ανακαλύφθηκε ο ναός του Απόλλωνα από παιδιά που έπαιζαν στην ακτή (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα