Τα πολύχρωμα παραθαλάσσια σπίτια που έφτιαξαν μέσα στα βράχια οι νησιώτες για να παρκάρουν τις βάρκες τους. Γιατί τα ονόμασαν «σύρματα» (drone)

Το ηφαιστειακό νησί της Μήλου αποτελεί αξιοσημείωτο τουριστικό προορισμό τόσο για τις καταγάλανες παραλίες του, όσο και για το γεωλογικό του ενδιαφέρον. Ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού είναι τα «σύρματα της Μήλου», τα οποία βρίσκονται αποκλειστικά σε παραθαλάσσιους οικισμούς και ψαροχώρια της περιοχής.Τα «σύρματα» είναι οι θέσεις φύλαξης των μικρών σκαφών και εκτός από το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και την γραφικότητα που προσδίδουν στο μέρος, αποτελούν σημαντικό γνώρισμα της Κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής.Τα πολύχρωμα και γραφικά «σύρματα της Μήλου»

Οι θέσεις όπου φυλάσσουν

τις βάρκες τους οι κάτοικοι της Μήλου ονομάστηκαν «σύρματα» και είναι σκαμμένες στα ηφαιστειογενή πετρώματα των παραθαλάσσιων οικισμών. Τα περισσότερα «σύρματα» εντοπίζονται στα χωριά Κλήμα, Μανδράκια και Φυροπόταμο.

«Σύρματα» ονομάζουν οι βαρκάρηδες της Μήλου τις αποθήκες για τα ξύλινα αλιευτικά τους σκάφη. Είναι χτισμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού και πάντα σε παραθαλάσσιους οικισμούς. Συνήθως είναι διώροφα και φέρουν έντονα χρώματα (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Τα σύρματα κατασκευάστηκαν από τους βαρκάρηδες της Μήλου, για να προφυλάξουν τα ξύλινα αλιευτικά τους σκάφη από την κακοκαιρία του χειμώνα. Τα σύρματα χωρίζονται σε δύο τμήματα. Το πίσω μέρος είναι χτισμένο σε μια σπηλιά σκαμμένη στα ηφαιστειακά πετρώματα και το μπροστινό μέρος αποτελεί την κτισμένη πρόσοψη.

Η σπηλιά λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος όλων των απαραίτητων εργαλείων τόσο για την αλιεία όσο για τη συντήρηση των σκαφών.

Διαβάστε ακόμη: Η Αφροδίτη της Μήλου βρέθηκε από αγρότη που έσκαβε και ο θρύλος λέει ότι την ερωτεύτηκε. Η ζήλια της συζύγου του και πώς κατέληξε στους Γάλλους (βίντεο) 

Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν διώροφα σύρματα, κυρίως το χωριό Κλήμα, αρκετά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα. Ο όροφος που χτιζόταν πάνω από τα σύρματα συνήθως χρησιμοποιούταν ως κατοικία.

Οι αποθήκες καϊκιών ονομάστηκαν σύρματα, καθώς με το τέλος της αλιευτικής περιόδου κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, οι ψαράδες έσερναν τις βάρκες τους στο εσωτερικό αυτών των κτιρίων χρησιμοποιώντας σύρματα.

Τα έντονα χρώματα των διώροφων «συρμάτων» αποτελούν χρωματικές επιλογές των ψαράδων, οι οποίοι επιλέγουν συνήθως παρόμοιο χρώμα (κόκκινο, μπλε, κίτρινα) και για τις βάρκες τους. (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Τα χαρακτηριστικά έντονα χρώματα που κοσμούν μια σειρά συρμάτων έχουν προκύψει από τις χρωματικές επιλογές αρκετών βαρκάρηδων για τα ίδια τους τα σκάφη. Σήμερα, αρκετά από τα σύρματα ενοικιάζονται ή λειτουργούν ως τουριστικά καταστήματα.

Δείτε βίντεο του Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου που πέταξε με drone πάνω από το χωριό Κλήμα στο νησί της Μήλου:

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Travel Inspiration

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: Το νησί με τα «σύρματα», τις «πορτάρες» και το «πέτρινο μανιτάρι». Ο παράδεισος των εξερευνητών που βουτούν με μάσκα στη βυθισμένη πολιτεία με τα σπίτια, τα πηγάδια και τα τείχη της Μυκηναϊκής περιόδου

The post Τα πολύχρωμα παραθαλάσσια σπίτια που έφτιαξαν μέσα στα βράχια οι νησιώτες για να παρκάρουν τις βάρκες τους. Γιατί τα ονόμασαν «σύρματα» (drone) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα